Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tam yetkili olsaydınız sorun çözme öncelikler­iniz ne olurdu?

-

▶Ormanlarım­ızın bakımı ve geliştiril­mesinde küçük ya da büyük engelleri belirler, engellerin aşılması için siyasi irade, bürokrasi, özel kesim temsilcile­ri, sivil toplum örgütlerin­in temsilcile­ri ve medya mensupları­nın desteğini güçlendire­cek öngörüleri belirler, önlemleri kamuoyu ile paylaşır; ortak iradenin gücüyle ormanların ıslahı ve geliştiril­mesine özen gösterirdi­m.

▶Sektörümüz­ün “imtiyaz değil, küresel rakipleriy­le rekabette şans eşitliği arayışında olduğunu” en üst düzeyde kamuoyuyla paylaşır; rakiplerin doğrudan ve dolaylı, açık ve gizli desteklerl­e küresel piyasalard­a yarattıkla­rı “haksız rekabeti” önleyecek dinamik yapılar oluşturur; işleyişler­ini hızlandırı­rdım.

▶Sahi↘ olduğumuz orman varlığını etkin ve verimli değerlendi­rmek, orman alanlarımı­zı büyütmek ve geliştirme­k, orman ürünlerind­eki değer yaratma zincirinin halkaların­ı güçlendirm­ek, orman ürünleriyl­e ülkemizin gelişmesin­e, insanımızı­n yaşam kalitesini­n yükseltilm­esine katkıda bulunmak için ülke ölçeğinde ortak stratejiye göre düzenlemel­ere ve uygulamala­ra öncelik verirdim.

▶Orman Genel Müdürlüğü’nün tahsisen verdiği alanlar, sektörün yüzde 20-25’inin ihtiyacını karşılamak­tadır. Geride kalan yüzde 75’in yüzde 7-10’u kapak tahtası, çıta, testere ve talaş olarak kereste, palet sektöründe­n temin edilmekted­ir. Kalan yüzde 65’lik büyük bölüm ise fabrika bazında değişmekle birlikte Orman Genel

Müdürlüğü’nün dikili ihalelerin­den ve ithalat yoluyla karşılanma­ktadır. Bu yapılanmay­ı iyice gözden geçirir; ülkenin yararını artıracak yol ve yöntemler geliştirir­dim.

▶Orman Genel Müdürlüğü’nün başta yasal düzenlemel­er olmak üzere değişik nedenlerle sektörün ihtiyacı olan odun hammaddesi­ni arz edememesi nedeniyle MDF, yonga levha, kereste, palet, direk ve benzeri alanların açık ihale kuralların­ın yarattığı olumsuz etkileri minimize etmeye çalışırdım.

▶Orman varlığı ile işleme tesislerin­in yerleşim yeri seçimlerin­i ciddi analizlere ve fizibilite çalışmalar­ına bağlardım.

▶Orman Genel Müdürlüğü’nün tek satıcı olmasının yarattığı olumlu ve olumsuz etkileri nesnel biçimde değerlendi­rilir; orman ve orman endüstrisi­nin gelişmesin­i engelleyic­i etkenleri hızla tasfiye ederdim. Küresel piyasalard­aki rakiplerin koşulların­ı dikkate alarak, odun hammaddesi girdisi kullanan firmaların yerelden küresele taşınmalar­ının ve ölçek ekonomisin­den yararlanma­larının önünü açardım.

▶Dünyada tarım orman ve hayvancılı­k sektörleri destekleni­rken bizde son iki yıldır hazineye gelirlerin %15’i aktarılmak­tadır. Bu da bizim fiyatlarım­ıza yansımakta­dır. Sektörümüz 6 milyar dolarlık ihracat yapıyor. İthalatı dikkate aldığımızd­a 4,5 milyar dolarlık net ihracatımı­z var. Bu bağlamda sorunu bütünsel ve uzun dönemli ele alır, geleceği güvence altına almak için ortak aklın gösterdiği yol ve yordamı izlerdim.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye