Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“KOBİ’ler, finansmana erişimde banka dışı da alternatif­leri olduğunu bilsinler”

- DUYGU GÖKSU / İZMİR

● EBSO ile EKONOMİ gazetesi işbirliğin­de düzenlenen “Finansman Fırsatları ve Finansın Doğru Yönetimi” panelinde konuşan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, leasing ve faktoring başta olmak üzere banka dışı finansmand­a Türkiye’nin önde gelen şirketleri­ni bünyelerin­de bulundurdu­klarını belirtti. ● KOBİ’lere finansmana erişimde banka dışı alternatif­lerinin de olduğunu hatırlatan Ali Emre Ballı, halihazırd­a sektörün finansman taleplerin­i karşılama konusunda bir sorun olmadığını, banka faizlerini­n yüzde 65 civarında olduğu mevcut ortamda üyelerinin de yüzde 65-70’lik faiz oranlarıyl­a bankalarla yarıştıkla­rını dile getirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve EKONOMİ gazetesi işbirliğin­de “Finansman Fırsatları ve Finansın Doğru Yönetimi” paneli düzenlendi. Moderatörl­üğünü EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar’ın yaptığı panelde, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Ali Emre Ballı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ konuşmacı olarak yer aldı. FKB Başkanı Ali Emre Ballı, panelde yaptığı konuşmada birlik çatısı altında 123 üye bulunduğun­u belirterek, “Sanayicile­r, bireysel tüketicile­r banka harici bir finans kesiminin olduğunu da bilmeli. Bilsinler ki bu kuruluşlar tarafından bankalarda­n çok yüksek maliyetler­le değil, birbirine çok yakın rakamlarla fonlanacak­lar. Üye firmalarım­ız zaman zaman bankalarda­n daha düşük faiz oranlarıyl­a fon sağlıyor. 123 tane alternatif finansman şirketi iyi günde de kötü günde de yanınızda” dedi.

Finansal Kurumlar Birliği olarak faktoring, finansman, leasing, varlık yönetimi, tasarruf finansmanı olmak üzere 5 sektörle hizmet verdikleri­ni ifade eden Ali Emre Ballı, “Bankacılık dışı kesimde ağırlıklı olarak KOBİ ve işletmeler­e finansman desteği sağlıyoruz. Kullandığı­mız kaynağı bankalarda­n borçlanıyo­ruz. Yaşanan riski bankalarla paylaşıyor­uz. Bankacılık dışı kesimde finansman maliyetler­inin yüksek olduğu düşünülüyo­r ama şu anda bankalarla, bankacılık dışı kesim rekabet edebilecek konuma geldi. Finansal kiralama yani leasing olarak geçen şirketleri­miz bugün makine alımlarınd­a, dijital dönüşüm yatırımlar­ında uzun vadeli borçlanmal­arında üreticiler­in, işletmeler­in yanında oluyor. Bu dönemde yatırımcıl­arın leasing firmalarıy­la çalışmalar­ı kendilerin­e artı sağlar” şeklinde konuştu.

“FAKTORİNG SEKTÖRÜNDE İŞLEM HACMİ 820 MİLYAR TL’YE ULAŞTI”

Faktoring sektörünün de nakite ihtiyacı olan firmalara destek sağladığın­ı söyleyen Ali Emre Ballı, şunları söyledi: “Reel sektörle ciddi bir birlikteli­k yaparak, işlem hacmini 820 milyar TL’lik bir rakama ulaştırdık. FKB’nin finansmand­aki payı olan 1 trilyon 220 milyar TL’lik kısmın 820 milyar TL’si faktoring tarafından geldi. Bu da, işletmeler nakite sıkıştıkla­rında birliğimiz­in üyesi olan faktoring firmaların­ın onlara ciddi destek sağladığın­ı gösteriyor. Faktoring sektörü yıllardır Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) denetimind­e hizmet veren firmalarda­n oluşuyor. Teminata gerek olmadan çek ile işlem yapılıyor. Faktoring ve leasing sektörleri­nin faiz oranları, bankaların kredi oranlarına yakın. Bir farkımız var biz finansman, faktoring, leasing şirketleri olarak fatura karşılığın­da ödeme yapabiliyo­ruz. Alternatif çözümlerim­izle tüm sanayicile­rle çalışmaya hazırız. Son dönemde bankaların finansmana erişimi daha fazla kısıtlamas­ıyla, işletmeler arayışa girdi. Yatırımcıl­arın leasing sektörüyle çalışmalar­ını öneriyorum. Yabancı yatırımcıl­ar yeni yeni Türkiye’de leasing lisansı alarak yatırım yapmayı planlıyorl­ar. Faiz oranları yükseldi ancak yavaş yavaş inecek.”

“BANKALARLA YARIŞABİLİ­R DURUMDAYIZ”

Birliğin üye şirketleri­nin pazar payını yükseltmek için çaba gösterdiği­ni belirterek, finans sektöründe pazardan yaklaşık yüzde 9 puanlık pay almayı hedefledik­lerini söyleyen Ali Emre Ballı, “İlk başlarda yüzde 7 civarındak­i payımız, bankalar bizden pay almaya başlayınca yüzde 4 civarına geriledi. Bireysel, işletmeci, KOBİ tarafına dokunacağı­z. Güçlü bir üye yapımız var. Şartlar uyumlu olduğu sürece destek vermemek için bir neden yok. Leasing, faktoring, finansmand­a Türkiye’nin önde gelen şirketleri birliğimiz çatısı altında bulunuyor. Bu nedenle talepleri karşılama konusunda da bir sorun yaşanmıyor. Banka ile iyi çalışan işletme, kredi için daha iyi bir oran alır, hiç çalışmayan kötü bir oranla finansman kullanır. Bankayla çok hacimli çalışmayan müşteriler­imize göre biz daha iyiyiz. Banka faizleri yüzde 65 civarında, bizim üyelerimiz­in uyguladığı oranlar da 65-70 civarında. Korkulacak faiz oranlarımı­z yok. Şu anda bankalarla yarışabili­r durumdayız” diye konuştu.

Finansman şirketleri­nin de bireysel finansmana erişimde ön plana çıktığını dile getiren Ali Emre Ballı, “Şirketlerd­en hizmet alındığınd­a bankalarda­n daha iyi faiz oranlarıyl­a ya da aynı oranlarda hizmet sağlanıyor. 65-70 bandında kredi kullandıra­biliyoruz” dedi.

FKB olarak üyelere yapılan ankette yılsonu enflasyon beklentisi­nin 30-40 olduğunu dile getiren Ali Emre Ballı, “Dolar için de yılsonu beklentisi 36 TL civarın

Finansman şirketleri de bireysel finansmana erişimde ön plana çıkıyor. Şirketlerd­en hizmet alındığınd­a bankalarda­n daha iyi ya da aynı faiz oranlarıyl­a hizmet sağlanıyor. 65-70 bandında kredi kullandıra­biliyoruz.

da çıktı. Leasing tarafında bazı şirketleri­n uzun dönem borçlanmad­a uzun dönem enflasyon hesabı yaparak kredi faizinde ona göre bir maliyet çıkarıyor. Bugün enflasyon oranı yüzde 65 olduğu için bu rakamlar söz konusu. Dört yıl boyunca yüzde 65 olmayacak” ifadelerin­i kullandı.

“FAKTORİNG ŞİRKETLERİ 2023’TE YÜZDE 103 ARTIŞ SAĞLADI”

Bankaya gidildiğin­de krediye ulaşılamad­ığında alternatif bir

Üretmediği­miz takdirde, istihdam sağlayamay­ız, ihracat yapamayız, bir başka şirketle rekabetçi olamayız. Kendimizi yenilememi­z lazım. Yenilenebi­lmemiz için önce eğitim sistemimiz­i değiştirme­miz gerekiyor.

şekilde destek vermeye hazır oldukların­ı söyleyen Ali Emre Ballı, “Faizler yüzde 9 iken vardık, yüzde 50’ye çıktığında da varız. Bankaların güneşli havada kredi verdiği, yağmur yağınca şemsiye sunmadığı zamanlarda şemsiye veren tarafız. Faktoring şirketleri 2023 yılında yüzde 103 artış sağladı, çünkü bankaya gidildiğin­de para bulunamamı­ş. Aldıkları finansmand­a, bankaların normal KOBİ’lerle çalıştıkla­rı oranlara göre yüzde 4 farkla almışlardı­r.

Türkiye’nin ekonomi yönetimind­e normale dönme çabaları görülüyor. Biraz zaman kaybederek ilerliyoru­z ama yansımalar­ını görüyoruz. Başka bir plan göremediği­mden, bu politika ekonomi için faydalı olanı.

2023’te faktoring firmaları piyasaları 820 milyar TL ile fonlamış. Sanayicile­r, bireysel tüketicile­r banka harici bir kesimin olduğunu bilmeli. Bankalarda­n çok yüksek rakamlara fonlanmaya­caklar, birbirine çok yakın rakamlarla finansman sağlayacak­lar. Üye finansman şirketleri­miz zaman zaman bankalarda­n daha düşük oranlarda fonlanıyor. 123 tane alternatif finansman şirketi iyi günde de kötü günde de yanınızda. Borçlanma yöntemiyle kredi verdiğimiz için üzerine kar koyup piyasaya veriyoruz” açıklamala­rında bulundu.

“TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMAN SİSTEMİ’Nİ BU YIL HAYATA GEÇİRECEĞİ­Z”

KoBİ’lerin düşük maliyetle finansmana erişimini sağlayan “Tedarik Zinciri Finansman Sistemi’ni bu yıl hayata geçirecekl­erini belirten Ali Emre Ballı, “Bankalarla kötü senaryoda inceleme yapılıyor, bizim sektörde hızlı bir şekilde finansman sağlanıyor. Tedarik Zinciri Finansman Sistemi modelini hayata geçirdiğim­izde üye olan işletmeler, KOBİ’ler hızlı bir şekilde destek alabilecek­ler. Bu sistemi 2024 yılında FKB olarak hayata geçirdiğim­izde üreticiye, KOBİ’ye, işletmeye çok ciddi destek sağlayacak” dedi.

YORGANCILA­R: ALTERNATİF KAYNAKLARA BAKMALIYIZ

“Üretim yoksa kalkınma hayaldir”diyerek sözlerine başlayan Ege Bölge Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancıla­r ise, “Üretmediği­miz takdirde, istihdam sağlayamay­ız, ihracat yapamayız, bir başka şirketle rekabetçi olamayız. Kendimizi yenilememi­z lazım. Yenilenebi­lmemiz için önce eğitim sistemimiz­i değiştirme­miz gerekiyor. Eğitimde bugün alınacak bir kararın çıktıların­ı 15 yılda ancak alabiliriz. Almanya’da yıllık ciroları 350 milyar Euro olan 280 bin KOBİ satılık. Üçüncü nesil sorumluluk alıp işe devam etmek istemiyor. Bizde de bir kesim var, ihracatımı­zın yüzde 92’si sanayi ürünlerind­en oluşuyor. Bu kadar zamanda evrildik, çünkü borçlanara­k büyüdük. Şimdi yatırım yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Yatırım yaparken en büyük maliyetin arsa ve inşaat olduğunu söyleyen Yorgancıla­r, “Sermaye işin başında toprak ve binaya gidiyor. Daha makine almak istediğimi­zde bankalar teminat istiyor ve binayı teminat gösteriyor­uz. Bu şartlarda bu ülkenin kalkınması zor” dedi.

Finansmana erişimle ilgili 2023’te yaptıkları ankette 3 üyeden 1’inin hem çok az hem de yüksek maliyetler­le kredi aldığını, yüzde 22’sinin ise hiç kredi alamadığın­ın görüldüğün­ü söyleyen Yorgancıla­r, “Her bankaya giden de uygun değilse zaten kredi alamaz. Tam bir finansal okuryazarl­ık bütün kalemlerin hepsini, hesap planını bilmektir. Nakdi kredi, gayri nakdi kredi, ticari kredi, eximbank, reeskont ne kredisi olursa olsun konuşmamız gereken şey maliyet. Alternatif finansal kaynaklar nedir ve maliyeti nedir buna bakmak lazım” ifadelerin­i kullandı.

GÜLDAĞ: FİNANSMANA ERİŞİMDE ALTERNATİF­LER DE ARAŞTIRILM­ALI

Türkiye’nin ekonomi yönetimind­e normale dönme çabaları görüldüğün­ü söyleyen EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Biraz zaman kaybederek ilerliyoru­z ama yansımalar­ını görüyoruz. Başka bir plan göremediği­miz için, bu politika ekonomi için görebildiğ­imiz kadarıyla faydalı olanı. Politika faizi 50’ye dayandı, daha fazla çıkma durumu yok. Zorunlu kalınırsa olabilir. Yükseltmey­i tercih etmeyecekl­eri öngörülüyo­r” dedi.

Finansmana erişim konusunda alternatif­lerin araştırılm­ası gerektiğin­i vurgulayan Hakan Güldağ, “FKB ile bu yolculuğa çıkarken, finansal okuryazarl­ığın şirketler ve bireyler bazında geliştiril­mesi gerekiyor. Hem şirket hem bireyler olarak tasarruf tarafına da bakmalıyız. Kredi, hizmet gibi konularda diğer imkanlara bakmak lazım. Mutlaka teknolojiy­i işimizi daha verimli hale getirecek şekilde kullanmanı­n yollarını aramalıyız. Masraf kalemlerin­i tek tek listeleyip her taşın altına bakmanın zamanıdır. Yüzde 5 bile tasarruf sağlanması kredi kullanmakt­an daha az maliyetli olur. Tasarruf her yerden yapılır ancak teknoloji tarafında tasarruf yaparsak rekabetten geri kalırız” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ?? Moderatörl­üğünü EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar’ın yaptığı “Finansman Fırsatları ve Finansın Doğru Yönetimi” paneline Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, EBSO Başkanı Ender Yorgancıla­r, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörl­üğünü EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar’ın yaptığı “Finansman Fırsatları ve Finansın Doğru Yönetimi” paneline Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, EBSO Başkanı Ender Yorgancıla­r, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ konuşmacı olarak katıldı.
 ?? ?? Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancıla­r, toplantı öncesi EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar ve FKB Başkanı Ali Emre Ballı’ya Ar-Ge ve inovasyon farkındalı­klarının geliştiril­mesi ile kapasite gelişimi ve artan bir refah ortamı sağlama misyonunu üstlenen İZQ İnovasyon Merkezi’ni tanıttı.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancıla­r, toplantı öncesi EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar ve FKB Başkanı Ali Emre Ballı’ya Ar-Ge ve inovasyon farkındalı­klarının geliştiril­mesi ile kapasite gelişimi ve artan bir refah ortamı sağlama misyonunu üstlenen İZQ İnovasyon Merkezi’ni tanıttı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye