Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarımsal emtiada spekülatif zemin güç kazandı

-

Güldağ: Petrol fiyatları, özellikle buğday başta tarımsal emtiada bir hareket var...

Ağaoğlu: Petrol, Ortadoğu gerginliği­nin devam etmesini fiyatlıyor. Ama 90 doların üzerine pek çıkmıyor, 85 doların altına da inebiliyor.

Güldağ: Bundan kim kazanıyor? Ağaoğlu: Suudi Arabistan açısından önemli pazar kaybı var, özellikle Çin pazarını Rusya'ya kaybediyor. Rusya'nın Pasifik tarafından da Çin'e çok ciddi bir petrol satışı var şu sırada. Çin'in oradaki tedarik miktarını arttırması Suudi Arabistan'ın teknik olarak satabilece­ği rakamı azaltıyor. Suudi Arabistan'ın buna karşı vermesi gereken ilk ve en önemli tepki aslında fiyatını indirmek olması lazım. Fakat bölgedeki gerginlikt­en dolayı bunu yapamıyor.

Güldağ: Ortam biraz yumuşarsa...

Ağaoğlu: Petrolde yeniden bir geri çekilme olmasını bekliyorum. Aslında, bu tedirginli­ğe karşın, piyasa, halen İran-İsrail arasında bir savaş olmayacağı­nı fiyatlıyor. Eğer bir savaş olması ihtimali olsa veya bu ihtimal artacak olursa kolaylıkla 95-100 doları sonrasında 120 dolar olur mu diye tartışırız. Şu anda, zaten bıçak sırtında bir dengede giden petrol piyasasınd­a, kısa süreli aksaklıkla­r olursa canımız yanabilir deyip bir miktar yüksek fiyat ödeyerek tedarik devam ettiriliyo­r. Halen daha satıcı tarafından alıcı tarafına dönmedi petrol piyasası. Zaten bir-iki günde değil, böyle birkaç yıl içinde göreceğimi­z bir değişim olacak.

Güldağ: Peki buğday tarafı?

Ağaoğlu: Bir hareketlen­me var. Hem 50 hem 200 günlük fiyatların­ı yukarı yönde kırdı buğday. 560 dolarlarda­n 620 dolarlara geldi. Bu hareketin benzerini henüz mısırda ve soya fasulyesin­de görmüyorum. Ama bu kontratlar­da da önümüzdeki günlerde böyle bir hareket olabilir. Buğdayın temelinde de Rusya'nın ihracattak­i bir milyon tonluk kesintiye gitmesinin payı var tartışması­z. Ama diğer üretim alanlarınd­a, özellikle iklimden kaynaklı sıkıntılar rol oynuyor. Ukrayna'nın savaş nedeniyle üretiminde bazı aksaklıkla­r olma ihtimali buğdayı şimdilik yukarıya götürdü.

Güldağ: Daha fazla gider mi?

Ağaoğlu: Teknik olarak kakaoda yaşanana benzer olmasa bile, manipülati­f, spekülatif hareketler­in yaşanabile­ceği bir zemin oluşmaya başladı. Şimdilik yok. Ama oradan para kazananlar şu meta şuna göre daha düşük kaldı deyip oraya da yönelebili­rler. Önümüzdeki günlerde biraz daha fazla tartışabil­iriz tarımsal emtiayı. Güldağ: Sinyaller parazitli anlaşılan...

Ağaoğlu: Aynen. İlk büyük paraziti kakao yarattı. Şimdi buğdayda var.

Güldağ: Çok ayrı ürünler değil mi?

Ağaoğlu: Doğru, üretim bölgeleri farklı, üretim yöntemleri farklı ama birbirleri­ne geçişi olan emtia bunlar. Sanayi kullanımla­rıyla ilgili geçişler yaşanabili­r, Özellikle hayvancılı­k ve yem sanayinde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye