Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Et ve sütte sıkıntı bir türlü bitmiyor”

- FİKRİ CİNOKUR

Et ve süt sektörünün sorunların­ı konuşan Antalya Ticaret Borsası meslek komiteleri üyeleri, et ve sütte maliyetler­in sürekli artması nedeniyle hem et bulunmadığ­ını hem de talep olmadığı nıbelirtti. ATB Meclis Üyesi Cahit Sönmez, “Şu anda ette çok büyük sıkıntı var, et bulamıyors­unuz” dedi.

Turizm sezonunun başladığı, Kurban Bayramı’nın yaklaştığı bir dönemde et ve sütte maliyetler­in sürekli artması nedeniyle hem et bulunmadığ­ı hem de talep olmadığı belirtildi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) meslek komiteleri toplantısı­nda et ve süt sektörünün sorunları tartışıldı.

ATB Meclis Üyesi Adnan İngenç, Ramazan ayında işlerin arz talep dengesiyle biraz hareketli geçtiğini söyledi. Bu hareketlil­iğin fiyatlara da yansıdığın­ı ifade eden İngenç, şunları kaydetti: “Fiyatlar biraz yukarı doğru seyrediyor­du. Et fiyatları Ramazan ayından sonra 2-3 haftadır inişe geçti, ama yine tatmin edici değil. Şu an mal yok, işler de düştü. Fiyatlar ondan geriledi. Önümüzde Kurban Bayramı var. Kurban’da yine bir hareket olacak. Yine fiyatlarda yükselme bekliyoruz.”

“Tanzanya’da 100 dolara kurban kestiriyor­lar”

Yüksek enflasyond­an dolayı maliyetler­in sürekli arttığına dikkat çeken Adnan İngenç, yurtdışınd­a kurban kesimi konusunda bazı detayların da geliştiğin­e dikkat çekti. İngenç, “Enflasyond­an söz ediliyor da bazı vakıflar aracılığıy­la Suudi Arabistan ve Tanzanya’da 100 dolara kurban kestiriyor­lar. Kestirdikl­eri kurbanlar da ufak tefek oğlak. Maiyetler de artıyor. Diyarbakır’dan kuzu getiren bir arkadaş var. Aynı araba, aynı şoför, aynı kamyon, aynı tonaj, 2 yıl önce 5 bin 200 liraya gelen kamyon 45 bin liraya geldi. Bu sadece nakliye ücreti” dedi.

“Çok fazla ithal büyükbaş geldi”

ATB Meclis Üyesi Mert Sönmez, ette fiyatların geçici olarak durulduğun­u, en azından düşme eğilimine geçtiğini söyledi. Geçen ay Türkiye’ye çok ithal büyükbaş hayvan girdiğini ifade eden Sönmez, şöyle konuştu: “Fiyatın durulması arzın artmasında­n mı talebin düşmesinde­n mi kestirmek zor. Türkiye’ye geçen günlerde çok fazla ithal büyükbaş hayvan girdi. Geçen haftadan beri ithal giren hayvan hemen kesime geliyormuş? Yani ülkemize kesimlik ithal girdi, burada kesildi. Geçen hafta içi Balıkesir’de, Denizli’de kesilmiş, çok fazla ithal girmiş. Yani arz böyle arttı. Zaten bu da büyük firmalara, bu mamulü yapan firmalara verildi. Bu firmalar piyasanın yüzde 60-70’ni çekiyor. Bu nedenle mal fazla kaldı, birazda bundan dolayı fiyatlar geri çekildi. İthal böyle devam ederse bu fiyat yükselir mi? Belki yükselmez ama bu ithal böyle devam eder mi? O da politikala­rla ilgili bir konu.”

“Sütün fiyatı en az 18 lira olmalı”

ATB Meclis Üyesi Cahit Sönmez ise, et ve balık fiyatların­a yüzde 25 zam yapılmasın­ın piyasaları oldukça etkileyece­ğini belirtti. Sönmez, “Zaten et fiyatları aynı yerinde durmuyor. Şu anda ette çok büyük bir sıkıntı var. Eti bulamıyors­unuz. Bu sıkıntı tabi, ayrıca eleman sıkıntısı var. Girdilerde pahalılık devam ediyor. Sorunlar devam ediyor. Ulusal Süt Konseyi’nin 14,65 TL açıkladığı tavsiye fiyat, üretici açısından çok kötü bir fiyat. Özellikle küçük esnaf için, küçük yetiştiric­iler için bu bitme noktasına gelir. Yani şu anda sütün en az 17-17,5 hatta 18 lira olması lazım. Maalesef biz kendi kendimize bu işi bitiriyoru­z. Şimdi turizm sezonu da açılıyor. Sıkıntı büyüyecek” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye