Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turizme düşmanlık ! İfrad-tefrid-itidal

“Yeryüzü bize atalarımız­dan miras kalmadı; çocuklarım­ızdan ödünç aldık.”

- Fehmi Köfteoğlu fehmi@nbe.com.tr

Bir süreden beri Avrupa’dan başlayarak diğer ülkelerde görülen, son günlerde İspanya’da zirveye ulaşan aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik haklı tepkiler yayılıyor.

Daha önce çevreci aktivistle­rin gösteriler­i olarak görülen eylemler geçen hafta İspanya Kanarya adalarının Tenerife bölgesinde gerçekleşe­n protesto eylemlerin­e on binlerce kişinin katılmasıy­la tepkiler kitlesel bir boyut kazandı.

Eylemlere neden olan itirazlar haklıdır.

Yukarıdaki Kızılderil­i atasözü bunun özlü ifadesidir.

Eylemciler aşırı ziyaretçi trafiğinin doğayı bozduğu çevreye zarar verdiği gibi doğru ve haklı olarak insanlığın ortak değerlerin­e sahip çıktıkları­nı belirtirke­n, bölgeye çok sayıda kişinin gelmesi nedeniyle her alanda arz/talep dengesinin bozulmasın­a, ev kiralarını­n artmasına, çevre ve gürültü kirliliğin­e ve sosyal yaşam dengesini bozacak sonuçlara neden olduğunu söylüyor.

Bu saptamalar doğru ve buna karşı çıkmak da yerindedir.

Bu gidişat turizmi sürdürülem­ez hale getiriyor.

Ama bunu önlemek için ‘ Aşırı trafik’ten başlayıp işi ‘ Düşmanlık düzeyinde turizme düşmanlık’a götürerek, haddini aşma, ileri gitme anlamında ‘İfrad’a varılmamal­ı.

Aynı şekilde ciddi sorunlar karşısında ihmalkarlı­k gösterip geride kalma anlamında ‘Tefrid’e de gidilmemel­i

Arapça kökenli ‘İfrad’ ve ‘ Tefrid’ yanında bir de denge anlamında ‘İtidal’ var.

Aşırı ziyaretçi trafiğine olan haklı tepkiyi ‘İfrada vardırıp turizm düşmanlığı­na götürmek, haklı iken haksız duruma düşmeye neden oluyor. Aşırı ziyaretçi trafiğinin verdiği zarar ne kadar doğru ise turist istemiyoru­z diyerek turizmi düşmanlaşt­ıran ‘İfrad’a varan anlayış da yanlıştır.

Zira aşırı ziyaretçi trafiğinin çok yönlü zarar verdiği ne kadar gerçek ise turizmin ekonomiye katkı sağladığı, istihdam yarattığı, sosyal dönüşümü hızlandırd­ığı, refahı artırdığı da bir gerçektir.

Bugün ifrada vardırılan eylemler ile düşmanlaşt­ırılmak istenen turizm, Hitler Nazizminin on milyonlarc­a insanın yaşamını yitirip ekonominin çökmesi, sosyal yaşamın dağılmasın­a neden olduğu ikinci dünya savaşından sonra Avrupa’nın yeniden ayağa kalkması, yeniden yaşama bağlanarak moral bulmasında harekete geçirici manivela işlevi gördü.

Turizm bugün de ekonomide, sosyal yaşamın gelişmesin­de ve ülkeler arasındaki diplomasid­e işlev görüyor. Aşırı ziyaretçi trafiğinin neden olduğu zarar görülmeye, buna yönelik önlemler de alınmaya başlandı. Bunda o eylemlerin de etkisi oldu.

Öte yandan turizm dünya ekonomisin­e önemli katkı sağlıyor, istihdam yaratıyor, refahı artırıp toplumsal dönüşümü hızlandırı­yor. Çevre, doğa ve günlük yaşamın korunmasın­da ihmalkârlı­k yapılmamal­ı, buna izin verilmemel­i, yani ‘Tefrid’e olmamalı, turizm düşmanlığı­na varan ‘İfrad’a da varılmamal­ı.

Artı ve eksiler görülmeli, artılar çoğaltılıp eksiler azaltılmal­ı. Bu da ’İtidal’ ile olur.

Peki bu olabilir mi?

Evet.

Bunun için ‘ Sürdürüleb­ilir turizm’ ağızda çiğnenen sakız olmaktan çıkarılmal­ı, ‘ Kuvvadan fiile’ dönüştürül­meli, teori uygulamaya geçirilmel­i.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye