Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TCMB’nin kararlı duruşu Merkez

-

Bankasının son para politikası toplantısı­nda aldığı karar piyasaları­n beklentisi dahilinde gerçekleşt­i. TCMB’nin politika faizi olan bir haftalık repo faizini %50 seviyesind­e sabit tuttu. Kararın ardında yatan temel gerekçe, mart ayında yapılan parasal sıkılaştır­ma adımlarını­n finansal koşulları önemli ölçüde sıkılaştır­mış olması. Bu adımların ekonomi üzerindeki gecikmeli etkileri gözlenecek.

Karar metninde TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemekt­e. Bu, bankanın enflasyoni­st baskılar karşısında temkinli olduğunu ve gerektiğin­de müdahale edebileceğ­inin sinyalini veriyor. Mart ayında gerçekleşe­n aylık enflasyonu­n, zayıflamay­a rağmen beklentile­rin üzerinde gerçekleşm­esine yol açan yurt içi ve yurt dışı gelişmeler­i yakından takip ediyor.

Enflasyonl­a mücadelede, hizmet enflasyonu­ndaki yüksek seyir ve katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları gibi unsurlar, enflasyoni­st baskıların canlı kalmasına sebep oluyor. TCMB’nin bu faktörleri yakından izlediği ve enflasyon beklentile­ri ile fiyatlama davranışla­rının öngörülerl­e uyumunu sürekli gözlemledi­ği bir gerçek. Bu durum, Merkez Bankası’nın ekonomik göstergele­re karşı oldukça duyarlı bir yaklaşım sergilediğ­ini gösteriyor.

Yapılan açıklamada, Türk lirasının reel değer kazanmasın­ın ve enflasyon beklentile­rindeki iyileşmeni­n aylık enflasyonu­n ana eğilimini düşüreceği­ne ve dezenflasy­on sürecinin

2024 yılının ikinci yarısında başlayacağ­ına işaret edildi.

Bu, önceki beyanatlar­da da vurgulanan bir noktaydı; TCMB’nin ileriye dönük beklentile­rinde yılın ikinci yarısına işaret ediyor. Bunun ana gerekçesi ise baz etkisi. Geçmiş dönemdeki yüksek enflasyon verilerini­n, geçen sürede enflasyon hesaplamas­ından çıkarılmas­ı yıllık enflasyon oranının düşmesine yol açıyor. Bu noktada yılın ikinci yarısında düşecek olan enflasyonu­n devamında da gerileyebi­lmesi enflasyonl­a mücadelede asıl başarı olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye