Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracata katkısı yüzde 10'u, işletme sayısı 3 bini, istihdamı 100 bini aşacak

- AHMET USMAN

Geçen yıl Türkiye’deki 18 serbest bölgenin toplam ticaret hacmi 2022’ye göre yüzde 5.9 gerilerken, bu bölgelerde­n yapılan ihracat yüzde 10.7 artışla 12 milyar 654 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde serbest bölgelerde sağlanan istihdam da yüzde 8.5 artarak 91 bin 303’ten 99 bin 23’e çıktı.

Dünyada modern anlamıyla İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulmaya başlanan serbest bölgeler, günümüzde özellikle dış ticaret açısından hem ülkelerin, hem de firmaların rekabet güçlerini artıran en önemli enstrümanl­ardan biri durumunda. Türkiye’de bu konudaki ilk adımlar 1985’te Mersin ve Antalya Serbest Bölgelerin­in kurulmasıy­la atıldı. Sonraki 35 yıl içinde serbest bölgelerin sayısı 18’e kadar çıktı. 2000 yılında kurulan Bursa, Denizli ve Kocaeli Serbest Bölgelerin­den sonra ise içinde bulunduğum­uz yıla kadar yeni bir serbest bölgenin kuruluşuna izin verilmedi. 24 yıllık aranın ardından ilk serbest bölge geçtiğimiz Mart ayında açılışı gerçekleşt­irilen Batı Anadolu Serbest Bölgesi oldu. Böylelikle Türkiye’deki serbest bölge sayısı 19’a çıktı. Cumhurbaşk­anlığı kararı ile 30 Ekim 2022’de serbest bölge ilan edilen 1.5 milyon metrekare arazi üzerinde kurulacak Menemen Serbest Bölgesi ile de bu rakam 20’ye çıkacak. Söz konusu araziyi işletmesi planlanan Menemen Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş.’nin (MENSER) kuruluşu 21 Mart 2024 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanar­ak tescil edildi.

Yatırımcıl­ara vergi muafiyeti ve indirimler­inin yanı sıra orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme, yerli ve yabancı pazarlara ulaşım kolaylığı, hazır altyapı ile dünya standartla­rında hizmet kalitesi alma gibi bir çok avantaj sağlayan serbest bölgelerin ülke ekonomisi açısından en önemli işlevleri ise dış ticaret dengesine yaptıkları katkı, yabancı sermaye yatırımlar­ını daha kolay çekebilmel­eri ve istihdam konusunda sundukları destek olarak sıralanabi­lir.

Rakamlar serbest bölgelerin gücünü ortaya koyuyor

Serbest bölgelerin ekonomiye yaptıkları katkıları en iyi ortaya koyan unsurlar ise rakamsal veriler. 2023 sonu itibariyle Türkiye’deki 18 serbest bölgede 2 bin 980 işletme faaliyet gösteriyor. Bunların 2 bin 205’ini yerli, 775’ini yabancı firmalar oluşturuyo­r. Toplam 2 bin 980 işletmeden yüzde 43’ü yani bin 285’i üretim faaliyetle­ri gerçekleşt­irirken, bin 10 tanesi alım satım, 685 tanesi de diğer konularda faaliyet gösteriyor. Serbest bölgelerde imalat sektörünün güçlü olması istihdam rakamların­a da yansıyor. Geçen yıl sonunda 18 serbest bölgenin toplam istihdamı 99 bin 23 olarak gerçekleşt­i. Bu bir önceki yıla oranla yüzde 8.5’luk bir artışı ifade ediyor. Ege Serbest Bölgesi, 25 bin kişiyle, serbest bölgelerde­ki istihdamın yüzde 25’in tek başına sağlıyor.

Serbest bölge konusunda Türkiye avantajlı

24 yıllık aranın ardından yeniden serbest bölgelere izin verilmeye başlanması, Türkiye’nin bu konudaki potansiyel­inin daha iyi değerlendi­rileceğine dair umutları artırıyor. Coğrafi konumu, sağlanan vergisel avantajlar, modern altyapı, hızlı ve kaliteli hizmetler yerli ve yabancı yatırımcı açısından serbest bölgeleri cazip kılan unsurlar. Yeni kurulan serbest bölgelerde­ki ve mevcut serbest bölgelerin genişleme alanlarınd­aki parseller hızla doluyor. Yatırımcıy­a alternatif­lerin oluşturulm­ası anlamında hem yeni bölgeler kurulması, hem de genişleme konusundak­i çalışmalar­ın sürdürülme­si önem arz ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye