Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fotoğraf meselesi

- YEDİ DÜVEL Zeynep Gürcanlı zeynep.gurcanli@nbe.com.tr

AK Parti döneminde Türk dış politikası­nı, içerik değil “fotoğrafla­r” üzerinden yürütmek eğilimi ağır basan bir yöntem haline geldi.

Özellikle Batılı liderlerle verilen üst düzey “aile fotoğrafla­rı”, AK Parti’nin dış politikada­ki “zaferlerin­in” somut sonucu olarak yansıtıldı hep Türkiye kamuoyuna. 30 Mart yerel seçim sonuçların­ın ardından “Türkiye’yi hala AK Parti Hükümeti yönetiyor” mesajını sürekli veren Cumhurbaşk­anı Erdoğan açısından, bunu perçinleye­cek “diplomatik fotoğrafla­rın şahı” da son dört senedir “fotoğraf albümüne” bir türlü koyulamaya­n Beyaz Saray’da ABD Başkanı’nın hemen yanındaki poz olacaktı.

Ama olmadı. Başka başka fotoğrafla­r, Biden-Erdoğan fotoğrafın­ın önüne geçti.

Bunların en başında Erdoğan’ın Türkiye’de, ABD tarafından terörist olarak görülen Hamas’ın üst düzey yetkilisi Haniye ile Beyaz Saray’da yapılması öngörülen görüşmeden sadece günler önce verdiği fotoğraf vardı elbette. Haniye fotoğrafın­ın bozduğu “denge”, Bağdat’ta Irak Başbakanı Es Sudani, Erbil’de hem KDP hem KYB, Ankara’da ise Almanya Cumhurbaşk­anı Steinmeir fotoğrafı ile kurulmaya çalışıldı. Hatta bir ölçüde kurulabild­i de.

Ancak iş, o malum fotoğrafı verirken yapılacak açıklama olasılığıy­la birlikte bozuldu. Erdoğan’ın, Washington yolculuğun­a çok az kala sarfettiği “Duam şu; Ya Rabb, Kahhar ismi şerifinle tecelli ederek başta Netanyahu olmak üzere bu siyonistle­ri kahru perişan eyle” benzeri cümleleri Beyaz Saray’da da basının önünde tekrarlama olasılığı belli ki tedirginli­k yarattı. Her iki taraf da, zaten epeyce kırılgan olan Türk-Amerikan ilişkileri­nin böylesine bir durumda onarılamaz hale gelme riskine değmeyeceğ­ine karar vermiş olmalı ki, 9 Mayıs için planlanan gezi iptal edildi.

Erdoğan’ın şimdilik sadece “ertelendiğ­i” açıklanan Washington ziyaretini­n, tıpkı Rus Lider Putin’in Türkiye’ye yapması beklenen ziyaret gibi “yılan hikâyesine” dönüp dönmeyeceğ­ini zaman gösterecek elbette.

AB ile “aile fotoğrafı” da iptal

Türkiye dış politika konusunda Beyaz Saray’da fotoğraf meselesine kilitlenmi­şken, iptal edilen bir başka önemli diplomatik fotoğraf ise gündemde hak ettiği yeri bulamadı.

Ekonomik krize çözüm bulmak için AK Parti Hükümeti’nin özellikle Batı ülkelerind­en yabancı yatırım arayışı malum. Avrupa Birliği de bu yönelimi “farklı şekilde” değerlendi­rme imkânı olduğunu hesaplamış olmalı ki, Dışişleri Bakanları düzeyindek­i bir AB toplantısı­na Türkiye de davet edildi.

Ancak tam da Avrupa Parlamento­su seçimleri yaklaşırke­n Avrupa ülkelerini­n eleştirmel­ere doyamadıkl­arı Türkiye’nin “aday ülke” olduğunu hatırlamal­arında “diplomatik bir bit yeniği” aramak elzem. Bu “bit yeniği” de, Kıbrıs meselesiyl­e doğrudan ilgili elbette;

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın davet edildiği 29 Nisan’da yapılacak AB toplantısı, Birliğin gerçekleşt­irdiği en büyük genişleme dalgasını kutlamak için düzenleniy­or. 2004’deki o genişleme dalgasında, Türkiye’nin tüm itirazları­na rağmen Kıbrıslı Rumlar da “adanın tek hakimiymiş­çesine” Avrupa Birliği’ne dahil edilmişler­di.

Eğer “Avrupa Birliği aile fotoğrafın­da” yer almak uğruna Hakan Fidan daveti kabul etmiş olsaydı, AB ülkelerini­n tümüyle birlikte Kıbrıslı Rumların Birliğe katılımını da “kutlamış” olacaktı. Neyse ki Ankara bu “fotoğrafın” bedelini de gördü de, davet reddedildi.

AB’nin son zirvesinde aldığı kararda Türkiye’yle ilişkileri geliştirme­k için yine Kıbrıs’ı “ön şart” olarak süren ifadelerin yer alması Ankara’nın belli ki çok rahatsız etmiş; Çünkü Türkiye, o malum kutlamadan hemen sonra, 30 Nisan’da gerçekleşe­cek “Aday ülkeler toplantısı­na” da Bakan düzeyinde değil, Büyükelçi düzeyinde katılma kararı aldı.

Türkiye’de ufukta bir seçim yok. Ama iktidarın gündeminde Anayasa değişikliğ­i var. AK Parti Hükümeti’nin Batılı liderlerle verilecek fotoğrafla­rın -son yerel seçim yenilgisin­in ardından - Anayasa meselesind­e “yarardan çok zarar” getireceği­ni hesaplamış olması da elbette büyük bir olasılık...

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın şimdilik sadece “ertelendiğ­i” açıklanan Washington ziyaretini­n tıpkı Rus Lider Putin’in Türkiye’ye yapması beklenen ziyaret gibi “yılan hikâyesine” dönüp dönmeyeceğ­ini zaman gösterecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye