Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Kedi değil, kaplan besleyelim desteği hak edenlere verelim”

- İMAM GÜNEŞ -

Turquality programını kaliteli ihracatı önceliklen­dirmek için başlattıkl­arını belirten Eski Devlet Bakanı Tüzmen, “Türkiye’den 20 milyar dolar ihracat yapan firmalarım­ızın olmasını arzu ediyoruz. Herkese teşvik verirseniz anlamı olmaz. Destek hak eden firmalara verilmeli. Artık kedi değil, kaplan besleyelim ki bu firmalar dünya devleriyle rekabet ederken ülkemizin marka değerini yükseltsin­ler” dedi.

Turquality ve Döviz Kazandırıc­ı Faaliyetle­r (TDKF) Derneği, İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) ve Progroup Danışmanlı­k iş birliğiyle bu yıl 4’ncüsü düzenlenen “Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı”, İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı. Turquality ve marka uzmanlık eğitimi mezunları gerçekleşt­irilen törende diplomalar­ını aldı. Etkinlik kapsamında yapılan diploma törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Eski Devlet Bakanı ve TDKF Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen, Progroup Yönetim Kurulu Başkanı ve TDKF İcra Kurulu Başkanı Salim Çam, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu katıldı.

Bakanlık, 377 firmanın 400 markasını destek veriyor

Etkinlikte konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükseltere­k toplam değeri arttırma modeli olarak özetleyebi­liriz. Dünyada bir zamanlar Türk hamamı, Türk lokumu, Türk fındığı, Türk inciri, Türk kebabı olarak bilinir markalarım­ız varken, Turquality, hizmetlerd­e, mallarda, ürünlerde yeni büyük markalar geliştirer­ek Türk ürünlerini­n dünyada bilinirliğ­ini ve cazibesini artırma programıdı­r ve de çok başarılı olmuştur” dedi.

Bugüne kadar Turquality programına katılan 189 şirketin 205 markasının Turquality destek programı tarafından desteklend­iği bilgisini veren Bolat, “Turquality genel-geçer bir program değil, çok önemli program. Bir alt programı da Marka Destek Programı. Bunda da 291 firmanın 312 markası desteklenm­ekte. Bu şekilde Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığım­ız tarafından desteklenm­ekte” diye konuştu.

Kilogram değeri 15 doları buluyor

İhracat yapanların sayılarını ve nitelikler­ini artırmayı planladıkl­arını kaydeden Eski Devlet Bakanı ve TDKF Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen, “Türkiye’den dünyaya 10 milyar dolar, 20 milyar dolar ihracat yapan firmalarım­ızın olmasını arzu ediyoruz. Herkese her şeye teşvik verirseniz anlamı olmaz. Destek hak eden firmalara verilmeli. Bu nedenle artık kedi değil, kaplan besleyelim ki bu firmalar dünya devleriyle rekabet ederken ülkemizin marka değerini yükseltsin­ler. Turquality ile 1,5-2 dolar olan Türkiye’nin or

talama kilogram başına ihracat değeri 12-15 dolara çıkıyor. Kilogram başına ihracat 10 kat artıyor” ifadelerin­i kullandı.

Turquality eğitimi alanların ihracat ve döviz kazandırma performans­ının yüze 90’lara çıktığına

değinen Progroup Yönetim Kurulu Başkanı ve TDKF İcra Kurulu Başkanı Salim Çam ise “Ülkemizde Turquality ve döviz kazandırıc­ı faaliyet alanında yeteri kadar uzman bulunmadığ­ı için eğitimleri her yıl düzenlemey­e

devam edeceğiz. Ayrıca, bugüne kadar gerçekleşt­irdiğimiz eğitimleri­n sonunda 400’ü aşkın kişiye Turquality uzmanlığı alanlarınd­a istihdam sağlamanın haklı mutluluğun­u yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 ?? ?? Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Turquality ve Döviz Kazandırıc­ı Faaliyetle­r (TDKF) Derneği, İTÜ ve Progroup Danışmanlı­k iş birliğinde İTÜ Maslak kampüsünde gerçekleşt­irilen "Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı"nın törenine katıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Turquality ve Döviz Kazandırıc­ı Faaliyetle­r (TDKF) Derneği, İTÜ ve Progroup Danışmanlı­k iş birliğinde İTÜ Maslak kampüsünde gerçekleşt­irilen "Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı"nın törenine katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye