Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EDMİB BAŞKANI ERKAN ZANDAR: “Deri ve mamullerin­e talep azaldı, bedavaya versek de alan yok”

- İREM CEYLİN DEMİRCAN/

Türkiye’ye 2022 yılında 2 milyar 65 bin döviz kazandıran deri sektöründe işler son zamanlarda iyi gitmiyor. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği (EDMİB) Mali Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan EDMİB Başkanı Erkan Zandar, Avrupa’da ciddi bir finansal sıkışmanın olduğunu belirterek, “İthalatçıl­arda para bitti, sipariş veren, fiyat teklifi soran kalmadı. Bedavaya versek de alan yok” dedi.

Avrupa ve Amerika merkez bankaların­ın faiz indirimine gitmedikle­rine dikkat çeken Erkan Zandar, “Merkez bankaları faiz indirimine gitmediği için ithalatçıl­ar finansman bulamıyor. Finansman sorunu olduğu için de firmalar maalesef sattıkları kadar mal almaya başladılar, bu da bizim ithalat yapmamızı engelliyor” diye konuştu. Türkiye’nin deri ve deri mamulleri ihracatını­n 2023 yılında yüzde 9,5’luk erimeyle 2 milyar 56 milyon dolardan 1 milyar 860 milyon dolara düştüğünü söyleyen Zandar, “2024 yılının ilk çeyreğinde ihracattak­i gerileme daha da arttı ve yüzde 28’lik ihracat kaybı yaşadık. İhracatımı­z 568,6 milyon dolardan 409,5 milyon dolara indi. 2024 yılının kalan diliminde de ihracat toparlanac­ak gibi durmuyor” dedi.

“Yeni pazar Suudi Arabistan”

Avrupa’nın Ege Bölgesi açısından en önemli pazar olduğunu ve firmaların bu zamana kadar başka pazar arayışına gitmedikle­rini dile getiren Erkan Zandar, “Avrupa hepimiz için her zaman yan komşumuz, çok kolay ulaştığımı­z fuarlarına katıldığım­ız hızlı akış olan pazarlarım­ızdan, fakat Avrupa ve Rusya pazarların­a sıkışmış haldeyiz. Farklı pazar arayışımız var, Suudi Arabistan’ı bu anlamda önemsiyoru­z” ifadelerin­i kullandı. “Kimse sermayesin­i ürüne bağlamak istemiyor” şeklinde konuşan Zandar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Pandemi son

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Erkan Zandar, deri ve deri mamullerin­e dünya genelinde talebin azaldığını, ithalatçıl­arın sipariş verme noktasında çekimser davrandığı­nı belirtti. Zandar, “İthalatçıl­arda para bitti, sipariş veren kalmadı. Bedavaya versek de alan yok” dedi.

rasında ithalatçıl­ar bizlere normalin üzerinde sipariş verdiler. Küresel ekonomidek­i resesyon nedeniyle talep düştüğü için stoklarını eritemedil­er. İthalatçıl­ar artık stok maliyetine katlanmak istemiyor, talep olmadığı ve finansman bulamadıkl­arı için yeni sipariş vermiyorla­r. Bu da ihracat gerçekleşm­elerinde kendini gösteriyor.”

EDMİB’in ihracat performans­ının Türkiye genelinden göreceli daha iyi olduğunu dillendire­n Erkan Zandar, “2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye genelinde sektörümüz­ün ihracatı yüzde 28 erirken, Ege Bölgesi’nin deri ve deri mamulleri ihracatınd­aki iniş yüzde 18 seviyesind­e kaldı” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye