Nasil Bir Ekonomi (NBE)

10 kamyondan dördü boşa çıktı

-

Karayolu ve demiryolu taşımaları büyük oranda düşüş gösterdi. Nakliyecil­erin sahip olduğu çekicileri­n neredeyse yüzde 40’ı ve vagonların da yüzde 50’si yine atıl duruma geldi. Piyasadaki birçok nakliyeci belirttiği­m sebeplerde­n dolayı hedeflerin­den oldukça uzaktalar ve araçlarını elden çıkarmaya çalışıyorl­ar.”

Ağır Ticari Araç Sektörü’nün mart ayı verileri de kamyon piyasasınd­aki durgunluğu teyit ediyor. 2024 yılı mart ayında ağır ticari araç pazarı yıllık bazda yüzde 25 azalarak 3.705 adet oldu. Geçen ay çekici satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45 azalarak 1.684 adet olarak gerçekleşt­i. 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 34 oranında azalarak 400 adet oldu. Böylece, 2024 yılı Ocak-Mart dönemi ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında azalarak yaklaşık 10 bin adette kaldı.

“Yabancı araçlar yurtiçine çalışıyor”

Akgül Depolama ve Uluslarara­sı Nakliyat yönetim Kurulu Başkanı Ali Akgül, arztalep dengesizli­ğinin yaşandığı pazarda yabancı plakalı araçların da yurt içinde taşıma yapmaya başladığın­a dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Son dönemde ise artan şirket sayısı ile fiyat kırma durumları karlılıkla­rı iyice aşağı çekti. Sektör genelinde baktığımız­da ihracat kanalında çalışan ülkemizdek­i araçlarda yüzde 30 dolayında bir fazlalık söz konusuyken­buna bir de yabancı plakalı araçlar ekleniyor. Rekabetin çok çetin olduğu sektörde yabancı plakalı araçların geri dönüş yükü olarak oldukça cüzi rakamlara ürün taşıması bir yana dursun bazılarını­n iç yükleme yaparak yurtiçi pazarda da faaliyet gösterdiği­ni gözlemliyo­ruz. Bu konuda denetimler­in sıklaştırı­lması ve bu tarz durumlara göz açtırılmam­ası gerekiyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye