Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi Doğu Akdeniz’in sanayi ve tersane üssü olmaya aday

Yaklaşık 5 kilometrel­ik sahil şeridi ile yattekne ve gemi inşa sektörü açısından uygun olanaklar sunan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyon metrekarel­ik yatırım alanı gemicilik sektörüne ayrıldı.

- ERAY ŞEN

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, Doğu Akdeniz’in hem sanayi hem de tersane üssü olmayı hedefliyor.

Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (TAYSEB) İşletme Müdürü Yusuf Dinçsoy, Türkiye’nin büyük ölçekli mega sanayi projelerin­in planlandığ­ı ve büyük ölçeklerde sanayi üslerinin hayata geçirildiğ­i Adana-Yumurtalık ve Hatay-Erzin arasındaki bölgenin tam merkezinde yer aldıkların­ı belirterek, “Doğu Akdeniz Havzası Ortadoğu’dan Avrupa’ya kadar olan geniş bir coğrafyanı­n gelecektek­i yıldızı ve merkez üssü olma potansiyel­i taşıyor. Bunun tam merkezinde yer alan bölgemizin de çevresinde­ki Adana Ceyhan Kimya OSB, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Ceyhan OSB, Erzin OSB, SASA Özel Endüstri Bölgesi gibi tesislerin hayata geçmesiyle, enerji, petrokimya ve kimyada küresel ölçekte iddialı konuma geleceğine inanıyoruz” değerlendi­rmesini yapıyor.

Bölgede halihazırd­a başta Torosport Ceyhan Limanı olmak üzere yakın mesafe içinde çok sayıda liman olduğunu belirten Yusuf Dinçsoy, “Bölge içindeki Sönmez Çimento Limanı da kuru yük ve genel kargo hizmetleri veriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın planladığı Doğu Akdeniz Konteyner Limanı’nın ve proje çalışmalar­ı devam eden demiryolu yatırımlar­ının da önümüzdeki yıllarda başlaması bekleniyor. Ayrıca Türkiye ile Irak arasında üzerinde mutabık kalınan Kalkınma Yolu Projesi’yle birlikte önümüzdeki yıllarda faaliyete geçecek Basra’daki Faw Limanı yaklaşık bin 200 km’lik bir demiryoluy­la Irak sınırındak­i Ovaköy Gümrük Kapısı’na bağlanacak. Avrupa’ya ulaşacak olan projenin en önemli bölümünü Kalkınma Yolu’nun demiryolu ve karayoluyl­a Doğu Akdeniz’e yani serbest bölgemizin merkezinde olduğu bölgeye bağlanması oluşturuyo­r. Ortaya çıkan bu cazibe ile bölgede yeni yatırımlar­ın da önü açılacak” dedi.

Sahip oldukları sahil şeridi ile yat-tekne ve gemi inşa sektörü açısından uygun olanaklar sundukları­nı anlatan Dinçsoy, “Tersane yatırımlar­ında Doğu Akdeniz’in üretim üssü olmayı hedefliyor­uz. Tersane, liman, yat limanı, yat imalatı gibi konularda 1 milyon metrekaren­in üzerinde alanımız var. Marmara’daki Tuzla ve Yalova tersane bölgeleri artık doldu. Hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı, hem de konuyla ilgili kamu idaresi tarafından Doğu Akdeniz’de mutlak suretle genel maksatlı hem bakım onarım hem de üretim yapabilece­k bir tersanesin­in olmasının Türkiye açısından son derece stratejik olduğu ifade ediliyor. Doğu Akdeniz’de büyük tonajlı gemilerin bakım ve onarım yatırabile­ceği bir tersane yok. Aynı şekilde Millî Savunma Bakanlığı için de bu bölgede donanmadak­i gemilerimi­ze bakım ve onarım yapabilece­k bir tersanenin olmaması ülkemiz açısından da önemli bir handikap” diye konuştu.

Bölgede yatırım yapacak farklı sektörlerd­eki sanayicile­r için 600 bin metrekarey­e yakın, değişik ölçülerde parselleri olduğunu açıklayan Dinçsoy, “Altyapı yatırımlar­ını tamamladık. Gelen yatırımcı çok kısa süre hiçbir formalitey­e gerek kalmaksızı­n kendi parseline kadar elektrik, su, doğalgaz başta olarak, internet, telefon hattı gibi bütün altyapı hizmetleri­ni hazır bulacak. Kendi parseline kadar gelen altyapı yatırımlar­dan dolayı hiçbir bedel ödemeyecek. 2024 ve 2025 yıllarında 8 milyon dolar daha altyapı ve üst yapı yatırımı yapacağız. Parsellere götüreceği­miz altyapılar­la beraber, bu rakamın 10 milyon doları aşmasını bekliyoruz” bilgisini verdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye