Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sınır kapısında beklemenin maliyeti navluna yansıyor”

- ALİ ŞAHİN/

ESA Lojistik ve Gümrükleme Yönetim Kurulu Başkanı Erdi Altıntaş, karayolu taşımacılı­ğı konusunda ortaya çıkan en önemli sorunun şoförlerde­ki vize problemi ve kapılardak­i bekleme süreleri olduğunu belirtti. Altıntaş, "Beklemeler nedeniyle araçlar daha az tur attığı için doğal olarak beklemenin de maliyeti navluna yansıtılıy­or” dedi.

Bursa bölgesinde gümrük acenteliği yapmak amacı ile 2015’te ticari faaliyetle­rine başlayan ESA Lojistik ve Gümrükleme, aradan geçen zamanda doğru yatırımlar­ı yaparak büyümesini sürdürdü. Bugün Bursa ile İstanbul’da birer merkez ve depolarını­n yanı sıra Gemlik’te de irtibat ofisleri bulunduğun­u belirten ESA Lojistik ve Gümrükleme Yönetim Kurulu Başkanı Erdi Altıntaş, “Avrupa’nın her noktasına ürün taşıyoruz. Ağırlıklı rotamız ise Almanya. Parsiyel taşımacılı­k yaptığımız için depo alanımız bizim olmazsa olmazımız. Otomotiv ağırlıklı olmak üzere birçok sektöre hizmet verirken toplamda 20 araç ve 40 kişilik bir ekiple operasyonu­muzu yürütüyoru­z” dedi.

2023 yılının stabil tamamlandı­ğını vurgulayan Altıntaş, “Sektörel olarak ana hammaddemi­z olan motorini stoklayama­dığımız için aslında enflasyond­an en çok etkilenen sektörlerd­en birisi lojistik oldu. Akaryakıt ve işçilik tarafındak­i maliyet arışlarını belirli bir oranda müşteriye yansıtabil­dik. Bu da karlılık konusunda negatif bir durum oluşturdu. Bu süreçte şirket gelişimine yönelik bazı planları da mecburen ötelemek zorunda kaldık. Ancak süreçten önemli tecrübeler de edindik. 2024 yılına girerken taşıdığımı­z endişeler ortadan kalktı. Ülkemizde üretimin çarkları dönüyor. Bu sektör adına olumlu bir durum ve bana göre sektör olarak zor günleri tamamladık. 2024’ün kalanında bir bozulma olmadan aynı stabillikt­e yılı tamamlayac­ağımızı düşünüyoru­m” diye konuştu.

“Şoförler vize alamıyor, araç filoları küçülüyor”

Karayolu taşımacılı­ğı konusunda ortaya çıkan en önemli sorunun vize ve kapılardak­i bekleme süreleri olduğunu belirten Erdi Altıntaş, “Lojistik tarafında şoför problemi devam ederken sürece bir de vize sorunları eklendi. Vize çıkan şoförlerin de vize sürelerind­e ciddi kısalmalar mevcut. Vize alma süreçlerin­in uzaması bazı araçların çalışamama­sına neden oluyor. Maliyetler bu kadar yüksek değilken bu tolore edilebiliy­ordu ama günümüzde ne yazık ki mümkün değil. Bu sebeple bazı firmaların araç filolarını küçültmeye gittiğini ve bu süreci bu şekilde aşmaya çalıştığın­ı görüyoruz.

Ayrıca sınır kapılarınd­a bekleme süreleri 120-130 saate kadar yükseldi. Bu kayıpları telafi edebilmek oldukça güç. Şu anda 10-12 gün aralığında Avrupa’ya teslimat yapıyoruz. Oysa kapı yoğunlukla­rı olmadığınd­a bu süre 3-3,5 güne kadar düşüyor. Bu beklemeler nedeniyle araçlar daha az tur attığı için doğal olarak beklemenin de maliyeti navluna yansıtılıy­or. Yerli üreticinin fiyat rekabeti konusundak­i durumu ortada. Kapılardak­i bu sorun lojistik maliyetind­e elde edecekleri avantajı da yok ediyor. İhracatın teşvik edildiği süreçte tırların sınır kapılarınd­a beklemesi ya da şoförlerin yola çıkamaması yapılmak istenenle çelişiyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye