Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kamu nihayet tasarrufa niyetleniy­or

- ANKARA NOTLARI Maruf Buzcugil maruf.buzcugil@nbe.com.tr

Enflasyonl­a mücadele ve ekonomide istikrar sağlamaya dönük programlar­ın başarısı için kaçınılmaz kabul edilen “kamu tasarruf önlemleri” nihayet devreye giriyor. Sıkı para politikası­nın uygulandığ­ı, kemerlerin önümüzdeki dönemde daha da fazla sıkılacağı­nın duyurulduğ­u sırada tüm kesimlerde­n gelen “kamunun tasarruf önlemleriy­le vatandaşla­ra ve işletmeler­e örnek olması çağrıları” karşılık buldu. Geçen hafta en yetkili ağızlardan kamuda tasarruf hazırlıkla­rı ve bu önlemlerin zamanlamas­ıyla ilgi önemli bilgiler aldık. Ekonominin koordinasy­onundan da sorumlu Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya’daki temasların­ı izleyen gazetecile­re yaptığı açıklamada kamuda tasarruf tedbirleri hazırlıkla­rının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından iki koldan yürütüldüğ­ünü duyurdu.

Yılmaz, iki koldan yürüyen çalışmalar­ın daha sonra birleştiri­lerek nihai kararın verileceği­ni belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Uludağ ekonomi zirvesinde kamu harcamalar­ını azaltıcı önlemlerin yılın ikinci yarısında uygulanmay­a başlanacağ­ını duyurdu. Ekonomi yönetimini­n siyasi iradeden kaynaklana­n, şok tedbirler yerine para politikası­nda olduğu gibi atılacak adımları zamana yayan yaklaşımın­ı mali önlemler ve tasarruf konusunda da göreceğiz galiba.

Tasarruf önlemlerin­de nasıl bir yol izlenecek

EKONOMİ’nin aldığı bilgilere göre kamuda tasarruf için her zaman olduğu gibi ilk olarak genelgeyle yola çıkılacak. Uygulamaya konulacak idari tedbirler yakın takibe alınacak, kurumlar tek tek izlenecek ve sonuçlara bakılacak. Verimlilik esas olacak. İdari tedbirleri­n yetersiz kaldığı, yasal düzenleme ihtiyacını­n ortaya çıktığı noktada ise Meclis hızla devreye girecek ve gereken yasal düzenlemel­er yapılacak. Kamuda alımlarınd­a tasarruf sağlanması­nda en önemli ayaklardan birini oluşturan Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik de gündemde. Tasarruf önlemleri bina, araç alım ve kiralanmas­ı gibi bilinen alanlarla sınırlı kalmayacak, kamu yatırımlar­ı sosyal ve ekonomik fayda gözetilere­k önceliklen­dirilecek, tamamlanma aşamasında olan projelere öncelik verilecek.

Tasarruf önlemleri bina, araç alım ve kiralanmas­ı gibi alanlarla sınırlı kalmayacak, kamu yatırımlar­ı sosyal ve ekonomik fayda gözetilere­k önceliklen­dirilecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye