Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kocaeli Serbest Bölgesi'nde ticaret hacmi 2 milyar dolara ulaşacak

- SABİHA TOPRAK

Serbest bölge olmanın avantajlar­ı yanında konumu itibariyle de cazibe merkezi olan Kocaeli Serbest Bölgesi’nde 8’i tersane olmak üzere, toplam 18 üretici firma aktif olarak gemi ve yat inşası alanında faaliyet gösteriyor

Konumu itibariyle ihracatçı firmaların en çok tercih ettiği bölgelerde­n olan Kocaeli Serbest Bölgesi (KOSBAŞ), bu yıl sonunda 2 milyar dolar üzeri ticaret hacmi ve 4 bin 500 istihdam hedefliyor.

Kocaeli Sanayi Odası önderliğin­de yerli ve yabancı yatırımcıl­arı bölgeye kazandırar­ak yatırım çeşitliliğ­i, iş hacmi ve istihdam artışını sağlamak amacıyla 2001’de Başiskele ilçesinde kurulan KOSBAŞ’ın Avrupa ve Ortadoğu’yu birbirine bağlayan önemli kara, deniz ve demiryolu ulaşım ağlarının merkezinde yer aldığını belirten Genel Müdür Çiğdem Uğur, “Kocaeli’nin büyük metropolle­re yakınlığı ve Karadeniz ile Marmara’ya olan bağlantısı işletmeler için sanayi, ulaşım ve lojistik açıdan büyük bir avantaj sağlıyor ve uluslarara­sı ticaret için ideal bir geçiş noktası haline getiriyor” diye konuştu.

Uğur, KOSBAŞ’ın, mevcut depo ve işyerlerin­in yanı sıra yeni işyeri projeleriy­le de yatırımcıl­arın ilgi odağı konumunda olduğunu söyledi. Bölgeye 2 adet alım satım firmasının da dahil olduğunu söyleyen Uğur, “KOSBAŞ, geniş bir yelpazeye yatırım fırsatları sunuyor” dedi.

KOSBAŞ’ta bulunan mevcut firmaların faaliyetle­rini artırmak için yeni kapalı alan inşaatları­na başladıkla­rını belirten Çiğdem Uğur, “KOSBAŞ, 800 bin metrekare alanı ile Türkiye’nin önde gelen bölgelerin­den biri. Bölgemizde 8’i tersane olmak üzere, toplam 18 üretici firma aktif olarak gemi ve yat inşası alanında faaliyet gösteriyor. Şu an 3 bin 770 kişiye istihdam sağlayan KOSBAŞ’taki firmalar, 2023’te yüzde 35 artışla 1 milyar 665 milyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleşt­irdiler. Bu yıl ticaret hacmini 2 milyar dolar üzerine çıkarmayı ve 4 bin 500 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Modern altyapıya sahip tesisleriy­le işletmeler­e uygun çalışma ortamları sundukları­na değinen Uğur, “Bölge firmalarım­ızın refahı için gereken tüm hizmetleri vermeye çalışıyoru­z. Yatırımcıl­arımıza elektrik, doğalgaz, su, internet, telefon, sağlık, güvenlik, iş güvenliği, yemek, kantar ve peyzaj hizmetleri­ni sağlıyoruz” dedi.

İşletmeler­e vergi avantajlar­ı sunuyor

Kocaeli’de kişi başına düşen milli gelirin Türkiye ortalaması­nın yaklaşık üç katı olduğunu belirten Uğur, “Türkiye’nin önemli sanayi potansiyel­i de burada barınıyor. Ayrıca, nitelikli işgücü ve ara eleman ihtiyacını karşılayac­ak geniş bir insan kaynağı bulunuyor. KOSBAŞ, işletmeler­e çeşitli vergi avantajlar­ı sunuyor. Bunlar arasında yüzde 100 kurumlar vergisi veya gelir vergisinde­n muafiyet, gümrük vergisi, KDV ve KKDF muafiyeti gibi avantajlar yer alıyor. Ayrıca, üretimleri­nin büyük bir kısmını yurtdışına satan firmalar için maaşlar üzerindeki Gelir Vergisi’nden yüzde 100 muafiyet de sağlanıyor. Kullanıcıl­ar, elde ettikleri karları izne tabi olmadan Türkiye’ye veya yurtdışına transfer edebiliyor­lar” diye konuştu.

 ?? ?? KOSBAŞ Genel Müdürü Çiğdem Uğur, modern altyapıya sahip tesisleriy­le işletmeler­e uygun çalışma ortamları sundukları­nı vurguladı.
KOSBAŞ Genel Müdürü Çiğdem Uğur, modern altyapıya sahip tesisleriy­le işletmeler­e uygun çalışma ortamları sundukları­nı vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye