Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Beklenti kısa vadede az uzun vadede yüksek

-

Borsada F/K oranı düşük hisseler son bir yılda yüzde 144’e kadar varan bir çıkış sergiledi. Bu şirketlerd­en Türk Hava Yolları en yüksek çıkışı sergilerke­n Tofaş Fabrika yüzde 38,65 ile en sonda geldi. Düşük F/K kısa vadede yatırımcı beklentisi­nin zayıf kaldığını söylese de uzun vadede bu hisseler potansiyel­lerini koruyor.

Endeks zirvesine çıkarken yatırımcın­ın kafası karışık. Hangi hisseye yatırım yaparsa daha fazla kazançlı çıkacağını öğrenmeye çalışıyor. Piyasadaki inişli çıkışlı süreçte bazı hisseler var ki, uzun vadede arada düşüşleri olsa da çıkışların­ı koruyorlar. Borsa İstanbul’da, özellikle Fiyat/Kazanç oranı düşük olan ve faaliyet kârlılığın­ı artıran şirketlere ait hisselerin fiyatı yükseldiği halde potansiyel­lerini korumaya devam ediyor.

F/K<15, Esas Faaliyet Kârı>%40 Verilere göre F/K oranı 15’in altında olan ve esas faaliyet kârında büyüme gösteren BIST 30 Endeksine dahil 6 şirket yıllık bazda %39 ile %144 arası çıkış sergiledi. Fiyat/kazanç oranın makul sevide olması gerçekleşe­n çıkışa rağmen fiyatların pahalı olmadığını işaret ediyor. Bu da kısa vadede yatırımcı ilgisinin zayıf kaldığı izlenimini verse de uzun vadede potansiyel­lerin sürmesine olanak tanıyor. Bu şirketler şöyle: Ford Otosan, Oyak Çimento, Pegasus, Turkcell, Türk Hava Yolları ve Tofaş Fabrika.

Yıllık %100 getiriler Yıllık bazda yüzde 100 getiri sağlayan 10 BIST 30 şirketinin F/K oranları incelendiğ­indeyse oldukça değişken oldukların­ı görmek mümkün. Bu da kiminde kısa vadede beklentini­n yüksek oranda korunduğun­u gösterirke­n kiminde de bu beklentini­n zayıfladığ­ı şeklinde yorumlanab­ilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye