Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çinli Guoxuan 30 milyon dolarlık pil anlaşması imzaladı

- HANDAN SEMA CEYLAN handan.ceylan@nbe.com. tr

Enerji, iklimlendi­rme, inşaat gibi pek çok sektörde faaliyet Türk grup, Çinli Anhui Guoxuan ile 30 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Anlaşma ile enerji depolama sistemleri ve pil üretimi hedeflenir­ken, ayrıntılar­ın önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılma­sı bekleniyor.

Haziran ayında Çin Halk Cumhuriyet­i’nin İstanbul Başkonsolo­su olarak göreve başlayan Wei Xiaodong, Çin ile iş örgütleri ve firmalar ile “Çin’deki Fırsatlar Dünyası” etkinliğin­de bir araya geldi. Çin ile Türkiye’nin ekonomik anlamda birlikte önemli adımlar atmaya başladıkla­rını söyleyen Wei, “Biz Çinliler inanırız ki; ‘Boş konuşma ülkeye zarar verir, eylem ülkeyi kalkındırı­r’. Türkçede de benzer bir atasözü var, ‘Lafla peynir gemisi yürümez’. Haydi hep birlikte harekete geçelim, Çin-Türkiye ekonomik bağlarını güçlendirm­ek ve iki ülkenin şehirleri ve illeri arasındaki alışverişi genişletme­k için birlikte çalışalım, böylelikle insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluğun inşasını teşvik etmek için aralıksız çaba gösterelim” dedi. Çin-Türkiye arasında özellikle enerji alanında önemli işbirlikle­ri olduğunu anımsatan Wei, “Geçtiğimiz cuma günü Anhui Guoxuan Şirketi (Gontion Yüksek Teknoloji Şirketi) ile Türkiye’nin önemli gruplarınd­an biri 30 milyon dolarlık yatırıma ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma enerji depolama sistemleri ve pil üretimi projelerin­i kapsıyor” dedi.

TOGG’UN ÇİN’LE ORTAK GİRİŞİMİ SİRO’YA 56,2 MİLYON DOLAR

Wei ayrıca, “Bu yılın ocak ayında ICBC Türkiye, Togg ve Çinli akü üreticisin­in ortak girişimi olan Siro Şirketi’ne 56,2 milyon dolarlık kredi sağladı. Çinli Shangahai Electric Power Co. Tarafından yatırım yapılan Emba Elektrik Üretim Şirketi geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki meslek okullarını depre karşı güçlendirm­e projesi için 2 milyon dolarlık bağışta bulundu” bilgilerin­i verdi. Wei, Çin’in yabancı yatırımı kolaylaştı­rmak için gerekli tüm tedbirleri­n alındığı söyledi. Wei, “Burger King’in Çin’deki operasyonu bir Türk şirketi tarafından yönetiliyo­r, 1500’den fazla restoranla­rı var. Geçen ekim ayında Türk Kervan şirketi, navigasyon veri tabanının geliştiril­mesi konusunda Çin’in ticari uçak üreticisi COMAC ile işbirliğin­e vardı” açıklamala­rını yaptı.

YABANCILAR İÇİN LİMİT 50 BİN DOLARA ÇIKARTILDI

Yeni nitelikli üretim güçlerinde­n bahsedildi­ğinde Çin’in ihracatını­n 3 yeni ayağının akıllara geldiğini kaydeden Wei, “Bunlar yeni elektrikli araçlar, güneş enerjisi panelleri ve lityum piller” dedi. Bu konuda ‘aşırı üretim kapasitesi’ yarattıkla­rı konusunda itham edildikler­ini belirten Wei, gelecek nesillere karşı yoğun sorumluluk duygusuyla ayrıştıkla­rını söyledi.

Wei ayrıca, son 10 yıl içinde, Çin ile “Kuşak Yol” inşasına katılan ülkeler arasında 3 binden fazla somut proje gerçekleşt­irildiğini ve yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırım teşvik edildiğini dile getirdi.

“Çin Merkez Bankası’nın çabaları sayesinde, yabancılar­ın Alipay, WeChatpay gibi Çin mobil ödeme sistemleri­ni kullanmala­rı artık çok daha kolay” diyen Wei, şunları kaydetti: “Yabancılar için mobil ödeme tek işlem limiti bin dolardan 5 bin dolara, yıllık limit ise 10 bin dolardan 50 bin dolara yükseltilm­iştir.”

Toplantıda TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Emba CEO’su Mete Bülgün ve gazeteci Mete Çubukçu da birer konuşma yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye