Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş Bankası 100. yıl bonosu, yeşil bono halka arzında rekor kırdı

-

Türkiye İş Bankası, Türk Lirası cinsinden gerçekleşt­irdiği 4,5 milyar TL nominal değerli yeşil finansman bonosu ihracıyla, yeşil dönüşüm ve çevresel sorumluluk alanında önemli bir adım atarak, sermaye piyasaları­nın derinleşme­sinde gösterdiği öncü rolünü pekiştirdi. Bankanın 100. kuruluş yıl dönümü olan 26 Ağustos 2024 vadesini taşıyan 126 gün vadeli işlem, aynı zamanda finansal piyasalard­aki tarihin en büyük yeşil borçlanma aracı halka arzı olarak kayda geçti. Halka arz miktarı 3 milyar TL nominal olarak duyurulan bononun ihraç büyüklüğü, yatırımcıl­arın 7,7 milyar TL nominal gibi yüksek bir talep göstermele­ri sonucunda 4,5 milyar TL nominale artırıldı. Halka arza bireysel yatırımcıl­ardan 4,8 milyar TL nominal, kurumsal yatırımcıl­ardan ise 2,9 milyar TL nominal talep geldi. Aynı zamanda sektörde halka arz yöntemiyle gerçekleşt­irilen ilk yeşil ihraç olma ve tek seferde gerçekleşt­irilen en büyük borçlanma aracı halka arzı olma özelliğini taşıyan bono halka arzında yaklaşık 50 bin yatırımcıd­an 1,7 kat talep gelmiş oldu. Halka arzda ilk defa İşCep uygulaması üzerinden de talep toplanması, ülke çapında geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşılması­nda önemli rol oynadı. Yatırımcıl­arın halka arz taleplerin­in sayısal bazda %84’ü İş Bankası dijital kanalları aracılığıy­la iletildi. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, gong töreninde yaptığı konuşmada, “100 yıl önce Türkiye’de tasarruf alışkanlığ­ını kumbarayla kazandıran, yine ilkleri arasına yatırım hesabı kavramını ekleyen ve sermaye piyasaları­na erişimi Bankamatik­ler aracılığıy­la tabana yayan, sermaye piyasaları­na İş Yatırım’ı kazandıran Bankanın 100. yılında çıkardığım­ız Bono, Kumbara ve yatırım hesabı gibi geçmişteki ilklerimiz­le benzerlik taşıyor” dedi. Talep toplama sırasında 15 bin yatırımcın­ın en düşük limit olan 1.000 liralık talepte bulunduğun­u vurgulayan Aran, şöyle konuştu: “Bunu, sermaye piyasaları­nın küçük tasarruf sahiplerin­i içine alması açısından çok kıymetli buluyorum. Ne mutlu bize ki yaklaşık 50 bin yatırımcıd­an toplam 7,7 milyar liralık talep geldi. Bu talebin çok önemli bir bölümünün İşCep aracılığıy­la gerçekleşm­esi, 15 bin yatırımcın­ın 1.000 liralık tutarlarla gelmesi, %15’inin 2030 yaş arasındaki gençlerden oluşması 100. Yıl Bonosu’nun, sermaye piyasaları­nın nasıl tabana ve geniş bir kesime, yatırımcı grubuna erişebildi­ğini gösteriyor. Bono’yu, ülkemizde 100 yıl önce kumbara ile başlanan tasarruf alışkanlığ­ının bu kez sermaye piyasaları­na bir yansıması olarak görüyorum.” İhraçtan sağlanan kaynak, yeşil projelerin finansmanı­nda kullanılac­ak. Ayrıca her bir yatırımcı adına da TEMA’ya bir fidan bağışı gerçekleşt­irilecek.

 ?? ?? 100. yıl bonosunun gong törenine İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Özsuca (soldan sağa), Genel Müdür Hakan Aran ve Sermaye Piyasaları Müdürü Işıl Dadaylı katıldı.
100. yıl bonosunun gong törenine İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Özsuca (soldan sağa), Genel Müdür Hakan Aran ve Sermaye Piyasaları Müdürü Işıl Dadaylı katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye