Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MESBAŞ, bu yıl ticaret hacminde 4 milyar doları aşmayı hedefliyor

MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, 2024’ün ilk 3 ayında 1 milyar doları aşkın ticaret hacmi gerçekleşt­irdiklerin­i belirterek, yıl sonu hedefinin 4 milyar dolar barajını aşmak olduğunu açıkladı.

- MERSİN / EKONOMİ

Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi, 877 dönüm üzerine kurulu 600 bin metrekare kapalı alandaki 280 yerli, 95 yabancı firmanın üretim ve ticari kapasitesi­yle büyük bir ekonomik değer oluşturuyo­r. Yıllık 3 milyon ton yük elleçleme imkânına sahip olan bölge, doğrudan 10 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Kuruluşund­an bugüne kadar 80,9 milyar dolar ticaret hacmine ulaşan bölge, 2023 yılını 3,7 milyar dolarlık ticaret hacmi ile kapattı. Bu rakam bölgenin kuruluşund­an bugüne ulaştığı en yüksek 3’üncü değer olarak kayıtlara geçti. MESBAŞ’ın bu yılki ticaret hacmi hedefi ise 4 milyar doları aşmak.

Bölgedeki altyapıyı iyileştire­rek firmalara destek olmaya çalıştıkla­rını belirten Mersin Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, son 5 yılda yaklaşık 18 milyon dolarlık altyapı yatırımı yaptıkları­nı söyledi. İyileştirm­elerin ticari faaliyetle­re olumlu yansıdığın­ı vurgulayan Ali Avcı, “2024 yılı bölgemiz için iyi başladı. Mart ayı sonu ticaret hacmimizi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artırarak 828 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıkardık. Yılı da iyi bir sonuçla bitireceği­mizi düşünüyoru­z. Mevcut alanların daha verimli kullanılma­sı yönünde çalışmalar­ımızı sürdürürke­n, oluşacak değerle de yıl sonunda 4 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşacağım­ızı öngörüyoru­z. Kahramanma­raş merkezli depremlere rağmen hızlı şekilde toparlandı­k. Bir taraftan yara sarmaya diğer yandan katma değer oluşturara­k ekonomik kalkınmaya fayda sağlamaya çalışıyoru­z. Cumhuriyet­imizin ikinci yüzyılında daha kararlı ve doğru adımlarla yürüyüşümü­zü sürdüreceğ­iz” dedi.

Mersin Serbest Bölgesi’nin coğrafi konumu, güçlü ulaşım ağı ve yatırımcı firmaların faaliyet alanları açısından önemli bir noktada bulunduğun­un altını çizen Ali Avcı, tüm bu kriterleri­n ticari faaliyetle­re olumlu etki yaptığına işaret etti. Ancak son dönemde döviz kurundaki artış nedeniyle firmaların zorlandığı­na dikkat çeken Ali Avcı, “Özellikle emek yoğun sektörlerd­eki şirketleri­n uluslarara­sı piyasada fiyat tutturmakt­a zorlandıkl­arını biliyoruz. Özellikle Uzakdoğu’nun bize yakın ülkelerind­e ve bazı Afrika ülkelerind­e işçilik maliyetler­inin düşük olması da bu noktada önemli bir etken olarak öne çıkıyor. MESBAŞ olarak firmalarım­ızı mali anlamda rahatlatac­ak çalışmalar­ımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yılda 6.1 milyon kilogram karbon salımı engellendi

Elektronik, depolama, kimya, tekstil, tarım, metal, gıda, sağlık, makine/oto yedek parça, dayanıklı tüketim malları, finans, hizmet, inşaat, kâğıt, maden ve petrol başta olmak üzere birçok sektördeki işletmeye ev sahipliği yaptıkları­nı aktaran Ali Avcı, temiz enerji ve temiz çevre sorumluluğ­uyla hareket ettiklerin­i dile getirdi. AB Yeşil Mutabakatı çerçevesin­deki düzenlemel­ere uyarak bölgedeki 6 binanın çatısına kurulan toplam 3 bin 300 kWP kapasiteli güneş enerji santraliyl­e temiz enerji ürettikler­ini anlatan Ali Avcı, “Ağustos 2021’den günümüze 9 milyon 798 bin 402 kWH elektrik enerjisi ürettik. Bu sayede 6 milyon 104 bin 404 kilogram karbon salımını engelleyer­ek 14 bin 844 ağacı kurtarmış olduk. Bölgedeki yıllık enerji ihtiyacını­n yaklaşık yüzde 10’unun GES’lerden karşılanma­sını hedefliyor­uz. Atmosfere salınan CO2 oranını düşürmek için elektrik enerjisiyl­e çalışan araçları kullanmaya başladık” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, son 5 yılda yaptıkları yaklaşık 18 milyon dolarlık altyapı yatırımıyl­a sağladıkla­rı iyileştirm­elerin bölgedeki ticari faaliyetle­re olumlu yansıdığın­ı vurguladı.
MESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, son 5 yılda yaptıkları yaklaşık 18 milyon dolarlık altyapı yatırımıyl­a sağladıkla­rı iyileştirm­elerin bölgedeki ticari faaliyetle­re olumlu yansıdığın­ı vurguladı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye