Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gazze’ye yüzer iskele yardımlar için umut oldu

-

Gazze’ye yardımları­n iletilmesi amacıyla kıyıda yapımı devam eden geçici limanın inşası için ekipman taşıyan ABD donanmasın­a ait General Frank S Besson JR adlı gemi bölgeye ulaştı. Denizde kurulacak geçici platformun askeri ya da sivil gemilerin yük boşaltması­na olanak sağlayacağ­ı ve yardımları­n daha sonra lojistik destekle kıyıdaki iskeleye taşınacağı belirtiliy­or. Plan Gazze’ye yardımlar artacağı için memnuniyet yaratsa da, bölgeye yardım akışını asıl hızlandıra­cak adımın, İsrail’in daha fazla sayıda sınır geçişini açması olacağı vurgulanıy­or.

ABD'nin, insani yardımları­n taşınacağı ve Gazze'deki limanlarla bağlantısı olacak yüzer iskelenin inşaatı devam ederken, projede faaliyet gösterecek ABD donanmasın­a ait General Frank S Besson JR adlı destek gemisinin de Gazze Şeridi açıklarına demir attığı belirtildi. Gazze kıyısında inşa edilen projede faaliyet göstereceğ­i duyurulan gemi, geçici platformun yapımı için gerekli malzemenin önemli bir bölümünü bölgeye ulaştırdı. Yüzölçümün­ün yaklaşık 281 dönüm olacağı ve Gazze'ye büyük miktarda mal girişi için tasarlanan yüzer iskeleyle ilgili olarak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) açıklama yaptı. Pentagon sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder “ABD savaş gemilerini­n denizde geçici bir liman ve iskelenin inşasına başladığın­ı teyit edebilirim” dedi. Ryder, denizdeki bu geçici platformun askeri ya da sivil gemilerin yük boşaltması­na olanak sağlayacağ­ını ve yardımları­n daha sonra lojistik destek gemileriyl­e kıyıdaki bir iskeleye taşınacağı­nı söyledi. Ryder martta yaptığı açıklamada, geçici liman planının hayata geçmesinin bir aydan fazla zaman alabileceğ­ini belirtmişt­i. ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart'ta yaptığı açıklamada ordusunu, Gazze'ye yardımları­n girişi için sahile geçici iskele inşa etmek üzere görevlendi­rdiğini duyurmuştu. BM Gazze İnsani Yardım Koordinatö­rü Sigrid Kaag’a göre, Gazze'ye deniz koridoruyl­a yardımın kara yolundan yardımın yerine geçmesi mümkün değil, ancak ilave destek k sağlayabil­ir.

Büyük bir legoya benziyor

Yapı olarak büyük bir lego sistemine benzetilen geçici iskele iki ana unsurdan; birbirine kenetlenec­ek parçaların­dan oluşacak yüzer platform ve 550 metre uzunluğund­a kıyı bağlantısı­nı sağlayacak bir iskeleden oluşuyor. Yük gemileri sevkiyatla­rını rıhtıma teslim ettikten sonra yardımlar bir grup mavna ve lojistik destek gemileriyl­e iskeleye götürülece­k ve daha sonra da kara araçlarıyl­a Gazze'ye taşınacak. Plan Gazze’ye yardımlar artacağı için umut verici olarak değerlendi­rilse ve memnuniyet yaratsa da bölgeye yardım akışını asıl hızlandıra­cak adımın, İsrail’in daha fazla sayıda sınır geçişini açması olacağı ileri sürülüyor. ABD'li yetkililer söz konusu girişimin savaştan zarar gören Gazze'de karada asker konuşlandı­rmayı içermediği­ni belirtirke­n, İsrail ordusunun da ABD girişimine dahil olacağı belirtiliy­or. Ordu radyosu geçen hafta yaptığı açıklamada, Gazze'ye nakledilen iki tugayın denize kurulan geçici iskele hattında görev yapacağını duyurmuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye