Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altın ateşinin çırası Çin

Yatırımcın­ın dikkatinin Ortadoğu’dan ABD verilerine çekilmesi ons altını 2.300 bariyerine geriletti. Ancak emlak krizindeki Çin’de altının en iyi yatırım seçeneği haline gelmesinin fiyatları destekleme­ye devam etmesi bekleniyor.

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

Jeopolitik tansiyonun düşmesiyle altında yükseliş hareketi yerini soluklanma­ya bıraktı. Ortadoğu’da artan gerilimle 2.436 dolara kadar çıktıktan sonra yatırımcın­ın dikkatinin yeniden ABD verilerine dönmesi fiyatları 2.300 doların biraz üzerine geri çekti. Uzmanlar fiyatlar 2.300 doların üzerinde kaldıkça fiyatlarda büyük bir baskı oluşmasını beklemezke­n, rallinin arkasındak­i büyük Çin gücüne dikkat çekiyor.

Analistler kısa vadede oluşacak fiyat düşüşlerin­e karşın orta vadede yükseliş beklentisi­ni koruyor ve Çin’in ralliyi körükleyen önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiyor.

Çin’de gerek bireysel yatırımcı, gerek fon yatırımcıl­arı hatta merkez bankası agresif bir şekilde altına yönelmiş durumda. Çin’de geçtiğimiz yıl mücevher, külçe ve sikke tüketimi rekor seviyelere ulaştı. Çin'in altın takı talebi yüzde 10 oranında artarken, bir diğer önemli pazar olan Hindistan’da yüzde 6 oranında düştü. Bu arada Çin’in külçe ve sikke yatırımlar­ı da yüzde 28 arttı.

Uzmanlara göre talep artışı sürecek. Hong Kong merkezli danışman Precious Metals Insights Ltd’nin genel müdürü

Philip Klapwijk, Çin’de emlak sektöründe uzun süredir devam eden krizin yatırım seçenekler­ini sınırlandı­rdığı ortamda güvenli liman olarak altına yönelimin arttığını söylüyor.

İki yılda 2.800 ton ithalat yapıldı

Bu durum Çin’de altın ithalatını destekliyo­r. Çin altın üretiminde lider ülkelerden olmasına karşın yüklü ithalat yapıyor. Son iki yılda denizaşırı alımların toplamı 2.800 tonu aştı. Bu miktar dünya çapında borsa yatırım fonlarını destekleye­n metalin tamamından ya da ABD Merkez Bankası’nın elindeki stokların yaklaşık üçte birinden daha fazla.

Çin Merkez Bankası 17 aydır aralıksız alım yapıyor

Çin Halk Merkez Bankası, rezervleri­ni dolardan uzaklaştır­mak ve kurdaki değer kaybına karşı korunmak için 17 aydır üst üste bir alım çılgınlığı içinde bulunuyor; bu şimdiye kadarki en uzun alım serisi. Resmi sektörün değerli metalde geçen yıl rekora yakın seviyelere ulaştığını ve 2024 yılında da alımlarını yüksek tutması bekleniyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye