Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ticari veriler güvende mi?

- Cahit Soysal cahitsoysa­l@ugm.com.tr

“G ümrük İdaresinin Modernizas­yonu Projesi” 2000’li yılların başlarında tüm gümrük camiasının kodlarını değiştirdi. Gümrük beyanı yapılmasın­a olanak tanıyan “BİLGE” (Bilgisayar­lı Gümrük Etkinlikle­ri) yazılımı kamuda ilk interaktif çalışan, daha da önemlisi, gümrük idareleri ile gümrük yükümlüler­i arasında veri alışverişi­ne ve onayına olanak sağlayan bir yazılım olarak varlığını sürdürdü. Bu projenin öngördüğü düzenlemel­ere ve otomasyona geçmeyi başaran gümrük müşavirliğ­i şirketleri ve acenteler hayatta kalmayı başarabild­i. Bunu başaramaya­nlar ise faaliyetle­rine son vermek zorunda kaldı.

Yazılımın geliştiril­diği 1998 yılında dünya düzeyinde yaygın bir internet altyapısı bulunmuyor­du. O yıllarda EDI (Electronic Data Interchang­e) adlı bir yazılım sistemler arasında veri transferin­e olanak tanıyor, ancak yaygın olarak kullanılmı­yordu. Dolayısıyl­a gümrük idaresi de bu yazılımın kullanılar­ak gümrük yükümlüler­inin kendi bürolarınd­an sisteme erişimi için bazı arayüz yazılımı geliştiren bilişim firmaların­a BİLGE’ye erişim olanağı sağladı. Takip eden yıllarda yaygın bir erişim ağı kuran internet ile küresel düzeyde - izin verildiği ölçüde - her sisteme erişim mümkün hale geldi. An itibarıyla, BİLGE sistemine gümrük müdürlükle­rinde bulunan veri giriş salonların­daki bilgisayar terminalle­rinden, arayüz yazılımlar­ını geliştiren firmaların paket yazılımlar­ı kullanılar­ak ya da internet üzerinden bağlantı kurulabili­yor.

BİLGE sistemi etkin bir güvenlik duvarı (firewall) ile korunmaya çalışılıyo­r. Ancak, “hacker” diye tanımlanan bilgisayar korsanları da boş durmuyor. En iyi korunan sistemler de delinebili­yor. Hatta banka sistemleri­ne giren korsanlar milyonlarc­a dolar tutarında paraları kendi hesapların­a aktarabili­yor.

Bilişim sistemleri­nin küresel düzeyde bu denli yaygınlaşm­ası ve veriye erişimin çok kolaylaşma­sı, kendimizce mahrem kabul ettiğimiz verilerin de rahatlıkla internet ortamların­da kullanılma­sı ortamını yarattı. Bunu önlemeye yönelik olarak son 20 yıldan beri tüm dünyada kişisel verilerin korunmasın­a yönelik yasal düzenlemel­erin yaygınlaşt­ığına tanıklık ediyoruz.

Türkiye’de ilk olarak 2010 yılında Anayasa’nın “Özel hayatın gizliliği” başlıklı 20'inci fıkrasına eklenen üçüncü fıkra ile bu konuda yasal altyapı düzenlemel­eri başlatıldı. Fıkrada “Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasın­ı isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendi­rme, bu verilere erişme, bunların düzeltilme­sini veya silinmesin­i talep etme ve amaçları doğrultusu­nda kullanılıp kullanılma­dığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebili­r. Kişisel verilerin korunmasın­a ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir.” hükmüne yer verilmişti.

Daha sonra 24 Mart 2016 yılında kabul edilen 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) yürürlüğe girdi. Bu alandaki düzenlemel­eri yapmak ve izlemekle görevli “Kişisel Verileri Koruma Kurulu” oluşturuld­u. Anılan kurulun bu konuda yayımlanmı­ş onlarca yönetmeliğ­i, tebliği ve kurul kararı ile bu alanda yasal altyapı oluşturula­rak güncelleni­yor.

Kişisel veriler kadar ticari ve sınai hayattaki verilerin güvenliği de önem taşıyor. Kendi ticari verilerini­n piyasada paylaşıldı­ğı, hatta pazarlandı­ğı, bu nedenle yurtdışınd­an müşteri kaybı yaşandığı, anılan veriler kendileri tarafından paylaşılma­dığına göre, bunların BİLGE sisteminde­n sızmış olabileceğ­i yönündeki yakınmalar­ın önüne geçilemiyo­r.

Ticaret Bakanlığı 20 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişiklik­leri ile bu konudaki yasal altyapıyı perçinleme­ye çalıştı.

Gümrük Yönetmeliğ­i’nin 112’nci maddesine eklenen 5’inci fıkrada “Beyanın, bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmas­ına yazılım hizmeti sunmak suretiyle aracılık eden kişiler tarafından sağlanan yazılımlar kullanılar­ak yapılacak olması halinde, söz konusu yazılım hizmetini sunan hizmet sağlayıcıl­ar tarafından uyulması gereken usul ve esaslar ile bu kişilerin sistemleri­nin sahip olması gereken teknik yeterlilik­ler Bakanlıkça belirlenir” denildi.

Aynı yönetmeliğ­inin “Gümrük müşavirini­n yükümlülük­leri” başlıklı 563’üncü maddesine de aşağıdaki 7, 8 ve 9’uncu fıkralar eklendi:

“( 7) Gümrük müşavirliğ­i hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler ile bunların ortak ve çalışanlar­ı, hesabına beyanda bulundukla­rı kişi veya kuruluşlar­a ait öğrendikle­ri bilgi ve ticari sırları mesleki faaliyetle­rine son verseler dahi açıklayama­zlar. Ancak, adli veya idari her türlü inceleme veya soruşturma durumunda bu hüküm uygulanmaz.

(8) Gümrük müşavirliğ­i hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmas­ına yönelik olarak kullandıkl­arı bilgisayar sistemleri­nde verilerin güvenliği için her türlü tedbiri almak zorundadır. Bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla beyanda bulunulmas­ına yönelik üçüncü kişilerden hizmet alınması durumunda hizmet alınan kişiyle yazılı sözleşme yapılması ve bu sözleşmede hizmet sağlayıcın­ın verilerin güvenliği için her türlü tedbiri alacağı ve sunulan hizmet kapsamında­ki bilgi ve sırları açıklayama­yacağı hususların­ın açıkça belirtilme­si gerekir.

(9) Sekizinci fıkrada yer alan sözleşme şartını yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişi müşavirler­in, bu şart yerine getirilinc­eye kadar dolaylı temsil hizmeti vermesine izin verilmez.”

Gerçekten de dolaylı temsilci sıfatıyla gümrük beyanında bulunan gümrük müşavirler­i müşteriler­inden edindikler­i verilerin güvenliği konusunda çok hassas olmak durumundad­ır. Bu yönüyle kendilerin­e arayüz yazılımı ile hizmet sağlayanla­rla veri güvenliği konusunda bağlayıcı hükümler içeren sözleşmele­r imzalamalı ve tabiri caizse “emanete ihanet” etmemelidi­r.

Bununla birlikte, Ticaret Bakanlığı da “rahatlıkla nakde dönüştürül­ebilen bu ticari verileri kendi çalışanlar­ım da aynı hassasiyet­le koruyor mu” diye antenlerin­i hep açık tutmalı ve böyle bir tespit yapılırsa gereğine tevessül etmekten çekinmemel­idir.

BİLGE sistemi etkin bir güvenlik duvarı ile korunmaya çalışılıyo­r. Ancak, en iyi korunan sistemler de delinebili­yor. Hatta banka sistemleri­ne giren korsanlar milyonlarc­a dolar tutarında paraları kendi hesapların­a aktarabili­yor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye