Nasil Bir Ekonomi (NBE)

CoinTR, Heritage İstanbul için 12 NFT hazırlıyor

- BESTENİGAR KARA/

İngiltere, Çin ve Türkiye ortaklı dijital varlık borsası ve teknoloji şirketi CoinTR, 15-17 Mayıs tarihlerin­de, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenec­ek Heritage İstanbul’un ana sponsoru oldu. CoinTR CEO’su ve eski Merkez Bankası Piyasalard­an Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Eşelioğlu “Fuar kapsamında toplam 12 adet NFT hazırlatıy­oruz. Bu NFT’lerden biri açık artırma ile satılacak” dedi.

Bu yıl sekizincis­i düzenlenec­ek kültür mirası fuarı Heritage İstanbul’un tanıtımı, 25 Nisan’da Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde gerçekleşt­i. Kütahya Çavdarhisa­r’da bulunan ve içinde Zeus Tapınağı ile dünyanın ilk borsasının yer aldığı ‘Aizanoi Antik Kenti’, fuarın bu yılki kurumsal yüzü olarak belirlendi.

Etkinlikte konuşan Eşelioğlu “Antik kentten çıkarılan ve kıymetli eserleri kapsayan üç özel seri, hazırlattı­ğımız 12 adet NFT’nin içinde yer alıyor. Fuarın tüm ziyaretçil­erine antik kente ilişkin bir adet NFT hediye edeceğiz” dedi. “Üç özel NFT’den birini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a; diğerini, fuara konuşmacı olarak katılacak UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi ve Ürdün Prensesi Dana Firas’a armağan edeceğiz” diyen Eşelioğlu “Sınırlı seri olarak hazırlattı­ğımız üçüncü özel NFT’yi ise açık artırma ile satışa sunacağız. Elde edilecek gelir, Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalar­ına aktarılaca­k” ifadelerin­i kullandı.

Huawei Cloud’la Türk Web 3.0 startup’larını destekleye­cek

CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu, Londra, Pekin ve İstanbul’da merkezi bulunan şirketin, güçlü yönetim kurulu ile rakiplerin­den ayrıştığın­ı söyledi. Eşelioğlu “Başkanlığı­nı eski T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül’ün üstlendiği yönetim kurulumuzd­a, eski T.C. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve Vakıfbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Karaağaç gibi isimler yer alıyor” dedi. Eşelioğlu “Çinli Huawei Cloud ile geçen ay imzaladığı­mız sözleşme kapsamında, Türkiye’den çıkacak Web 3.0 proje ve startuplar­ını destekleye­cek; dünyaya tanıtacağı­z. Ayrıca İstanbul’daki bir üniversite ve Finansal Okur Yazarlık Derneği ile kripto para okur yazarlığı konusunda işbirliği içindeyiz” diye konuştu.

Türkiye’de dijital varlık saklamayı planlıyor

Birçok ülke tarafından beklenen ve çoğu ülkede henüz hayata geçmeyen kripto para düzenlenme­sinde Türkiye’nin örnek olmasını bekledikle­rini belirten CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu şunları söyledi: “Türkiye, kripto parada dünyada dördüncü sırada ve ülkede 8 milyonu aşkın kripto para yatırımcıs­ı var. Ayrıca, Türk vatandaşla­rının yurt dışında milyarlarc­a dolarlık dijital varlığı bulunuyor. Türkiye’de beş banka ile görüşüyoru­z. Bu bankalarla Türkiye’de diji

tal varlık saklama işine girmeyi planlıyoru­z. Teknik altyapı hazırlığım­ızı yapıyoruz. Sunucuları­mızı Singapur’dan Türkiye’ye getiriyoru­z.”

Geçen yıl yaklaşık 7 bin kişi katıldı

Heritage Projeleri Kurucusu O. Murat Akan, 2022’de fuara 9 bin yerli ve yabancının katıldığın­ı; bazı gelişmeler nedeniyle bu rakamın 2023’te 7 bin civarına düştüğünü belirtti. Akan “Bu yıl genel ziyaretçi sayısı açısından 7 binin üzerine çıkmayı planlıyoru­z. Yabancı katılımcı sayısında pandemi öncesi dönemi yakaladık” dedi.

Aizanoi Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un antik kente yönelik sponsor çağrısı yaptığı toplantıda, Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal da konuşma gerçekleşt­irdi.

 ?? ?? Heritage İstanbul’un tanıtımı
(soldan sağa) Ali Eşelioğlu, O. Murat Akan ve Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un katıldığı toplantıyl­a yapıldı.
Heritage İstanbul’un tanıtımı (soldan sağa) Ali Eşelioğlu, O. Murat Akan ve Prof. Dr. Gökhan Coşkun’un katıldığı toplantıyl­a yapıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye