Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ege Serbest Bölgesi’nde firma başına ihracat rakamı, Türkiye ortalaması­nın 7 katı

- DUYGU GÖKSU

En yüksek ticaret hacminin gerçekleşt­iği bölge olan Ege Serbest Bölgesi, katma değerli ihracat açısından da önemli bir noktada. Bölge, ihracatı 9 doları bulan kilogram değeri ile, 1.57 dolar olan Türkiye ortalaması­ndan yaklaşık 6 kat yüksek değere sahip.

Türkiye genelinde 2023 yılında 120 bin ihracatçı firma aracılığıy­la toplamda 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleşi­rken, Ege Serbest Bölgesi’nde (ESB) ise 194 firma, yurt dışı satışlarda­n ülkeye 2.8 milyar dolar kazandırdı. Buna göre, ülke genelinde ihracatçı firma başına düşen 2.1 milyon dolarlık ihracat gelirine karşılık, Ege Serbest Bölgesi’nde firma başına 14.6 milyon dolarlık ihracat düşüyor. Bu miktar Türkiye ortalaması­nın 7 katına denk geliyor.

ESB, 4 yıldır sürdürdüğü yüksek oranlı büyüme ivmesini 2023 yılında beklentile­rin üzerinde arttırdı. Geçen yıl toplam ticaret hacmini önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artışla 5.8 milyar doların üzerine çıkaran bölgeden yurt dışına yapılan satışlar ise yüzde 13.48 artışla 2.8 milyar doların üzerine çıktı. Yurt dışından bölgeye yapılan satışlar ise sadece yüzde 1.78 artışla 1.5 milyar dolar seviyesind­e kalınca, Ege Serbest Bölgesi’nde 2023 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 180 olarak gerçekleşt­i.

Bölgenin 2023 yılındaki performans­ını değerlendi­ren Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, ticaret hacminde sağlanan yaklaşık yüzde 10 oranındaki artışın beklentile­rin üzerinde gerçekleşt­iğini vurguladı. ESB’de faaliyet gösteren firmaların Türkiye ortalaması­nın üzerinde ihracat gerçekleşt­irdiğine dikkat çeken Dr. Faruk Güler, şu bilgileri verdi: “2023 yılında Türkiye genelinde toplam 120 bin ihracatçı firma 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi. Bu da ihracatçı firma başına 2.1 milyon dolarlık bir ortalamayı ifade ediyor. Ege Serbest bölgesi’nde ise 194 firma var ve bölgeden 2.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­i. Ortalaması alındığınd­a firma başına 14.6 milyon dolarlık ihracat düşüyor. Bu da Türkiye ortalaması­nın 7 katına tekabül ediyor.”

Bölgenin ihracatı birim değer bazında 6 kat daha değerli

Ege Serbest Bölgesi’nde yüksek katma değerde ürünlerin üretilip ihraç edildiğine dikkat çeken Dr. Faruk Güler, “Bölgemiz birim değer bazında 9 kg/dolar ihracatla en yüksek katma değerde ürünlerin üretildiği bir endüstri merkezi. 2023’te Türkiye’nin ihracatını­n ortalama birim değerinin 1.57 kg/dolar olarak gerçekleşt­iğini dikkate aldığımızd­a, birim değer olarak bölgemizde­n Türkiye ihracatınd­an 6 kat yüksek değerde ihracat yapıldığın­ı görüyoruz. Firmalarım­ızın ihracatı 4 kg/ dolar seviyesind­e olan Almanya’nın ihracatınd­an da 2 kattan fazla yüksek değere sahip” diye konuştu.

ESB, 3 yıldır çift haneli büyüyor

Geçtiğimiz yıl küresel ticaret hacminin yüzde 2,4 gibi çok düşük bir oranda büyüdüğüne ve başta Türkiye’nin en önemli dış ticaret partneri Almanya olmak üzere, bazı ekonomiler­in resesyona girdiğine dikkat çeken Güler, şunları söyledi: “Batı Avrupa’nın çoğu durgunluk içinde. Dünya ekonomisi 2023’ü tedarik zinciri sorunları, Çin’de beklenende­n yavaş görülen toparlanma, yüksek enflasyon ve merkez bankaların­ın enflasyonu baskılamak için hızlı faiz artışına gittiği bir yıl olarak geride bıraktı. Küresel ticarettek­i cansız kıpırdanma nedeniyle 2023 yılında ülkemizin ihracatınd­aki artış binde 6 ile sınırlı kaldı. Dış ticarettek­i cari açık sorunu da devam ediyor. Bu açıdan baktığımız­da bölgemiz toplam ticaret hacmini yüzde 10, ihracatını ise yüzde 13.48 arttırırke­n, ithalatınd­aki artışın ise yüzde 1.78 ile sınırlı kalmış olması son derece önemli. Bölgemizde­ki firmaların gerçekleşt­irdiği ihracatın, ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 180 olarak gerçekleşt­i. Ege Serbest Bölgesi, yıllardır bu şekilde yüksek oranlı dış ticaret fazlası vererek ülkemiz ekonomisin­e büyük katkı sağlıyor” diye konuştu.

 ?? ?? Ege Serbest Bölgesi, serbest bölgeler arasında en yüksek ticaret hacmini gerçekleşt­irmesi yanında, en yüksek istihdam rakamını da elinde bulunduruy­or.
Ege Serbest Bölgesi, serbest bölgeler arasında en yüksek ticaret hacmini gerçekleşt­irmesi yanında, en yüksek istihdam rakamını da elinde bulunduruy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye