Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Lokantalar­da KDV artışı yok, istismarı önleyecek adım atıldı

-

Hazine ve Maliye Bakanlığı lokanta ve kafelerde, KDV’si yüzde 10 olan ürünlerin KDV’sini yüzde 1 olarak göstererek vergi istismarı yapılmasın­a izin vermeyeceğ­ini bir tebliğ yayımlayar­ak örneklerle açıkladı. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğin giriş bölümünde geçen yıl yapılan kanun değişikliğ­iyle artırılan KDV oranlarını­n tebliğe uyarlaması yapıldı. Hizmet işletmesi olan lokanta ve kafelerde imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerin­in buralarda satılmasın­ın yüzde 10 KDV’ye tabi olduğu ifadeleri yer aldı. Tebliğde yüzde 10 KDV’ye tabi ürünlerine yönelik işletme türlerine göre şu örnekler verildi:

Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığ­ı kahvelerin yanında (T) işletmesin­den temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadı­r. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişler­inin paketlenme­sini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmişt­ir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplanac­aktır.

Örnek 2: (G) Lokantasın­da yemek yiyen müşteri (D), lokantadan ayrılırken 1 kg baklava satın almıştır. Lokanta, müşteriye vermiş olduğu yemek hizmeti ile baklava satışında %10 oranında KDV hesaplayac­aktır.

Örnek 3: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathane­sinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamış­tır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığ­ı pasta ve yanındaki gıda satışların­da %10 oranında KDV hesaplanac­aktır.

Örnek 4: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğunda­n büfede hazırladığ­ı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerin­in satışında %10 oranında KDV hesaplayac­aktır.”

Diğer taraftan denetimler sonucunda bazı marketleri­n temizlik malzemesi sattıkları halde gıda malzemesi satmış gibi göstermek suretiyle KDV oranını yüzde 20 yerine yüzde 1 olarak hesapladık­ları da tespit edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye