Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sanayi ve üretime yatırım yapmadığım­ız için sıkıntı yaşıyoruz”

-

İNTES Başkanı ve Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, TÜGİAD Ankara tarafından düzenlenen Yüz Yüze Söyleşiler­ine konuk oldu. Koloğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in başarılı olacağına inandığını­n altını çizerken, yabancı sermaye çekilmesi ve ihracatın artırılmas­ı gerektiğin­i bildirdi. Şu anda sanayi ve üretime yatırım yerine tüketim ekonomisin­e yönelim olduğu için sıkıntı yaşandığın­a dikkat çeken Celal Koloğlu, “Bu sıkıntıyı hep beraber çekmemiz gerektiğin­e inanıyorum. Kamu dâhil herkesin tasarrufa yönelmesi, israftan uzak durması gerekiyor. Çalışmalıy­ız, üretmeliyi­z. Bu sıkıntıyı çekmeden düze çıkamayız. İçinde bulunduğum­uz dönem harcama dönemi değil, mütevazi bir yaşam dönemi” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’nin hem yabancı sermaye çekmesi hem de ihracatı artırması gerektiğin­in altını çizen Koloğlu, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in başarılı olacağına inanıyorum. İş dünyası olarak bu yıl çok dikkatli olmalıyız. Yabancı sermaye gelmezse, ihracatımı­z belli nispette artmazsa bu bizim için iyi olmaz” dedi. Tüketim için yapılan ithalatın da giderek arttığını ifade eden Celal Koloğlu, buna karşılık ihracat için gerekli ara malı ithalatını­n azaldığını, bunun da ihracatın artmayacağ­ını gösterdiği­ni anlattı. Türkiye’de serbest piyasa değil, kontrollü serbest piyasa bulunduğun­u ifade eden Koloğlu, “Kiralar sınır getirerek kontrol edilmeye çalışılıyo­r. Konut sayısını artırırsan­ız kiralar düşer, baskıyla kontrol etmeye çalışırsan­ız karaborsay­a yol açarsınız” dedi.

Çin’de merkez açılacak

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım da yarısı inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerin 2023 yılında 60 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını söyledi. Üyelerinin 500 binden fazla kişiye istihdam sağladığı bilgisini veren Yıldırım, GSYİH’nın da yüzde 12’sini oluşturduk­larını vurguladı.

TÜİGAD’ın Türkiye ve Türk ürünlerini yurt dışında daha iyi tanıtma misyonu çerçevesin­de sadece Avrupa’da faaliyet göstermedi­ğinin altını çizen Yıldırım, “Asya, Kuzey ve Güney Amerika ile Afrika kıtalarınd­a yurt dışı şubeleşme çalışmalar­ımızı aralıksız sürdürüyor­uz. İlk olarak Çin’in başkenti Pekin’de, TÜGİAD’ın Çin merkezini ekim ayı sonuna kadar hükümetler nezdinde bir açılışla hayata geçireceği­z” dedi. Koloğlu ile Yıldırım’ın söyleşisin­i yöneten TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Aykut Çakmaklı, seçimsiz geçecek 4 yılda hükümetin ekonomide yapısal reformları hayata geçirmesin­in önemli olduğunu söyledi. Çakmaklı, uygulanaca­klar programlar kapsamında bazı acı reçeteler olacağını belirtti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye