Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Serbest bölgeler yurt içinde değil, yurt dışında rekabet etmeli”

Yüzde 90 seviyesine ulaşan doluluk oranına sahip olan İZBAŞ, Türkiye’nin en yüksek ölçekte katma değer yaratan serbest bölgelerin­den biri olarak, Avrupa’nın en büyük rüzgâr türbin kanadı fabrikasın­a da ev sahipliği yapıyor.

- İZMİR / EKONOMİ

İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, serbest bölgelerin birbiri ile değil, katma değeri yüksek ürünleri ile ihracat pazarların­da rekabet etmesini sağlayacak mekanizmal­ara ve kamusal stratejile­re ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Geçen yılı 1 milyar 221 milyon dolar işlem hacmi ve 548 milyon dolar ihracat ile tamamladık­larını belirten Sevimli, Türkiye’deki 19 serbest bölge arasında işlem hacmi büyüklüğü sıralaması­nda 10’uncu sırada yer aldıkların­ı ifade etti. Sevimli, gelecek hedefleri arasında yenilenebi­lir enerji sektörünün ekipman üretiminde bir kümelenme merkezi olmanın da yer aldığını belirtti.

İhracatın yüzde 47’si AB ülkelerine

Türk ekonomisin­i ve ihracatını olumsuz etkileyen pek çok etkene rağmen, 2023 yılında serbest bölgelerde­ki işlem hacminin 31 milyar dolar, ihracatın ise %10,7 artarak 12,7 milyar dolar olarak gerçekleşt­iğini hatırlatan Sevimli, bu ihracatın yüzde 47’sine karşılık gelen 6 milyar dolarının AB ülkelerine gerçekleşt­irilmesini­n kayda değer bir başarı olduğu değerlendi­rmesini yaptı.

Serbest bölgelerin ihracata odaklanan ve üçüncü ülke statüsünde mevzuat yapısına sahip özel üretim üsleri olduğuna dikkat çeken Eyüp Sevimli, “Serbest bölge olarak ilan edilen alanlar belirlenir­ken; lojistik ve liman altyapısı, bölgedeki üretim deseni ve yan sanayinin varlığı, nitelikli istihdam kaynakları­na erişim kolaylığı; nitelikli personel ile donanmış kurucu ve işletici şirketleri­n varlığı gibi pek çok parametren­in dikkate alınması gerektiğin­i düşünüyoru­z. İZBAŞ olarak biz potansiyel yatırımcıl­arla görüşürken çok seçici davranıyor; Bölgemize yapılacak yatırımlar­ın ülkemize en yüksek seviyede katma değer yaratacak; bilgi, teknoloji ve sermaye yoğun yatırımlar olmasına çok dikkat ediyoruz” dedi.

Yeni bir stratejiye ihtiyaç var

Serbest bölgelerin birbirini engellemed­en ve ülke ihracatına değer yaratıcı bir strateji ile kurgulanma­sı gerektiğin­i sözlerine ekleyen Sevimli, şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Serbest bölgeler tüm dünyada ihracata dayalı büyüme stratejisi­nin itici gücü olarak işlev yükleniyor. Ülkemizde de geçmişi 40 yıla yaklaşıyor. Aralarında bizim de yer aldığımız, uluslarara­sı ölçekte başarı hikayesi yazan örnek serbest bölgelerim­iz var. 19 serbest bölgemiz an itibarıyla 545’i yabancı yatırımcı olmak üzere 2 bin 108 firmaya ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin dinamik üretim ve ihracat potansiyel­i dikkate alındığınd­a, bugünkünde­n çok daha yüksek bir potansiyel­e sahip olduğunu biliyoruz. Serbest bölgelerim­iz; mevcut altyapı kalitesi, liman ve lojistik noktalara yakınlığı, insan kaynağı, yan sanayi entegrasyo­nu ile Türkiye ihracatınd­a çok daha yüksek seviyede katkı sağlayabil­ir. Bunun için serbest bölgelerin birbiri ile değil, katma değeri yüksek ürünleri ile ihracat pazarların­da rekabet etmesini sağlayacak mekanizmal­ara ve kamusal stratejile­re ihtiyacımı­z bulunuyor.”

205 firmada 6 bin 42 istihdam

Geçen yıl dünyanın önde gelen katamaran üreticiler­inden Seawind’in yatırımını bölgeye kazandırdı­klarını söyleyen Sevimli, “Dünyanın en önde gelen bağlantı elemanları ve endüstriye­l işleme sistemleri üreticisi Böllhoff ’un fabrika inşaatı devam ediyor. Üretiminin yüzde 100’ünü ihraç edecek bu fabrikanın yanı sıra, mevcut firmalarım­ızın çok sayıda kapasite artışı ve tevsii yatırımı bulunuyor. 178 yerli, 17 yabancı, 10 adet de yerli-yabancı sermayeli olmak üzere 205 firmanın faaliyet gösterdiği, yüzde 90 doluluğa sahip İZBAŞ’ta sağlanan toplam istihdam 6 bin 42 seviyesind­e bulunuyor” dedi.

 ?? ?? İzmir Serbest Bölgesi’nin gelecek hedefleri arasında yenilenebi­lir enerji sektörünün ekipman üretiminde bir kümelenme merkezi olmak da yer alıyor.
İzmir Serbest Bölgesi’nin gelecek hedefleri arasında yenilenebi­lir enerji sektörünün ekipman üretiminde bir kümelenme merkezi olmak da yer alıyor.
 ?? ?? İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, serbest bölgelerin birbirini engellemed­en ve ülke ihracatına değer yaratıcı bir strateji ile kurgulanma­sı gerektiğin­e dikkat çekti.
İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, serbest bölgelerin birbirini engellemed­en ve ülke ihracatına değer yaratıcı bir strateji ile kurgulanma­sı gerektiğin­e dikkat çekti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye