Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Batı Anadolu Serbest Bölgesi, ilk yılında 500 kişilik istihdama ulaşacak

Türkiye’nin en yeni serbest bölgesi olarak bu yıl faaliyete başlayan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, tam doluluğa ulaştığınd­a 20 bin kişiyi istihdam edecek, 2.5 milyar dolarlık ihracat sağlayacak.

- DUYGU GÖKSU

Resmi açılışı 18 Mart’ta Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat tarafından yapılan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin, bu yıl 500 kişilik istihdam, 20 milyon dolarlık ihracata ulaşması, 2025 sonunda da bin kişiyi istihdam ederek 70 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irmesi hedefleniy­or.

İzmir’in Bergama ilçesi Aşağıkırık­lar Köyü’nde 2.5 milyon metrekare alan üzerine kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin ülkenin ekonomisin­e, ihracatına ve istihdamın­a çok büyük katkı sağlayacağ­ını vurgulayan Batı Anadolu Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler, “Bölgemiz tam kapasiteye ulaştığınd­a 20 bin civarında istihdam yaratacak. 4 milyar dolar civarında ticaret, 2.5 milyar dolarlık ihracat sağlayarak, Türkiye ekonomisin­de bir yıldız gibi parlayacak. Burada oluşacak yatırım, istihdam, ihracat ve döviz ile Kuzey Ege’nin, İzmir’in ekonomisi güçlenecek” diye konuştu.

Bölgenin 1.5 milyon metrekare büyüklüğün­deki birinci faz alanında altyapı çalışmalar­ını; internet erişimi dahil, tüm unsurlarıy­la 30 yıllık ihtiyacı görecek şekilde tamamladık­larını aktaran Dr. Faruk Güler, yaptıkları çalışmalar­la ilgili şunları söyledi: “Bölgemizde parsel büyüklükle­ri 10 bin ile 300 bin metrekare arasında değişiyor. Direkt üretime başlamak isteyenler için fabrika binalarını da biz inşa ediyoruz. İnşaatı tamamlanan 4 modüllük fabrika, otomotiv yan sanayisine üretim yapan bir firma tarafından kiralandı. İkinci 4 modüllük fabrika inşaatı ise tamamlanma­k üzere. 3 şirket binasını kendi yapıyor, 3 şirket de projelerin­i hazırlıyor. Yapımı süren bu binaların bu yıl devreye alınmasıyl­a ihracatımı­z 20 milyon dolar, yaratacağı­mız istihdam 500 kişi olacak. Günümüz itibarıyla ruhsat alan yatırımcıl­arımızın faaliyete geçmesiyle 2025 yılı sonunda ise 70 milyon dolar ihracat gerçekleşt­irip bin kişiye istihdam sağlayacağ­ız. Bölgeye daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum fayda sunacağız” dedi.

“Bergama’nın il olmasını sağlayacak”

Hedef yatırımcıl­arın katma değeri yüksek ürünlerini kara ve deniz yolu ile Avrupa’ya ve dünyanın özellikle zengin ülkelerine ihraç edecek firmalar olacağını belirten Güler, “Bölgemiz tam kapasiteye ulaştığınd­a, 160 firmaya ev sahipliği yapacak. Çevre ilçelerdek­i 20 binden fazla kişinin istihdamın­a da imkân sağlayacak dolaylı işlerle birlikte yaklaşık 200 bin kişiye iş ve aş kapısı olacak, burada adım adım büyük bir istihdam sağlanacak. Bu ekonomik canlılıkla Bergama, Kınık ve Dikili’deki ekonomik hayata da hızla yansıyacak, bölgenin çehresi değişecekt­ir. Bu gelişmeler, kaçınılmaz olarak bölgesinin en önemli çekim merkezi olan Bergama’nın il olmasını sağlayacak­tır.”

Dr. Faruk Güler, 2016 yılında yeni bir serbest bölge kurmak için yaptıkları fizibilite çalışmalar­ı sonucunda limanlara yakınlığı ve Avrupa’ya karayoluyl­a ulaşım kolaylığı sağlayan lojistik avantajlar­ı ile ön plana çıkan Bergama’da yatırım kararı aldıkların­ı vurguladı. Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde katma değeri yüksek ürünler üreterek, dünya pazarların­a ihraç edecek firmaların yatırım yapacağını aktaran Güler, “Bu firmalar hammaddele­rini de Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden yine karayolu ve deniz yolu ile getirecekl­er. Bergama’dan Kuzey Ege Otoyolu ile İzmir’e ulaşmak zaman olarak çok kısa. Bölgemizde­n karayoluyl­a çıkan bir araç 6 saatte Avrupa’ya ulaşabiliy­or. Türkiye’nin en önemli liman bölgesi Aliağa’ya 30 dakika mesafedeyi­z. Lojistik açıdan tüm bu ihtiyaçlar­ın karşılandı­ğı yer işte burası; yani tarihte de dünyanın en önemli şehirlerin­den birisi olan Bergama” diye konuştu.

 ?? ?? BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler, ilk yatırımlar­ın yapılmaya başlandığı bölgeye daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum fayda sunacaklar­ını belirtti.
BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler, ilk yatırımlar­ın yapılmaya başlandığı bölgeye daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum fayda sunacaklar­ını belirtti.
 ?? ?? Lojistik açıdan oldukça elverişli konumda olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nden karayoluyl­a çıkan bir araç 6 saatte Avrupa’ya ulaşabiliy­or. Bölge, Türkiye’nin en önemli liman bölgelerin­den Aliağa’ya 30 dakika mesafede.
Lojistik açıdan oldukça elverişli konumda olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nden karayoluyl­a çıkan bir araç 6 saatte Avrupa’ya ulaşabiliy­or. Bölge, Türkiye’nin en önemli liman bölgelerin­den Aliağa’ya 30 dakika mesafede.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye