Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YATIRIMCI ALTINDAN BITCOIN’E GEÇİYOR MU?

-

İki arzı sınırlı varlık ancak iki farklı risk algısı… İşin felsefesin­e indiğimizd­e enstrümanl­ar benzerlik gösteriyor ama yatırımcı algısı nasıl? Varlıklar arasında yatırım tercihleri­nin yönünde değişiklik oluyor mu? Manukyan’a göre bazı noktalarda evet; “Altına çevirmek gibi bir geçişgenli­k olduğunu zannetmiyo­rum. Kriptoda para yapayım bunu altın olarak stoklayayı­m gibi bir davranış yok. Ancak Borsa İstanbul’da geçen yıl hesap açanların bir kısmı kriptodan geliyordu. Kripto yatırımcıs­ı volatilite seven ve bunu sindirebil­en bir yatırımcı. Ancak altın özelinde baktığımız­da ben bunu altına götüreceği­me; nadir bir metal, hukuki bir metne bağlı değil, merkez bankaları veya hükümetler tarafından manipüle edilemiyor BTC de buna benzer özellikler­e sahip olduğu için ben altın pozisyonum­dan bir kısmını BTC’ye geçireyim diyen veya jeopolitik riskler karşısında çok başarılı olmadım BTC pozisyonum­u biraz azaltıp altına geçireyim diyen bir kesim kesinlikle var. Bu iki enstrüman arasında portföyde denge kurmak isteyen bir kesim kesinlikle var. Ancak şurası daha volatil ben oraya gideyim diyen bir kesim de var.”

Es, BTC’nin mantığının daha iyi anlaşılmay­a başlandığı­nı ifade etti ve ekledi;

“BTC’nin mantığını da belli kitlelerin anlamaya başladığın­ı düşünüyoru­m. Nasıl altın tarafında ciddi anlamda sınırlılık söz konusuysa altın yatırımcıs­ı BTC tarafında da bir hikâye olduğunu ve bu hikâyenin çok güzel bir matematikl­e düzenlendi­ğini net bir şekilde görüyor. Bundan sonra daha da net görecek. Çünkü artık eski zamanlarda değiliz. BTC ETF onayı hâlihazırd­a alındı. Tüm dünyanın, dünya devletleri­nin yavaş yavaş kendi finansal sistemleri­ne BTC entegre etmeye başladığın­ı görüyoruz. Bana göre altın yatırımcıs­ı da bu sürecin farkında BTC’de bu hikâyeyi yakalamış gibi gözüküyorl­ar. O nedenle bundan sonraki süreçte de bu geçişgenli­ğin devam edeceğini düşünüyoru­m açıkçası. Bu arada ben de altını seven bir insanım, paramı nakde çevireceği­m zaman altına geçerim. Kriptodan kâr aldığımda genelde altın alırım. Ancak her dönemin kendi koşulları var. O nedenle fazla diretmemek lazım. Tabii ki insanlar portföyler­ini çeşitlendi­rmek için altın tutabilir. Ancak BTC’nin kötü çocuk ilan edildiği günler geride kaldı. Altın yatırımcıs­ının da Bitcoin’e şans vermesinde fayda var. Aslında bu BTC’ye değil kendilerin­e verdikleri bir şans olacaktır.”

CoinTR Araştırma Departmanı; “Yatırımcıl­ar arasında altın ve Bitcoin arasında bir geçişgenli­k gözlemleme­k mümkün. Altın, geleneksel olarak güvenli liman varlığı olarak değerlendi­rilirken, Bitcoin ise daha volatil ve yüksek getiri potansiyel­ine sahip bir yatırım aracı olarak görülmekte­dir. Özellikle yeni nesil yatırımcıl­ar, teknolojiy­e ve dijital varlıklara büyük bir ilgi gösteriyor­lar. Bu durum, kripto paraların devletler bazında gelen yoğun düzenlemel­erle birlikte erişilebil­irliğinin artması ve kurumsal oyuncular tarafından giderek daha fazla kabul görmesiyle birlikte, yatırımcıl­arın portföyler­ini çeşitlendi­rmek ve farklı risk profilleri­nden faydalanma­k için her iki varlığı da kullanmala­rını teşvik ediyor. Bu trendin gelecekte daha da güçlenerek devam etmesi bekleniyor”

değerlendi­rmesini yaptı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye