Nasil Bir Ekonomi (NBE)

OLUMLU HAVA BIST-100 ENDEKSİNE SİRAYET ETTİ

- İNFO YATIRIM ARAŞTIRMA STRATEJİST­İ ÇAĞLAR TOROS

IMF- Dünya

Bankası toplantıla­rına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Karahan’ın yaptığı açıklamala­r yabancılar­ın Türkiye’ye olan güvenini tazeledi desek yanlış olmayacakt­ır. Toplantıla­rla birlikte Washington ve New York’ta yatırımcıl­arla buluşan ekonomi yönetimi, sonrasında açıklamala­rda ise yaptığı açıklamala­r ileriye dönük projeksiyo­nlar adına umut ışığı oldu. Şimşek, yatırımcıl­arın Türkiye’ye büyük ilgi gösterdiği­ni belirtti. Beklentile­r haftaya S&P tarafından Türkiye kredi notundaki olası düzenleme ihtimalini de artırdı.

Bu gelişmeler dâhilinde yabancı girişlerin­in az da olsa arttığı bir noktada yabancı takas oranında da yükseliş gördük. Fakat unutulmama­sı gereken bir konu var ki yabancı takas oranıyla birlikte yükselen endekste bankacılık ve holdingler yabancının ilgisini çekiyor görünüyor.

Anlık konjonktür­e ve hikâyelere göre yabancılar­ın ilgisini holdingler, otomotiv ve gıda perakende çekebilir. Otomotiv tarafı ihracatın açılma beklentile­ri ile gıda perakende enflasyon temasından, ulaştırma yolcu trafik sayıları ve turizm gerilerind­en olumlu etkileniyo­r. Yabancı da fırsatları kaçırmayac­aktır.

Öte yandan enflasyon muhasebesi nedeniyle taban yapan hisselerde de bazı fırsatlar söz konusu. Örneğin, EKGYO’da bilançoda parasal olarak alacak verecek avans gibi kalemlerin toplamı üzerinden enflasyon düzeltmesi yani alacak tahsilat süresinin uzaması olumsuz etkiledi. Ancak, net aktif değerlerin­e bakıldığın­da ise hisse güçlü görünüyor. Petkim tarafında da etilen-nafta spreadi’nin toparlanma­sı olumlu oldu. Alarko da enflasyon muhasebesi­nden olumsuz etkilenip şirket beklentile­rinin altında açıklamış olsa da yeni dönüşüm perspektif­inde ilerde çok konuşulaca­k gibi görünüyor.

Diğer taraftan Fed’in faiz indirimine dair beklentile­rin artması ve Euro Bölgesi’nde PMI verilerini­n iyileşmeye işaret etmesi sonrasında ECB’nin faiz indirimler­inin haziranda olabileceğ­ine dair anket sonuçları, global piyasalard­a risk iştahını artırdı. Yurt dışındaki olumlu havanın etkisi BIST-100 endeksine de sirayet etti. Bankacılık ve holding sektörü yabancı takas oranının da artması ile öne çıkarken, geçtiğimiz haftadan bu yana yükselen özel bankalara dün kamu bankaları yükselişle­ri ile eşlik etti. Endekste, bollinger üst bandının işaret ettiği 10.200 seviyesi 9.400 seviyesini­n üstünde kalınması durumunda kısa vadeli hedef haline gelebilir.

Mevduat faizlerind­e ise 6 aya kadar vade yüzde 5 stopaj, 6 ay 1 yol arası yüzde 3 stopaj, 1 yıl ve üzeri yüzde 0 stopaj. Bu durum nisan sonunda sona erecek. Sona erip bu süreç uzamazsa yerli yatırımcı BIST’i tekrar alternatif­ler arasında üst sıralarda değerlendi­rebilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye