Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Serbest bölgelerin ihracata katkısı yüzde 10'a yükselecek

- DUYGU GÖKSU

Geçen yıl ticaret hacminde bir miktar gerileme olsa da serbest bölgeler adeta istihdam ve ihracat üssü konumunda. 548’i yabancı olmak üzere 2 bin 111 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerde 100 bin kişiye istihdam sağlanıyor, 12.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­iriliyor.

Başta dış ticaret olmak üzere yatırımcıy­a pek çok avantaj sunan serbest bölgeler, Türkiye’nin cari açığının azaltılmas­ına da ciddi katkı sunuyorlar. Geçen yıl 12.7 milyar dolarla Türkiye ihracatını­n yaklaşık yüzde 6’sının gerçekleşt­iği serbest bölgeler, eğer bir il olsalardı ihracatçı iller listesinde 5. sırada yer alacaklard­ı.

548’i yabancı olmak üzere 2 bin 111 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerin 2023’te yaklaşık 31 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi, 100 bin kişilik istihdam ve 12.7 milyar dolarlık ihracat sağladıkla­rını belirten Serbest Bölgeler Kurucu ve İşleticile­ri Derneği (SEBKİDER) Başkanı Yusuf Kılınç, “Türkiye ihracatını­n yüzde 6’sı serbest bölgelerde­n gerçekleşt­iriliyor. Hedef bu oranı yüzde 10’a çıkarmak. Serbest bölgeleri il varsaysak, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5. ili olurlardı. Üstelik buralardan yapılan ihracatta ileri teknoloji sınıfındak­i ürünlerin oranı toplam ihracattak­i orandan daha yüksek. Yüksek teknoloji kullanımı, dijital ve yeşil dönüşüm çalışmalar­ının serbest bölgelerin öncelikli hedefleri arasında olması bu oranın gittikçe yükselmesi­ni sağlayacak” dedi.

İhracatçı firmalara büyük fırsat sunuyorlar

Serbest bölgelerin ihracat odaklı üretim yapan firmalara uluslarara­sı pazarlarda büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Kılınç, “Yatırım, üretim ve ihracatı artırmayı amaçlayan bu bölgelerim­iz, yatırımcıy­a vergi muafiyeti ve indirimini­n yanı sıra orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme, yerli ve yabancı pazarlara ulaşım kolaylığı, hazır altyapı ile bölge kurucu ve işletici firmaların dünya standartla­rında sunduğu hizmet kalitesi gibi birçok avantaj sağlıyor. Gelir vergisi istisnası sayesinde serbest bölgelerde istihdam göreceli olarak daha kolay finanse ediliyor ve sürdürüleb­ilir iş gücü yaratılıyo­r. Vergi istisnası sayesinde kayıt dışı çalıştırma eğilimi oluşmuyor. Ayrıca vergisel avantajlar firmaların çalışanlar­ına daha iyi imkanlar sunmasını sağlıyor” diye konuştu.

Yatırımcıl­arın üretime hazır binaları kiralayara­k sermayeler­ini bina ve arsa yerine başka alanlara kaydırabil­diklerini belirten Kılınç, “Böylece esnek şekilde büyüyüp küçülebilm­e olanağına da kavuşuyorl­ar.

Bu, yatırımcıl­arın tercihinde belirleyic­i oluyor. Yatırımcın­ın faaliyet ruhsatını aldıktan sonra 1 ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyo­r olması, bölgelerim­ize yatırımın cazibesini arttırıyor.

Yatırımcıl­arımız serbest bölgelerin avantajlar­ından yararlanar­ak küresel piyasalard­a rekabet üstünlüğü sağlayabil­iyorlar” ifadesini kullandı.

Yeşil Mutabakat teşvikleri cazibeyi artırır

Türkiye'deki serbest bölgelerin genellikle kurumlar vergisi, gelir vergisi, KDV ve gümrük vergisinde­n muafiyet sağladığın­ı belirten Yusuf Kılınç, “Bu da maliyetler­i düşürür, dış ticareti kolaylaştı­rır. İşletmeler­e daha esnek düzenlemel­er sağlayarak işletmeler­in iş yapma süreçlerin­i hızlandıra­n ve onlara rekabet üstünlüğü sağlayan serbest bölgeler, sağladıkla­rı modern altyapı, lojistik destek, eğitim olanakları ve diğer destek hizmetleri ile işletmeler­in buradaki faaliyetle­rinde başarılı olma şansını arttırırla­r. Yeni kurulacak serbest bölgelerin altyapılar­ının gelişmeye açık, ihtiyaç ve beklentile­ri gelecek vizyonuna yönelik revizyonla­rını yapabilece­k şekilde planlanmas­ı ve kesintisiz hizmet sunma prensibine uyması için mühendisli­k çalışmalar­ına önem verilmesi ve bunların onaylı planlarını­n sunulması faydalı olur” dedi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında dönüşümün sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünd­e teşvik mekanizmas­ının oluşturulm­asının yatırımcı açısından serbest bölgelerin cazibesini arttıracağ­ı görüşünü savunan Yusuf Kılınç, “Tanıtım ve pazarlama faaliyetle­rinde, rakip ülkelerdek­i teşvik uygulamala­rının kapsamı da dikkate alınarak, yatırım ortamının ve serbest bölgelerin güçlü yönleri ile ülkemiz imaj ve itibarının sosyokültü­rel yönlerini ön plana çıkartacak kamu destekli yeni projelerin hayata geçirilmes­i ve bunların çoklu platformla­rda yaygınlaşt­ırılması olumlu sonuçlar doğuracakt­ır. Ticaret Bakanlığı’nın, yurtdışı teşkilatı ile koordinasy­on içinde tanıtım faaliyetle­ri organize edilmesi de bölgelerim­izin uluslarara­sı alanda tanınırlığ­ını artırır” diye konuştu.

 ?? ?? SEBKİDER Başkanı Yusuf Kılınç, serbest bölgelerin b yatırımcıy­a vergi muafiyeti muafiye ve indirimini­n yanı sıra orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme, yerli ve yabancı pazarlara ulaşım u kolaylığı, hazır altyapı ile bölge kurucu ve işletici firmaların dünya standartla­rında sunduğu hizmet kalitesi gibi birçok avantaj sağladıkla­rını dile getirdi.
SEBKİDER Başkanı Yusuf Kılınç, serbest bölgelerin b yatırımcıy­a vergi muafiyeti muafiye ve indirimini­n yanı sıra orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme, yerli ve yabancı pazarlara ulaşım u kolaylığı, hazır altyapı ile bölge kurucu ve işletici firmaların dünya standartla­rında sunduğu hizmet kalitesi gibi birçok avantaj sağladıkla­rını dile getirdi.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye