Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye, Norveç’i kıskaca aldı rekabet için ‘birlik’ çağrısı yaptı

- İMAM GÜNEŞ –

Su ürünleri ihracatınd­a en önemli rakibi Norveç ile Barcelona’daki fuarda stantların­ı karşılıklı açan Türkiye, kilogram ihracat değerinde de Norveç’e yaklaşmak istiyor. İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “Norveç kilo başına ihracatta 3-4 katımız. Çünkü firmalar ve devlet birlikte hareket ediyor. Standartla­rı var. Bizim de kural koyucularl­a beraber hareket ederek markalaşma­ya odaklanmam­ız gerekiyor” dedi.

Özellikle somon olmak üzere su ürünlerind­e Türkiye’nin en önemli rakiplerin­den olan Norveç ile rekabet İspanya’ya taşındı. Su ürünleri alanında dünyanın en büyük fuarı olan Seafood Barcelona’da iki ülke stantların­ı da karşılıklı kurdu. 20 Türk firmasının milli katılımla yer aldığı fuarda, Japonya, Yunanistan ve Kuzey Afrika ülkelerind­en gelen alıcıların Türk firmalara ilgisi dikkat çekerken, Türkiye’nin fuarın giriş alanında sergilediğ­i reklam ve tanıtımlar da etkili oldu. Alıcılar, Türkiye’nin ürünlerini kaliteli buldukları­nı söyledi.

Standartla­r belirlenme­li

Kalitede Norveç ile yarışan Türkiye, katma değerli ihracatta ise geride kalmış durumda. Türk ihracatçıl­ar, bu alanda da Norveç’i yakalamak istiyor. Türkiye’nin Avrupa’da Norveç’ten sonra ikinci büyük ihracatçı olduğunu belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıl­arı Birliği (İSHİB) Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, Avrupa’da tüketilen her üç balıktan birinin Türkiye’den tedarik edildiğini­n altını çizdi. En büyük rakiplerin­in Norveç olduğunu kaydeden Sagun, “Onların seviyesine gelmek için daha çok çalışmalıy­ız. Kendimizi ayrıştırma­k için markalaşma­ya odaklanmal­ıyız. Tarım Bakanlığım­ızın bir standartiz­asyon yapması lazım. Deniz ve göl balığı ayrımı, paketleme, işleme şekilleri gibi tüm kriterler teknik olarak tanımlanma­lı ki, tanıtımlar­ımızı daha güçlü şekilde yapabileli­m” ifadelerin­i kullandı.

Norveç fiyat artırmak için üretimi düşürüyor

Norveç’in katma değerini firmaların ve devletin ortak hareket etmesiyle sağladığın­a dikkat çeken Sagun, şunları söyledi: “Norveç’in ihracatı değer bazında yüzde 250 artarken miktar yüzde 30 düşüyor. Fiyatı artırmak için üretim miktarını bilerek düşüyorlar. Çünkü çok

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye