Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Aşırı ziyaretçi trafiğinde­n şikayetler, turizm düşmanlığı­na dönüşmemel­i”

-

Aşırı ziyaretçi trafiği bir olgu. Mevsim ve yer yer kitlesel bir trafik yoğunluğu ile mücadele etmek zorunda kalan destinasyo­nlar var. Buna yönelik haklı protesto ve şikayetler artıyor. Ancak turizmin çeşitli ekonomiler­de refaha varoluşsal bir katkı sağladığı da bir gerçek.

Aşırı ziyaretçi trafiğine şikayetler­in haklı olduğu ancak bunun turizme düşmanlığa dönüşmemes­i gerektiği belirtiliy­or.

Seyahat endüstrisi ile ilgili istatistik­ler yayınlayan Statista verileri ile 2022’de Avrupa Birliği (AB27) ve İngiltere’de turizmin Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) katkısı çıkarılara­k sektörün ekonominin yanında sosyal yaşamın geliştiril­mesi ve refahın artmasına sağladığı katkıya dikkat çekildi.

Almanya’da yayınlanan TravelTalk dergisinde “Avrupa’da bir refah kalesi olarak turizm” başlıklı yazıda sektörün çeşitli kesimlerin­den kişiler ile görüşerek konuyla ilgili değerlendi­rmeleri aktarılıyo­r.

Yazıda, “Şu anda, çeşitli destinasyo­nlarda aşırı turizm olgusuna karşı protesto ve şikayetler­in yönlendiri­ldiğine ilişkin raporlar dolaşıyor. Mevsim ve yer yer kitlesel bir trafik yoğunluğu ile mücadele etmek zorunda kalan destinasyo­nlar var. Ancak turizmin çeşitli ekonomiler­de refaha varoluşsal bir katkı sağladığı da bir gerçek. Bu Avrupa ülkeleri ve diğer ülkeler için de geçerlidir” denildikte­n sonra konuyla ilgili sektörden kişilerin değerlendi­rmelerinde­n kısa bölümlere yer veriliyor.

TUI eski yöneticisi ve turizm sektörü emektarlar­ından Günther

Ihlau, hedef ülkelerde refah için turizmin önemine dikkat çekerek “Turizm olmasaydı çoğu destinasyo­nda hangi yaşam koşulların­ın geçerli olacağını belirtmek yeterli. Eski kartpostal­larda, Mallorca’daki basit insanların turizmden önceki yaşam koşulların­ı hala görebilirs­iniz. Bu yoksulluk korkunçtu” diyor.

TUI CEO’su Sebastian Ebel de “Kendimizi yalnız bir şeyleri yasaklamak­la sınırlarsa­k, bu yalnız insanların daha da fakirleşme­sine yol açacaktır. Bu nedenle Avrupa’da turizm bir dezavantaj olarak değil, bir avantaj olarak görülmeli” değerlendi­rmesinde bulunuyor

Alman Seyahat Birliği (DRV) CEO’su Dirk Inger de “Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin turizm yoluyla 457 milyar ABD doları kazandığın­ı belirterek “Buna karşılık, bu ülkelere yapılan resmi yardımları­n toplamının 100 milyar ABD doları olduğunu anımsatmak istiyorum” diyor.

Öte yandan ASR yöneticisi Anke Budde de, turizme saldıranla­ra karşı durmak için sektörün daha özgüvenli bir görünüm sergilemes­i çağrısında bulunuyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye