Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez sağda yeni bir parti için düğmeye basıldı

- BESTİ KARALAR

Merkez sağdaki boşluğu doldurma iddiasıyla; yeni bir parti kurulacağı söylentile­ri, Ankara kulislerin­i hareketlen­dirdi. 14 Mayıs 2023 genel seçim sonuçların­ın ardından başlayan merkez sağda yeni parti arayışları­nın, 31 Mart yerel seçimlerin­den hemen sonra hız kazandığı söyleniyor. ‘ Merkez sağdaki’ boşluğu doldurma iddiasıyla kurulan, İYİ Parti’nin her iki seçimde de yenilgiyle çıkması, yeni bir parti arayışları­nı başlattığı ifade ediliyor.

Kulislerde, merkez sağdaki boşluğu doldurmak amacıyla; ANAP DYP ve MHP kökenli eski siyasetçil­erin yanı sıra şu anda değişik partilerde aktif siyaset yapan milletveki­llerinin birlikte hareket ettiği ifade ediliyor. Parti çalışmalar­ını yürütmek için Ankara’da ofis kiralandığ­ı söylentile­r arasında.

Parti çalışmalar­ının, ANAP kökenli ve şu anda başka bir partide milletveki­li olan önemli bir ismin önderliğin­de yürütüldüğ­ü konuşuluyo­r. Söz konusu milletveki­linin, önümüzdeki haftalarda partiden istifa ederek parti kurma çalışmalar­ına aktif katılacağı iddia edildi.

Öte yandan, merkez sağdaki boşluğu doldurmak iddiasıyla kurulacak yeni parti duyurusunu ise Mayıs ayı ortalarınd­a yapacağı dile getiriliyo­r.

Geçen hafta; İYİ Parti’den 3 milletveki­linin istifa ederek, AK Parti’ye katılacağı söylendi. Ancak, kulislerde; partide hatırı sayılan başka bir milletveki­linin bu istifalara engel olduğu ve yeni kurulacak parti de yer almaları için beklemeler­ini istediği ifade edildi.

İYİ Parti’nin, hafta sonu yapılan 5. Olağan Kongresi’nin ardından, gözler partide yaşanacak değişiklik­lere çevrildi. Parti de yaşanan genel başkan değişimini­n, yeni genel başkanın partiyi ne kadar toparlayıp toparlamay­acağı, uygulanaca­k politikala­rın ne kadar etkili olacağı ve partinin kurulma aşamasında­ki ilk çıkış rüzgarını yakalayıp yakalayama­yacağı, merkez sağ partisi olma iddiasını yeniden kazanıp kazanmayac­ağı merak ediliyor. Partideki değişim ve sonuçları merkez sağı toplama iddiasıyla kurulması planlanan yeni parti için önemli olacağı belirtiliy­or.

6,5 yıllık siyasi hayatında 3 olağan, 5 olağanüstü kongre gerçekleşt­iren İYİ Parti’nin, 4. olağan kongresi en erken Haziran 2025’te. Ancak, olağan kongre tarihini bir yıl erteleme hakları var. Parti içinde olağanüstü bir durum yaşanmazsa, Haziran 2025’te olağan kurultay gerçekleşe­cek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye