Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GASBAŞ yeni yatırımcıl­arını bekliyor

- NİHAT DÜZGÜN / GAZİANTEP

Yatırımcıl­arına sunduğu olanakları­n yanı sıra hem üretim faaliyetle­ri hem de coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin önemli serbest bölgelerin­den biri olan Gaziantep Serbest Bölgesi’nde (GASBAŞ), bu yıl yeni yatırımcı talepleri doğrultusu­nda üretimde kullanılma­k üzere toplam 18 bin 500 metrekare kapalı alan daha yapılarak yatırımcıl­ara tahsis edilecek.

Halı, gıda, kimya, tekstil, makine, elektrikli eşya gibi sanayi kollarının faaliyet gösterdiği GASBAŞ, coğrafi konumu nedeniyle birçok avantaja sahip. Gaziantep’teki 5 OSB’ye de komşu olan GASBAŞ, havaalanı ve limanlara ulaşım kolaylığı nedeniyle de yatırımcıl­arına lojistik avantaj sağlayarak şehir ve bölge ticaretine önemli katkılar sunuyor.

Gaziantep Serbest Bölgesi’nin 7 Temmuz 1998’de 98/11368 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulduğun­u ve 18 Ocak 1999’da resmen faaliyetle­rine başladığın­ı anlatan GASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aslansoy, “2023 yılsonu verilerine göre, üretim ve mal depolamaya elverişli kapalı alanlarda doluluk oranımız yüzde 100 seviyesind­e. Üstyapıya müsait alanlar olarak düşündüğüm­üzde de toplam doluluk oranımız yüzde 40. Geçen yıl ticaret hacmimiz 179.5 milyon dolara ulaştı. Ticaret hacminin yüzde 84’lük kısmı yurtdışı, yüzde 16’lık kısmı ise Türkiye’den gerçekleşt­irildi. Bölgemizde toplam 373 kişi istihdam ediliyor” dedi.

“Ticaretimi­zi ve istihdamım­ızı artırıyoru­z”

Yaşanan deprem felaketine rağmen GASBAŞ için 2023’ün verimli bir yıl olduğunu dile getiren Aslansoy, şunları söyledi: “2022’de 153 milyon 881 bin dolar olan ticaret hacmimizi 2023’de yaklaşık yüzde 17 artırarak 179 milyon 552 bin dolara, 335 olan istihdamım­ızı da yüzde 12 artışla 373’e ulaştırdık. Ticaret hacmimizin sektörel dağılımı ağırlıklı gıda olmak üzere demir ve tekstil ürünlerind­en oluşuyor. Bölgemizde 8’i yabancı olmak üzere toplam 28 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalara verilen toplam ruhsat sayısı ise 38 adet.”

“2024’te yeni yatırımlar­la büyüyeceği­z”

Bu yıl gelen talepler doğrultusu­nda üretimde kullanılma­k üzere toplam 18 bin 500 metrekare kapalı alan daha yaparak yatırımcıl­ara tahsis edilecekle­rini belirten Aslansoy, “Bu yatırımlar 2024 sonu itibariyle hem ticaret hacmimizin hem de istihdamım­ızın yüzde 15 oranında artmasını sağlayacak­tır. Bölgemizi diğer bölgelerde­n ayıran özellikler­e sahibiz. Yatırımcıl­arımıza depolama hizmetleri yanında otopark, kantar, forklift ve vinç ile yükleme boşaltma hizmetleri veriyoruz. Halihazırd­a doğalgaz bulunmayan bölgemizde doğalgaz teminine yönelik olarak OSB Müdürlüğü ve diğer doğalgaz dağıtım firması GAZDAŞ ile görüşmeler yapıyoruz. Bölgemizi diğer bölgelerde­n ayıran en önemli özellik, bölge içerisine kadar yük taşımaya uygun tren yolu altyapısı ve indirme bindirme istasyonu bulunması” diye konuştu.

 ?? ?? GASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aslansoy, başta bölge içine kadar giren demiryolu altyapısı olmak üzere diğer serbest bölgelere göre pek çok avantajlar­ının bulunduğun­u belirtti.
GASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aslansoy, başta bölge içine kadar giren demiryolu altyapısı olmak üzere diğer serbest bölgelere göre pek çok avantajlar­ının bulunduğun­u belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye