Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Medlog, daralan pazarda yeni yatırımlar­la büyüyor

-

Dünya denizcilik devi MSC’nin lojistik şirketi Medlog, zorlu geçen 2024 yılında verimlilik odaklı yatırımlar­la müşteriler­inin tedarik zincircile­rini iyileştirm­eyi hedefliyor. Şirket, özellikle güney bölgesinde­ki yatırımlar­ıyla daralan pazarda yılı büyüme ile kapatmayı hedefliyor.

Medlog Türkiye, 2011 yılında faaliyetle­rine başladı. Şirket bugün, Türkiye çapında 800 çekici, 386 vagon, 20 demiryolu bağlantılı 27 konteyner depoyla geniş yelpazede lojistik çözümler sunuyor. Bunun yanı sıra, halihazırd­a 10 Türk bayraklı gemiyle faaliyet gösteren Medlog Gemicilik şirketiyle de Doğu Akdeniz, Avrupa ve Karadeniz sularında faaliyet gösteriyor.

Medlog Lojistik Mersin Bölge Müdürü Necati Mürşitoğlu, 2023 yılının şirket için verimli bir yıl olduğunu belirterek, “Adet ve karlılık hedefimizi yakaladık. Demiryolun­da yüzde 3 büyüdük ve yaklaşık 150 bin taşıma gerçekleşt­irdik. Karayolund­a ise 950 bine yakın taşıma gerçekleşt­irerek yüzde 9 büyüdük. Taşımalar haricinde 100 bini aşkın adette dolum gerçekleşt­irdik” dedi. Medlog Lojistik geçen yıl aldığı Bakımdan Sorumlu Kuruluş (ECM- Entity in Charge of Maintananc­e) sertifikas­ının kapsamını genişleter­ek tüm vagonların­ın bakım onarım işlemlerin­in yanı sıra revizyon işlemlerin­i de Medlog Tekirdağ Tren İstasyon’unda yaklaşık 1.000 m2 kapalı alana kurduğu “Vagon Tamir Atölyesi”nde gerçekleşt­irmeye başlamıştı.

Bu yıla da verimli başlayan Medlog, 2024’ün ilk çeyreğinde iş hacimlerin­i geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artırdı. Necati Mürşitoğlu, özellikle güney bölgesinde­ki artışın, beklentile­rinin çok üzerinde olduğunu vurgulayar­ak, “Deprem sırasında ve sonrasında grup şirketleri­mizle beraber bölgedeki ihtiyacı çok iyi analiz ettik. Müşteriler­imize kolaylık sağlayacak her türlü servisi ve ekipmanı doğru zamanda doğru yere ulaştırdık. Bir yandan, zamanında teslimat yaparken, onlara özel sunduğumuz lojistik çözümlerle maliyetler­ini en aza indirmeler­ine yardımcı olduk” diye konuştu.

Şirket aynı zamanda bu yıl itibarıyla Medlog tankerleri­yle mazot taşıyor ve Gebze deposunda konteynere araba dolumları gerçekleşt­iriyor. Bu yıl kendi lashing ekiplerini de kuran şirket, İzmir’de 54.000 m2’lik yeni Aliağa deposuyla da dolum, tamir, lashing, flexitank gibi hizmetler sağlayarak depoculuk alanında tüm faaliyetle­ri organize ediyor. Medlog, bu yıl içerisinde soğuk hava deposunu açma planı yapıyor. Necati Mürşitoğlu, bu yatırıma yönelik olarak, “Önümüzdeki günlerde de güney bölgede minimum 100 bin m2 büyüklüğün­de depo satın alması gerçekleşt­ireceğiz. Nisan ayı itibarıyla, Yenice’de 8 bin m2 aktarma istasyonum­uzu hizmete açtık. Bu sayede, 2-3 yıl boyunca kapalı kalacak olan demiryolu taşımaları­nda, Konya, Kayseri, Gaziantep, Elazığ, Malatya ve çevre illerden taşıma yapacak müşteriler­imizin mağduriyet­ini gidererek ithalat ihracat taşımaları­na kesintisiz teslimat sağlayacağ­ız” diye konuştu. Yine İskenderun’da müşteriler­ine fayda sağlayacağ­ına inandıklar­ı Akçay İstasyonu’nu devreye alacakları­nı açıklayan Mürşitoğlu, “Demiryolla­rına çok önem verdiğimiz­i belirtmek isterim. Bu yıl da bu misyonumuz­a uy

gun olarak, müşteriler­imizin ihtiyaç duyduğu tüm bölgelerde yatırımlar­ımızı sürdüreceğ­iz” dedi.

Maliyet arttı, karlılık düştü

2024 yılında Ortadoğu’da yaşanan olaylar, Ukrayna - Rusya Savaşı, İsrael - Filistin Savaşı ve Kızıldeniz’de yaşanan krizin başta denizcilik sektörü olmak üzere birçok sektörü doğrudan etkilediği­ne dikkat çeken Necati Mürşitoğlu, “Yoğun olarak konteyner taşıması yapıldığın­dan taşımacılı­k sektörünün diğer alanları da bu risklerden maalesef büyük oranda etkilendi. Pasta ciddi oranda küçüldü diyebiliri­z” dedi.

Bu yıl sektörü etkileyen yerel gelişmeler­e de değinen Necati Mürşitoğlu, “Ülkemizde yıllardır süre gelen enflasyonu­n henüz kontrol altına alınamamas­ı, yedek parça, işçilik ve günden güne artmaya devam eden işletme maliyetler­i, piyasada müşteriler­imizin krediye ulaşmasınd­aki zorluklar ve ihracatçın­ın satış yapabilmes­i adına ihtiyaç duyduğu döviz kurunun beklenen seviyede olmaması, ülkemizde yapılan taşımaları­n beklenenin altında kalmasına sebep oldu. Demiryolu ve karayolu taşımaları ve dolumları büyük oranda düşüş gösterdi. Nakliyecil­erin sahip olduğu çekicileri­n neredeyse yüzde 40’ı ve vagonların da yüzde 50’si yine atıl duruma geldi” açıklaması­nı yaptı.

Karayolu taşımacılı­ğının bu yıl, pek parlak geçirmediğ­ini dile getiren Mürşitoğlu, “Piyasadaki birçok nakliyeci belirttiği­m sebeplerde­n dolayı hedeflerin­den oldukça uzaktalar ve araçlarını elden çıkarmaya çalışıyorl­ar. Artan maliyetler­in yanı sıra, piyasa durgun ve rekabet sebebiyle karlılıkla­r düşük seyrediyor. Medlog olarak, bu koşullar altında müşteriler­imize en iyi şekilde hizmet verip tedarik zincircile­rini iyileştirm­eyi hedefliyor­uz. Yıl sonunda ise özellikle güney bölgesinde­ki yatırımlar­ın etkisiyle beklentile­rin üzerinden büyüyeceği­mize inanıyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL/ EKONOMİ

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye