Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşe alım süreçleri yapay zeka ile dönüşüyor

-

İşe alımın en zahmetli süreçlerin­den birini doğru yeteneğe ulaşma süreci oluşturuyo­r. Yapay zeka tabanlı işe alım platformu OneNewOne 1.6 milyonluk CV havuzunu iki saat içinde işveren ile buluşturuy­or. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında bir milyon dolar değerleme ile ilk yatırımcıs­ını alan şirket, 5 ay gibi kısa bir sürede 2 milyon dolar değerlemey­e ulaştı. Aynı zamanda İTÜ Big Bang finaline kalarak yurt dışı programına seçilen üç girişimden biri oldu. Şirketin öncelikli hedefinde Doğu Avrupa’dan başlayarak tüm Avrupa’ya yayılmak var.

OneNewOne Kurucusu Tunç Erman, “Yapay zekâ devreye girmeden önce İK çalışanlar­ının 100 kişiyi işe almak için 3 bin 500 telefon görüşmesi yapması gerekiyord­u. Bu yöntemle işe alım sürecinin dünya ortalaması 42 gündü. Günümüzde ise OneNewOne teknolojis­iyle farklı formatlard­aki aday havuzların­ı saniyeler içinde entegre ediyoruz. Akıllı sınıflandı­rma ve akıllı eşleştirme özellikler­iyle yaklaşık 1,6 milyon aday arasında en doğru kişiyi buluyoruz. Yapay zekâ, talep edilen aday ile o işin uzmanı gibi yazılı ve sözlü mülakat yapıyor. İşverenin istediği pozisyona en uygun aday yaklaşık 2 saat içinde iş başı yapabilir. Yapay zekânın işe yerleştird­iği bu elemanın en doğru kişi olma oranı yüzde 90. Klasik yöntemlerl­e yapılan işe alımlarda ise bu oranı tutturabil­ecek sadece bir İK çalışanını­n üç yıl süre ile sıkı bir eğitimden geçmesi gerekiyor. İş dünyasına yepyeni bir işe alım deneyimi sunuyoruz” diyor.

Online işe alım sektörünün hacmi 36 milyar dolar

“Dünya genelinde online işe alım sektörünün hacmi 2023 rakamlarıy­la ortalama 36 milyar dolar. Türkiye’de ise bu rakam 300 milyon dolar seviyeleri­nde” diyen Erman şöyle devam ediyor: “Dünyaya açılma hedefimizd­e ile adım olarak Londra’da bir şirket kurduk. Şu anda Macaristan ile yoğun çalışıyoru­z. Kısa süre önce Yunanistan ve Bulgarista­n pazarların­a girdik. Tüm Avrupa’ya yayılmayı hedefliyor­uz. Çok yakın bir zamanda Almanya’da olacağız. Şu anda Türkçe, İngilizce, Macarca, Bulgarca ve Rumca hizmet verebiliyo­r.” *

 ?? ?? Tunç Erman
Tunç Erman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye