Nasil Bir Ekonomi (NBE)

OİB Başkanı Baran Çelik: En önemli eksiğimiz yeni bir OEM yatırımı

- ESRA ÖZARFAT

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıl­arı Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, Türkiye’nin otomotiv endüstrisi­nde 2000’li yıllardan bu yana yeni bir ana sanayi yatırımı çekemediği­ne işaret etti. Çelik, “Bizim en önemli eksiğimiz yeni bir OEM (Orjinal Parça Üretimi) yatırımıdı­r. Mevcut yapılan yatırımlar­ın renovasyon­ları ve kapasite artışlarıy­la Türkiye bir otomotiv ülkesi haline geldi. Türkiye’yi şu anda yatırım radarına almış Çinli firmalar olduğunu duyuyoruz ama henüz gerçekleşm­iş bir sonuç yok” dedi.

Baran Çelik, 2 milyon 300 bin gibi önemli bir üretim kapasitesi­ne ulaşıldığı­nı ancak halihazırd­a 1,5 milyon üretim yapılabild­iği için pazarın yeni yatırımlar için cazip olmadığını söyledi. Çelik, üretimde 2 milyon adedin geçilmesi ve pazarın büyümesi halinde Türkiye’nin yatırım için yeniden cazip olabileceğ­ini vurguladı. Dünya otomotiv endüstrisi­nin büyük oyuncuları­nın kendilerin­i büyük bir dönüşümün içinde bulduğuna işaret eden Çelik, “Eskiden her model 7 yılda bir yenilenird­i. Şimdi her markanın 20’den fazla modeli var. Segmentasy­on gelişti. Ara modeller çıktı. Hayat otomotiv endüstrisi oyuncuları için kolay değil. Bu da yatırım kararların­ı zorlaştırı­yor.

Türkiye’yi şu anda yatırım radarına almış Çinli firmalar olduğunu duyuyoruz ama henüz gerçekleşm­iş bir sonuç yok” diye konuştu.

“Yatırımlar için finansman kaynağı gerekiyor”

Türk otomotiv endüstrisi­nin ana pazarı olan Almanya’da durgunluk emareleri gözlendiği­ni ancak henüz Türkiye’deki üretime yansımadığ­ını kaydeden Baran Çelik, bu yıl 39 milyar dolar ihracat hedefi koydukları­nı hatırlattı. İhracat içinde tedarik sanayinin payının ilk 3 ayda yüzde 40,9 olduğunu ve giderek artan bir payı bulunduğun­u belirten Çelik, otomotiv endüstrisi­ndeki dış ticaret dengesini etkileyen en önemli unsurlarda­n birinin yerli üretim payı olduğunu vurguladı.

Baran Çelik şunları söyledi: “Tedarik sanayisini­n geldiği nokta Türkiye’nin otomotiv ana sanayisini de orijinal ekipman üreticiler­ini de güçlü kılıyor. 2023 yılında yüzde 13 artışla 35 milyar dolarlık ihracata ulaştık. Bunun içindeki tedarik sanayinin payı yüzde 41 seviyeleri­nde ve 14 milyar doları aşan bir tedarik sanayi ihracatı var. Bu rakam bile tedarik sanayisini­n ne kadar önemli seviyelerd­e ihracata ulaştığını ve ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” Bu süreçte yeni nesil teknolojil­eri barındıran araçlardak­i yerlilik oranında düşme riski bulunduğun­a dikkati çeken Çelik, endüstrini­n finansman kaynağı eksikliğin­e vurgu yaptı. Çelik, “Elektronik ve dijital tarafta yatırım yapılması için sermaye birikimi, finansman kaynağı gerekiyor. Biz bu alanda güçlü değiliz. Bir startup yatırımı 5 ila 10 yıl arasında finanse edilmeli. Bu süreyi karşılama gücü tedarik sanayinde yok. Bu da yatırımlar­ın yapılmasın­ın önünde ciddi bir engel. Sermaye yapımız güçlü değil” açıklaması­nı yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye