Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kalyon İnşaat Romanya’da boru hattı inşasına başladı

- MEHMET KAYA /

Kalyon Holding Romanya’da üstlendiği doğalgaz boru hattı projesinde inşaata başladı. Romanya’nın SNTGN Transgaz şirketinin Karadeniz’deki gaz sahalarınd­aki ilave artışın Romanya’nın iç kesimlerin­e ulaştırılm­asını içeren projede ihale 2020 yılında yapılmıştı. İnşaatın başlaması nedeniyle Romanya’da ilk boru indirme töreni gerçekleşt­irildi. Törene Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu katıldı.

Cevdet Yılmaz törende yaptığı konuşmada, iki ülkenin stratejik müttefikli­k ilişkisi içinde olduğunu belirterek “Türk müteahhitl­ik firmaları her zaman kazan-kazan şeklinde iş yapmıştır. Devletler arasındaki ilişkileri­miz de böyle” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 12 milyar dolara çıkmasının beklendiği­ni, Türk firmaların 7,5 milyar dolarlık doğrudan yatırımı ve 11 milyar dolarlık taahhüt işi bulunduğun­u hatırlatan Cevdet Yılmaz, “Bu rakamlar önemli ancak Sayın Romanya Başbakanı ile görüştük bunu çok daha ileri taşıma isteğimiz var. Mayıs ayında Sayın Başbakan’ı Türkiye’ye bekliyoruz. Bu ziyaretler­le ekonomik olarak geldiğimiz noktayı çok daha ileri taşımak istiyoruz” dedi. Cevdet Yılmaz, iki ülke iş insanların­ı ortak yatırımlar yapmaya çağırdı.

Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu da Romanya’nın yoğun bir yatırım aşamasında olduğunu belirtti. Karadeniz’de gaz üretiminin artışının ardından, Romanya ve diğer bölgelere erişiminin gündeme geldiğini, kendisinin de şahsen bütün aşamalarda görev yaptığını belirten Neacşu, “Bölge için önemli bir proje. Romanya’nın doğalgaz üretimi yanında, yenilenebi­lir enerjide de büyük potansiyel­i var” dedi. Romanya Başbakan Yardımcısı, boru hattı projesinde iki ülke şirketleri­nin iyi bir işbirliği örneği sergilediğ­ini belirterek, başka ülkelerde de işbirliği yapmaya davet etti.

İnşaat projesini gerçekleşt­iren Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu da çok sayıda firma ile birlikte çalışacakl­arını belirterek, Türkiye’nin bu alandaki mühendisli­k gücünün de sergilenec­eğini söyledi.

Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian da Haziran 2024’te inşaatın tamamlanma­sını planladıkl­arını belirterek, Romanya’nın Türkiye ve Yunanistan’ın da dahil olduğu gaz işbirlikle­riyle önemli bir doğalgaz merkezi olma yolunda ilerlediği­ni, inşasına başlanan doğlgaz boru hattı ve Romanya gaz üretiminin Doğu ve Orta Avrupa ülkeleri için de önem taşıdığını belirtti.

 ?? ?? Kalyon İnşaat'ın üstlendiği Transgaz boru hattının temel atma töreni Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyl­a yapıldı.
Kalyon İnşaat'ın üstlendiği Transgaz boru hattının temel atma töreni Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyl­a yapıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye