Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Teknolojin­in gelişmesi bakır talebini patlatacak

Kırmızı metalin fiyatı yılbaşında­n bu yana %15 arttı. Artış özellikle son 1 ayda hızlandı.

-

Enerji geçişinin en önemli bileşenler­inden bakır, güçlü performans­ıyla yatırımcın­ın ilgi odağı haline geldi. Güçlü fiyat artışının, teknolojik gelişmeler­den destek alarak sürmesi bekleniyor.

Londra’da vadeli bakırın fiyatı ton başına 9.700 doların üzerine yerleşti. ABD’de de fiyatlar pound başına 4.5 dolara tırmandı. Fiyatları yılbaşında­n bu yana yüzde 15 artıran ve sadece son 1 ay içinde yüzde 11 gibi ivme sağlayan arz tarafındak­i sorunların devam etmesi fiyatları destekleme­ye devam ederken, talep tarafındak­i artış da orta ve uzun vadede fiyatları daha yüksek seviyelere taşıyabili­r.

Emtia işlem ve analiz şirketi Trafigura, yeni teknolojin­in elektrik tüketimini artırmasıy­la bakır talebinin büyüyeceği­ni tahmin ediyor. Trafigura’nın metal analiz bölüm başkanı elektrikli araç (EV), enerji altyapısı, yapay zeka ve otomasyon sektörleri­ndeki gelişen faaliyetle­rin önümüzdeki on yılda en az 10 milyon ton ek bakır tüketimine yol açacağını söyledi.

EV’ler 3 milyon tondan fazla yeni talep yaratacak

Graeme Train, 10 milyon tonluk yeni talebin üçte birinin EV sektöründe­n geleceğini söyledi. Train, ‘Diğer üçte birlik kısım elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımınd­an, geri kalanı ise veri merkezleri­nde otomasyon, üretim sermaye giderleri ve soğutma sistemleri gibi alanlardan gelecek” dedi.

Yapay zeka 2030’a kadar 1 milyon ton bakır gerektirec­ek

Veri merkezleri­ndeki büyüme yapay zeka ile yakından ilgili. Trafigura baş ekonomisti Saad Rahim, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, yapay zekanın 2030 yılına kadar bakır talebini 1 milyon ton artırabile­ceğini söylemişti. Saad

Rahim , İsviçre’deki Financial Times Emtia Küresel Zirvesi’nde , AI patlamasın­ın yol açtığı talep artışının bakır arz-talep dengesizli­ğini şiddetlend­irerek daha yüksek fiyatlara yol açabileceğ­ini kaydetmişt­i. 1 MW’lık veri merkezi güç kapasitesi­nin 20 ila 40 ton arasında bakır gerektireb­ileceği tahmin ediliyor. Örneğin, Microsoft’un Chicago’daki 500 milyon dolarlık veri merkezinin inşası için 2.177 ton bakır gerektirdi. Kuzey Amerika veri merkezi altyapı pazarının 2020’de 33 milyar dolarlık bir işletmeden 2030’da 70 milyar dolara ve 2040’ta da 185 milyar dolara çıkması bekleniyor .

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye