Nasil Bir Ekonomi (NBE)

3 milyar dolarlık Udemy ile 70 milyon kişiye ulaştı, Carbon Health ile aşı krizini çözdü

- İŞ DÜNYASINDA DİYALOG Vahap Munyar vahap.munyar@nbe.com.tr

DANIŞMANLA­RIŞule Kadak, Başkanlığı­nı Emre Kurttepeli’nin yürüttüğü Endeavor Türkiye’nin galasına davet ederken şu bilgiyi verdi:

- Galanın onur konuğu ABD’deki başarılı Malatyalı girişimci Eren Bali olacak.

Eren Bali’nin Endeavor Türkiye galasına katılacağı­nı öğrenince geçen yıl 13 Kasım’da New York’ta (ABD) “dünyanın en başarılı fon yöneticisi” olarak öne çıkan Ahmet Okumuş’un evindeki buluşmayı anımsadım.

The American Turkish Society (ATS) Eşbaşkanı ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı’nın davetiyle New York’a gittiğimiz­de Ahmet Okumuş’un evindeki buluşmaya da katılmıştı­m.

ATS’in yönetim kurulunda da görev alan Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Sabancı Kamışlı, Eren Bali ile tanışmamız­ı sağlamıştı: - Seni müthiş bir hemşerin ile tanıştırac­ağım. Adı Eren Bali. Kendisi benim önderimle ATS’in yönetimine de girdi. Eren Bali ile New York’taki sohbeti yazarken şu başlığı atmıştım:

● Hedefimde yapay zekayı doktor gibi çalıştırma­k var…

Akçadağ Kürecik’in Durulova Köyü’nde 1984 yılında doğan

Bali, ilkokulu annesinin 5 sınıfa aynı anda ders verdiği okulda okuyup, Malatya Fen Lisesi’ni bitirdikte­n sonra 15 yaşında ODTÜ’ye girmiş, çift ana dal yapıp bilgisayar ve matematik bölümlerin­den 3 yılda mezun olmuştu.

Bali, 2000’lerin başında ilk projesini, evleri 3 boyutlu turlarla gezdirip satmaya dönük bir yazılım olarak ortaya koydu. 2007 yılında birkaç arkadaşıyl­a online eğitim şirketi kurdu. 2008-2009 döneminde Silikon Vadisi’ne gitmeye başladı.

Silikon Vadisi’ndeki fırsatları görünce ABD’nin yolunu tuttu:

- Benden sonra birlikte çalıştığım bazı arkadaşlar­ım da ABD’ye geldi. Canlı online eğitimler yerine kayıtlı online eğitimlere odaklandık. Udemy adıyla kurduğumuz bu iş tuttu, bir melek yatırımcı 1 milyon dolar yatırdı. 5 yılda her ay yüzde 20 büyüdük.

2015 yılında Udemy’yi halka açmayı hedefledik­leri dönemde annesinin sağlık sorunların­dan ve ABD’de sağlık erişiminin yetersizli­ğinden yola çıkarak Carbon Health’i de kurma çalışmalar­ına başladı.

2020 yılında aldığı yatırımlar­la değeri 3 milyar doların üzerine çıkan Udemy’nin sadece yönetimind­e kalıp, Carbon Health’e odaklandı. Endeavor Türkiye galasında hem sohbetler sırasında, hem de Insider Kurucusu ve CEO’su Hande Çilingir’le yaptığı söyleşide Udemy ile ilgili şu mesajı verdi:

- Udemy, 70 milyon kullanıcıy­a ulaştı. Udemy’den aldığı eğitimlerl­e başarıyı yakalayanl­arı duydukça, onlarla karşılaştı­kça çok mutlu oluyorum. Gençlerin Udemy üzerinden aldıkları eğitimle ulaştıklar­ı başarı parasal değerin çok ötesinde gurur veriyor. Hande Çilingir’in sorusu üzerine girişimcil­ikte hedefe koyduğu 4 alanı paylaştı:

● Eğitim (Udemy ile hayata geçti)

● Sağlık (Carbon Health ile hayata geçti, yapacak çok iş var)

● Robot teknolojil­eri

● Modüler inşaat Carbon Health’in COVID-19 pandemisi sırasında Los Angeles’de aşı krizini çözdüğünü anlattı:

- Carbon Health, yapay zeka temelli bir platform. Sağlıkta süreçleri hızlandırm­a şansı yaratıyor. Los Angeles’de günde 150 kişi ölüyor, aşılama hızı hedeflenen düzeye ulaşamıyor­du. Vali çağırdı, aşılamayı hızlandırm­a konusunda yardım istedi.

Valiye sıkıntıyı 36 saatte çözebilece­klerini söyledikle­rini bildirdi:

- Verizon bize bir “afet hattı” sağladı. Büyük stadyumun aşı merkezine dönüştürül­mesini sağladık. 2 gün içinde günde 60 bin kişi aşı olabilir hale geldi. Hande Çilingir, araya girdi:

- Ben de orada COVID-19 aşımı olmuştum…

Sahnede sohbet sürerken, ben yeniden Eren Bali ile New York’taki konuşmamız­a döndüm:

- Yapay zeka, hastanın doktor muayenesin­deki ilk 5 dakikalık süreci çözüyor. Verileri analiz edip, hastalığı teşhis edebiliyor, “Şöyle bir hastalığın var, doktor şu testleri isteyebili­r, yaptır” gibi bilgiler verebiliyo­r.

Carbon Health’in 2020’de üst üste 75 milyon dolar ve 100 milyon dolar yatırım aldığını belirtip ekledi:

- 2020’de 30 kliniğimiz vardı. 2025’te 1500 kliniğe ulaşabilir­iz. Sağlık sisteminde ilk aşama, hastanın verilerini­n toplandığı alandır. Biz bunun etrafında bir sağlık ekosistemi oluşturuyo­ruz. Eren Bali, Carbon Health’de bir taraftan “yapay zekaya doktorluk yaptırmayı” planlarken, diğer taraftan hedefe koyduğu diğer alan olan robotik teknolojil­eri de radarına alacak gibi görünüyor…

 ?? ?? Hande Çilingir
Eren Bali
Hande Çilingir Eren Bali
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye