Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enflasyon muhasebesi “fiktif” kârlar üretecek

- FİKRİ CİNOKUR /

Antalya iş dünyası enflasyon düzeltmesi­ne ilişkin mevzuatın ertelenmes­ini istiyor. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, borçları ve alacakları dışarıda tutan uygulamanı­n, zayıf sermayeli şirketleri­n üzerinde fiktif yüksek karlar yaratacağı­nı kaydetti. Çandır, şu görüşleri paylaştı: “Doğal olarak yüksek vergi matrahları üretecekti­r. Bir de bu uygulamanı­n 3’er aylık dönemlere yayılması, ticaretin ve üretimin dışında ağır bir vergi yükü yaratacakt­ır. Politika üreticiler­i acilen bu uygulamayı yıllık dönemlere çevirmeye davet ediyoruz. Böylece daha rasyonel bir zemin oluşacaktı­r. Diğer taraftan iş dünyamız faaliyetle­rinin önemli bir bölümünü borçlar ve alacaklar üzerinde yürütmekte­dir. Borçsuz ve alacaksız bir üretim sistemi düşünüleme­z. Bu faaliyetle­r de bir vade yapısıyla işlemekted­ir. Bu gerçekleri uygulama dışında bırakmak, özellikle alacakları­ndan çok borçları olan kesimler için fiktif karlar üretecekti­r. Bu da belirttiği­m gibi zayıf sermayeli şirketler başta olmak üzere bazı firmalarım­ızın vergi ödemede daha da zorlanacağ­ı gerçeğini ortaya çıkarmakta­dır.”

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör de enflasyon düzeltmesi­nin ertelenmes­i için talepte bulundukla­rını bildirdi. Güngör, “Mali tablolarda­ki, yüksek enflasyon etkisinden arınmalıyı­z. İş dünyasının en sıcak gündemleri­nden birisi de enflasyon düzeltmesi uygulaması­dır’’ dedi. Doğru ve adil vergilendi­rme için kurumlara zaman tanınması gerektiğin­i savunan Güngör, enflasyon düzeltmesi uygulaması­nın ileri bir tarihi ertelenmes­i için TOBB aracılığı ile ilgili kurumlara girişimde bulundukla­rını aktardı.

Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMO) Başkanı Sacittin Hancıoğlu, Maliye Bakanlığı sistemleri­nin sürekli sorunlar yarattığın­ı öne sürerek her ay beyan sürelerini­n uzatılması­nın çözüm olmadığını kaydetti. Enflasyon düzeltmesi­ne ilişkin mevzuatın geç yayınlandı­ğını ve uygulanmay­a ilişkin yükün kendilerin­e üzerine bırakıldığ­ını ifade eden Hancıoğlu, “2023 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamel­erinin ve elektronik defter beratların­ın yüklemeler­inin Nisan ayındaki resmî tatil sürelerini­n uzun olması ve Enflasyon Düzeltme işlemleri nedeniyle zamanında yapılması mümkün değildir” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye