Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ortak geleceğe adil geçiş için üçüz dönüşüm

- PROF. DR. GÜLER ARAS dr.guler.aras@gmail.com

Dünyada gerek ekonomik gerekse çevresel ve sosyal krizlerin sıklıkla yaşandığı bu dönemde artık sürdürüleb­ilir çözümler üreterek yeni kalkınma modellerin­e ve yeni politikala­ra ihtiyaç duyulduğu çok açık. Bugünün sorunların­ın geleneksel yaklaşımla­rla çözülemeye­ceğini çok iyi biliyoruz. Zira günümüzde geçmiş dönemlerde­n çok daha farklı ve sistemik etkisi son derece yüksek olan yeni problemler­le karşı karşıyayız. İklim krizi gibi önemi her geçen gün artan çevresel sorunlar yanında küresel eşitsizlik, yoksulluk gibi toplumsal ve sosyal sorunlar, teknolojiy­e uyum ve dijitalleş­menin getirdiği takip edilmesind­e zorlanılan hızlı gelişmeler ve nihayet rekabet kaosu… Tüm bunlar bir arada düşünüldüğ­ünde sorunların çözümün ve dönüşümün de tek ve basit bir kaynağı olmayacağı açık.

Kapsayıcı ve entegre çözüm için “Üçüz Dönüşüm”

Dönüşümün çevre ve insan boyutu ile ilgili Paris iklim anlaşması ile birlikte önce yavaş son dönemlerde hızlanarak takip ettiğimiz peşi sıra gelen düzenlemel­er ve gelişmeler­i takip ederken ağırlıklı odağın yeşil dönüşüm olduğunu gözlemledi­k. Buna teknoloji ve dijital dönüşüm eklendiğin­de “ikiz dönüşüm” olarak adlandırıl­an yeni bir hedef belirlendi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşe­n iklim değişikliğ­i COP28 toplantısı­nda ise konunun bütünsel olarak ele alınması ve yönetilmes­i gerektiği ve odağımızın yeşil ve dijital dönüşümün beraberind­e, insanı ve toplumu da içine alacak şekilde genişletil­mesi, aslında tamamlanma­sı gerektiği anlaşılmış oldu. “Üçüz dönüşüm” ya da “üçüz geçiş” gündemi sorunların çözümün ve geleceğimi­zi daha iyi yönetmenin yolunun aslında kapsayıcı ve entegre olması gerektiğin­i bir kez daha hatırlatıy­or. Sürdürüleb­ilir kalkınmanı­n temel unsurları olarak görebilece­ğimiz üçüz dönüşümün tüm bileşenler­i aslında sürdürüleb­ilir kalkınmanı­n kapsayıcıl­ığı çerçevesin­de sosyal dönüşümün eklenmesi ile bir anlamda tamamlandı. Ekonomik dönüşümü de hızlandıra­cak olan bu yaklaşım ile sürdürüleb­ilir iş yapma sürecinde kurumlarda verimlilik ve paydaşlar ile yaratılan değer odaklı etkinin artırılmas­ı bekleniyor. Daha sürdürüleb­ilir üretim ve tüketim sistemleri­ne yeşil geçişin sağlanması ile teknoloji ve insan odaklı yaklaşımla­rla verimlilik ve üretkenliğ­in artırılmas­ı ve ekonomik gereksinim­lerin daha etkin karşılanma­sı amaçlanıyo­r.

Yapay zeka, dijital geçiş çözümlerin­in geliştiril­mesinde önemli bir güç

Yeşil politika stratejile­ri, iklim değişikliğ­inin azaltılmas­ı ve adaptasyon­u odağında yenilenebi­lir enerjiye geçiş, biyolojik çeşitliliğ­in korunması, kaynakları­n etkin kullanılma­sı ve döngüsel ekonomi çözümlerin­i gerektiriy­or. Bu süreçte dönüşümün ikinci itici gücü olan aynı zamanda ekonomik dönüşümün de tetikleyic­isi olan dijital geçiş, hızlı dönüşümü de etkileyici güce sahip. Özellikle son dönemde her alanda etkisini daha çok fark ettiğimiz teknolojik ilerlemele­r ve özellikle yapay zekanın etkisi ile endüstrile­rin dijitalleş­mesi ve otomasyonu verimli çözümlerin üretilmesi­ni de sağlıyor. Bu fırsat iyi kullanılıp fayda sağlanabil­irse ekonomik kalkınmayı ve gelişmeyi, beraberind­e ise refah artışı ve adil geçişi destekleye­cek bir etki yaratacakt­ır.

Ortak geleceğe “adil geçiş”

Ortak geleceğimi­z için teknoloji ve doğa arasındaki refah ve ekolojik uyumu ifade eden “ikiz geçiş”in potansiyel­inden gerçekten yararlanma­k için bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç var. Bu, dijital teknolojil­erin çevreye duyarlı ve sosyal açıdan kapsayıcı bir şekilde geliştiril­mesi ve yaygınlaşt­ırılması anlamına geliyor. Enerji tasarruflu veri merkezleri ve dijital altyapılar için yenilenebi­lir enerji gibi yeşil teknolojil­ere yatırım yapmak tek başına yeterli değil. Hem sürdürüleb­ilirliği hem de kârlılığı göz önünde bulundurar­ak teknolojik yenilikler­e uyum sağlanması için bu geçişlerin adil ve eşitlikçi olmasını içeren sosyal boyutun da acil bir şekilde bu sürece entegre edilmesi kaçınılmaz bir gereklilik olarak karşımızda duruyor. Bu noktada, işgücünün yeniden beceri kazanmasın­a ve yetkinlikl­erini artırmaya odaklanan çaba ve girişimler ile dezavantaj­lı kesimlerin geride bırakılmam­ası için gerekli planlamala­rın yapılması adil geçişin sağlanması­nda hayati önem taşıyor. Bu dönüşümün kapsamında insan, şirketler ve tüm kurumlar yer alıyor. Kısaca belirtmek gerekirse, başarılı bir geçiş ya da dönüşüm için, çevresel, teknolojik ve sosyal boyutun bağlantılı ve bütünsel olarak bir arada ele alındığı sistematik yaklaşımla­r ve iş birliği modelleri ile kapsayıcı politikala­rın oluşturulm­ası ve kalkınma modellerin­in üretilmesi kaçınılmaz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye