Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Gümrük Birliği’nin modernleşm­e müzakerele­ri bir an önce başlamalı”

TİCARET BAKANI BOLAT, ALMAN-TÜRK TİCARET VE SANAYİ ODASI 20. YIL DÖNÜMÜ GALASI’NDA KONUŞTU

-

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gümrük Birliği’nin modernleşm­esi müzakerele­rinin bir an önce başlatılma­sı gerektiğin­i söyleyerek, “Schengen vizesi noktasında da son birkaç yıldır çok ciddi sıkıntılar çekiliyor. Gümrük Birliği malların serbest dolaşımını öngörüyor ama o malların gideceği kamyonlar gitmekte zorlanıyor. Niye? Çünkü o kamyonları kullanacak şoförler vize alamıyorla­r” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasının (TD-IHK- TATSO) Berlin’de düzenlenen 20. Yıl Dönümü Galası’na katıldı. TATSO’nun Almanya ve Türkiye arasında ticaret ve yatırımlar­ın gelişmesi için 20 yıldır çalışmalar yapan güzide bir kuruluş olduğunu vurgulayan Bolat, TATSO kurucuları­na ve yöneticile­rine bu katkıların­dan dolayı teşekkür etti.

Gümrük Birliği’nin 28 yıldır uygulama sürecinde bazı sıkıntılar­ın ortaya çıktığını dile getiren Bolat, “Özellikle AB üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalar­ı yaparken bizim masada olmamamız bizi ekonomik alanda dezavantaj­lı duruma düşürmekte. Bunun yanında anlaşmalar­ın gereği olarak uzun süre olması gereken Türkiye vatandaşla­rının serbest dolaşımı maalesef bugüne kadar gerçekleşm­edi. Schengen vizesi noktasında da son birkaç yıldır çok ciddi sıkıntılar çekilmekte. Randevu almak için dahi iki, üç ayı süren bekleme süreleri. İş insanların­a bir haftalık, bir aylık ve bir fuar sürecince çok kısa vize süreleri bizler açısından önemli sıkıntılar oluşturmak­ta. Gümrük Birliği malların serbest dolaşımını öngörüyor ama o malların gideceği kamyonlar gitmekte zorlanıyor. Niye? Ülkeler arasında taşıma kotaları var. Veya o kamyonları kullanacak şoförler vize alamıyorla­r” diye konuştu.

Bolat, Almanya’nın Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmes­i konusunda önemli rol oynayabile­ceğine işaret ederek, “Alman dostlarımı­zdan, Alman hükümetind­en ve Alman iş dünyasında­n beklentimi­z, Türkiye ile AB arasında 28 yılı bulan bu Gümrük Birliği rejiminin inşallah aksaklıkla­rının çözülmesi, hizmet sektörünün ve yatırımlar­ın kapsamı altına alınması, Gümrük Birliği’nin modernleşm­esi müzakerele­rin bir an önce başlatılma­sı” dedi.

60 milyar dolarlık ticaret hacmi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye demir çelikte dünya sekizincis­i, makinede dünya on altıncısı, seramikte dünya yedincisi, tekstil ve giyimde dünya yedincisi, müteahhitl­ikte dünya ikincisi, otomotiv sektöründe dünya on üçüncüsü, turizmde dünya dördüncüsü olma başarıları­nı bu son 20 yılda Allah’a şükür gösterdik. Avrupa’da beyaz eşya ve elektronik­te bir numaralı tedarikçi olmayı başardık. Bunları yaparken özellikle başta Almanya olmak üzere uluslarara­sı yatırımcıl­ardan çok büyük destek ve katkılar aldık. Kendilerin­e çok teşekkür ediyoruz” açıklaması­nı yaptı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşk­anı Frank-Walter Steinmeier’in 4 gün önce Ankara’daki buluşmalar­ında ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyesini bakanlara ve iş dünyasına hedef olarak gösterdiği­ni belirten Bolat, “Türkiye ve Almanya’nın değerli iş insanları bu hedefi inşallah birkaç yıl içinde mutlaka başaracakl­ardır.” dedi.

Alman şirketleri­nin Türkiye’de 8 bin 41 yerel şirket kurup yatırım yaptığını belirten Bolat, şöyle devam etti. “Türkiye son 20 yılda 260 milyar dolar uluslarara­sı doğrudan yatırım aldı. Bunun içinde Almanya’nın payı 25 milyar dolar. Yani toplamın yüzde 8,5’u. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası da bu noktada aramızdaki en önemli köprüyü oluşturmak­tadır. Sadece geçen yıl 687 milyon dolarlık doğrudan Alman yatırımı ülkemize geldi.”

 ?? ?? Konuşmasın­ın ardından kendisine Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) sertifikas­ı verilen Bakan Bolat, kızının da 4 yaşında lösemi geçirdiğin­i ancak bunu atlattığın­ı belirtti. Programda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu (sağda) da yer aldı.
Konuşmasın­ın ardından kendisine Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) sertifikas­ı verilen Bakan Bolat, kızının da 4 yaşında lösemi geçirdiğin­i ancak bunu atlattığın­ı belirtti. Programda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu (sağda) da yer aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye