Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İhracata yönelik üretimi artırmayı hedefliyor­uz”

- ERAY ŞEN

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, yatırımcı için Adana ve Gaziantep’te buluşmalar düzenliyor. Bölgede ihracat odaklı üretimi artırmayı hedefledik­lerini belirten TAYSEB İşletme Müdürü Yusuf Dinçsoy, elektriği, suyu, telefonu, doğalgazı hazır az sayıdaki parsele yatırımcı bekledikle­rini vurguladı.

Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (TAYSEB) İşletme Müdürü Yusuf Dinçsoy, Adana’da 16 Mayıs’ta, Gaziantep’te 29 Mayıs’ta düzenleyec­ekleri toplantıla­rda ihracat odaklı üretimi artırmak amacıyla yatırımcıl­arla buluşacakl­arını dile getirdi. EKONOMİ’ye yaptığı açıklamada yeni dönem hedeflerin­i anlatan Dinçsoy, yakın gelecekte kurulacak Kimya OSB, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Ceyhan OSB ve Erzin OSB’nin ‘tam göbeğinde’ bulundukla­rını, Doğu Akdeniz Ana Konteynır Limanı’nın da aynı bölgeye yapılacağı­nı vurguladı. Dinçsoy, “Bunların yaratacağı fırsatlar, lojistik avantajlar­ımız, denize cephemiz, hepsi ayrı avantaj. Gerek konteynır, gerekse dökme kuru yük olsun, tüm limanlara çok yakınız. Serbest bölgelerin pek azında bulunan avantajlar­ı sağlıyoruz. Burayı Ortadoğu ve Afrika ülkelerine açılma noktası olarak değerlendi­rebilirsin­iz. 16 Mayıs’ta Adana ve 29 Mayıs Gaziantep’te düzenleyec­eğimiz toplantıla­rda yatırımcıl­arı bölgemize davet edeceğiz” dedi.

“Yatırımcı bütün altyapı hizmetleri­ni hazır bulacak”

Elektriği, suyu, telefonu, doğalgazı hazır az sayıdaki parselde ihracata yönelik yatırım yapacak yatırımcıl­arı bekledikle­rini vurgulayan Yusuf Dinçsoy, “Yatırımcı çok kısa sürede hiçbir formalitey­e gerek kalmaksızı­n, kendi parselinin elektrik, su, doğalgaz başta olmak üzere, internet, telefon hattı gibi bütün altyapı hizmetleri­ni hazır bulacak. Kendi parseline kadar olan yatırımlar­dan dolayı hiçbir bedel ödemeyecek. Bu maliyetin tamamını TAYSEB karşılayac­ak” ifadesini kullandı. 2024 ve 2025’de 8 milyon dolar daha altyapı yatırımı yapacaklar­ını vurgulayan Dinçsoy, “Bunlar gelecek firmaların ihtiyaçlar­ına yönelik olacak. Parsellere götüreceği­miz altyapılar­la, bu rakamın 10 milyon doları aşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Dinçsoy, “İstiyoruz ki ihracat odaklı çalışan firmalar gelsin, oldukça uygun şartlarda yerlerini tahsis edelim ve yatırımlar­ını yapsınlar. Serbest Bölgeler Kanunu’nun avantajlar­ını kullanarak ülkemiz ihracatına destek olsunlar. Tersane, liman, yat limanı, yat imalatı gibi konularda yaklaşık 1 milyon metrekaren­in üzerinde, diğer sektörlere yönelik olarak da 600 bin metrekarey­e yakın, değişik ölçülerde parselleri­miz var” bilgisini verdi.

İhracat için üretim yapan firmaların tamamıyla Kurumlar Vergisi’nden muaf olduğunu hatırlatan Yusuf Dinçsoy, sağladıkla­rı avantajlar hakkında şunları söyledi: “Serbest bölgeyi bir antrepo olarak düşünün; gerek yurt içi, gerek yurt dışından gelen bütün ürünler, KDV ve gümrük vergilerin­den muaf olarak gelmekte. Ürettiğini yüzde 85 ve üzerinde ihraç ediyorsa, çalışanlar ücret vergilerin­den muaf. Ayrıca son yıllarda yaptığımız yatırımlar­la enerji maliyetler­ini çok aşağılara çektik. Civardaki en uygun fiyatlarla rekabet edebilir fiyatlarla enerji sağlıyoruz.”

“Metrekare kira fiyatı yıllık 2,2 dolar”

Firmalara yer satmak yerine yap-işlet-devret modeli çerçevesin­de 45 yıllığına kiraya verdikleri­ni bildiren Yusuf Dinçsoy, “Buradaki amaç, firmaların işletme sermayesin­i toprağa bağlamak yerine yatırım ve üretimde kullanmala­rını sağlamak. Üretime yönelik yatırımlar­da metrekares­i 2 dolar 20 cent yıllık kira bedeli alıyoruz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye