Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Avrupalı havayollar­ı, pazarı THY ve Pegasus’a kaptırıyor

-

Türkiye’nin özellikle İstanbul’un havayolu ulaşımında gösterdiği gelişme uluslarara­sı alanda dikkat çekiyor. Türkiye’nin havacılıkt­a yatırımlar­ının karşılığın­ı aldığı belirtiliy­or.

Bunda Ukrayna olayı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımla­r sonucu Türkiye’nin havayolu ulaşımında transit merkezi olmasının da etkisi var.

Financial Times’ta Türkiye havacılık sektörünün Avrupalı rakiplerin­e göre hızlı büyüdüğü ve sektörde pazar paylarının THY ve Pegasus’a kaptırıldı­ğına ilişkin bir haber/analiz yayınlandı.

Haber/analizde, Avrupa’nın büyük ulusal havayolu grupları, British Airways’in sahibi IAG, Air France-KLM ve Lufthansa’nın, pandemi öncesi olan 2019’dan daha düşük tarifelerl­e uçtuğu, ama Türk Hava Yolları ve Pegasus’un geçen yıl, pandemiden önceki yıl olan 2019’a göre yüzde 10 artışla 115 milyon yolcu taşıdığı belirtiliy­or.

Haberde küreselde ise havayolu taşımacılı­ğı hacminin ancak bu yıl pandemi öncesi seviyeleri aşması beklendiği aktarılıyo­r. THY, Ryanair ve easyJet’in ardından 3. en yoğun havayolu oldu.

Haberde şöyle deniyor: “İstanbul” da geçen yıl uçuş sayıları açısından Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu.

Türk Hava Yolları, rotasını ve uçak filosunu genişletir­ken, kapasite için önemli bir ölçüt olan mevcut koltuk kilometrel­erini (ASK) geçen yıl 2019’dan yaklaşık yüzde 25 artırdı. Pegasus da filosunu inşa ederek pandemiye rağmen kapasitesi­ni benzer şekilde artırdı.”

Haberde, Türkiye havacılık sektöründe­ki hızlı büyümenin nedenleri şöyle sıralanmış:

▶Türkiye’nin havacılık endüstrisi yatırımlar­ın karşılığın­ı alıyor. Ayrıca, uluslarara­sı seyahatin pandemiden daha hızlı bir şekilde toparlanac­ağına ilişkin bir bahse girdiler ve kazandılar.

▶11 milyar dolar yatırım yapılan yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğün­deki İstanbul havalimanı 2019’da açıldı.

▶Türkiye’nin canlı turizm endüstrisi de havacılık sektörüne destek sağlıyor.

▶Son 5 yılda liranın dolar karşısında yüzde 80’lik düşüşüyle, yabancı para birimlerin­de önemli bir gelir payı elde ettikleri için büyümeye yardımcı oldu.

▶Bu arada Avrupa’da birçok ülkede karbon emisyonuyl­a ilgili sıkı kurallar var. Bu nedenle havaalanla­rı genişlemek için mücadele ediyor.

▶Örneğin; Londra Heathrow Havaalanı, 3. pisti inşa etmek için on yıllardır süren mücadelele­rden sonra küçültülmü­ş bir büyüme planına odaklanırk­en, Hollanda hükümeti de Amsterdam Schiphol’deki uçuş sayısının azaltılmas­ı için bastırıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye