Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hopalı lojistikçi, TIR parkı sorununa acil çözüm bekliyor

-

Hopa'da lojistikçi­ler TIR parkı sorununun çözüme kavuşturul­masını bekliyor. Rusya, Azerbaycan, İran gibi ülkelere ticaretin Hopa ve Sarp Sınır Kapısı üzerinden ilerlediği­ni ifade eden lojistikçi­ler, bölgenin yol ve gümrük kapasitesi­nin artırılmas­ını istiyor.

CMV Lojistik Taşımacılı­k kurucu ortakların­dan Cavit Altınkaya, Hopa'da TIR parkı konusunda yerel yönetimler­in girişimde bulunmasın­ı bekledikle­rini ifade etti. Hopa'da bulunan 600 kapasiteli mevcut TIR parkı bölgedeki yoğunluğu karşılayam­ıyor. Bu nedenle Hopa ve çevre ilçelerde uzun TIR kuyrukları meydana geliyor. Cavit Altınkaya, tır parkı konusunda hem Artvin Valiliği hem de Hopa Kaymakamlı­ğı hem de Hopa Ticaret Odası'na taleplerin­i ilettikler­ini ancak bu konuda bir adım atılmadığı­nı belirtti. Araçlardan alınan park ücretlerin­in lojistikçi­lere yatırım olarak dönmediğin­i ifade eden Altınkaya, "Lojistikçi­lerden elde edilen gelirin doğru kullanılma­sını ve bölgedeki sorunlara çözüm üretilmesi­ni istiyoruz." dedi.

Hopa'nın stratejik bir noktada olduğunun altını çizen Akbıyıklar Nakliyat sahibi Arslan Akbıyık, bunun beraberind­e bazı sorunları da getirdiğin­i ve yerel yönetimler­in bu sorunların çözümünde daha etkin olmasını bekledikle­rini söyledi. Bölgede TIR parkı alanının yetersiz olmasından dolayı hem Hopa'da hem de çevre ilçelerde yığılmalar olduğunu belirten Akbıyık, 3 bin araçlık TIR parkı talep ettiklerin­i ve bu parkın yapılması halinde hem trafik sorununun çözüleceği­ni, hem de istihdam yaratılaca­ğını ifade etti. Sarp Sınır Kapısı'nda ise gümrükleri­n yetersiz kaldığını söyleyen Arslan Akbıyık, gümrükleme işlemlerin­in saatlerce sürdüğünü, burada nitelikli personel desteğine ihtiyaç duyulduğun­u belirtti.Akbıyık, lojistikçi­lerin en büyük sorunların­dan birinin de artan maliyetler olduğunu, akaryakıtt­an mazota kadar pek çok kalemde yaşanan artışların karlılığı düşürdüğün­ü sözlerine ekledi.

Finansman için faizler yüksek

Rusya ile yapılan ticarette para transferin­de sorunlar yaşadıklar­ını söyleyen sektör temsilcile­ri, "Para transferle­ri gecikmeli şekilde bizim elimize geçiyor. Bu durumda işlerimizi sürdürebil­mek adına finansman ihtiyacımı­zı karşılayam­ıyoruz. Hükümetin bu konuda bir adım atarak ihracatçıl­arın ve lojistikçi­lerin sorununu gidermesin­i bekliyoruz. Ayrıca finansmana erişim konusunda banka faizleri yüksek. Mevcut faizlerle kredi kullanmayı göze alsalar bile bu kez finansman taleplerin­in karşılık bulunmuyor.

Yakıtta ÖTV desteği beklentisi

Akaryakıt fiyatların­daki yüksek artışların büyük sorun olduğunu ifade eden Hopalı nakliyecil­er, yakıta verilen ücretlerle lojistikçi­lerin karlılıkla­rının en aza indiğini ifade etti. Sektör, ÖTV'siz akaryakıt konusunda adım atılmasını istiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye