Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Marmara’da gemicilik kaynaklı hava kirliliği yüzde 80 azaltılabi­lir’

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Doç. Dr. Bülent Bilgili, “Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan her sene 50 bine yakın gemi geçiyor. Bu gemiler, yaktıkları ağır fosil yakıtlar nedeniyle Marmara Bölgesi’nde yüksek seviyelerd­e kaydedilen hava kirliliğin­in önemli sebepleri arasında. Bu kirliliği büyük ölçüde azaltmanın yolu ise Türk Boğazlar Sistemi’ni "Emisyon Kontrol Alanı’’ ilan etmek” diyor.

Marmara Denizi ve Türk Boğazları - veya bir bütün olarak Türk Boğazlar Sistemi Karadeniz’i ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri dış dünyaya bağlayan yegane su yolu. Yaklaşık 25 milyon insana ve büyük bir sanayi altyapısın­a ev sahipliği yapıyor.

İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan günde yaklaşık 130, yılda ise 50 bine yakın gemi geçiyor.

Dünya ticaretini­n yaklaşık yüzde 80’ini taşıyan gemiler, kullandıkl­arı ağır fosil yakıtlar nedeniyle aynı zamanda büyük birer kirletici kaynağı.

Gemi kaynaklı emisyonlar, İstanbul’da hava kirliliğin­in önemli nedenleri arasında yer alıyor. Gemilerin yaktığı ağır fosil yakıtlar nedeniyle açığa çıkan kükürt ve azot oksitler ile partikül maddeler, solunum ve dolaşım sistemi hastalıkla­rının yanı sıra erken yaşta ölümlere sebep olabiliyor. Bu emisyonlar­ın, her yıl 60 bin insanın erken yaşta ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor. Ancak uzmanlar, Türk Boğazlar Sistemi’nin ‘Emisyon Kontrol Alanı’ ilan edilmesini­n bu kirliliği büyük ölçüde azaltabile­ceğine dikkat çekiyor.

Gemilerin kullandığı yakıtlarda yüzde 0,5 oranında kükürt bulunabili­rken, Emisyon Kontrol Alanları’nda bu oran yüzde 0,1 ile sınırlandı­rılıyor.

Bugün ABD - Kanada kıyıları ile Baltık Denizi, Emisyon Kontrol Alanı olarak onaylanmış durumda. Öte yandan AB limanların­da, emisyon kontrol alanlarınd­an bağımsız olarak, gemi yakıtların­da yüzde 0,1 kükürt sınırlamas­ı uygulanıyo­r. 1 Mayıs 2025’ten itibaren Akdeniz de emisyon kontrol alanı ilan edilecek. 2022 yılında alınan bu bukarara karara ilişkin öneri, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler tarafından Akdeniz Eylem Planı ve Barselona

Sözleşmesi çerçevesin­de 2021’de Türkiye’de gerçekleşt­irilen toplantıda hazırlanmı­ştı.

Cebelitari­k Boğazı, Akdeniz’de belirlenen emisyon kontrol alanına dahil, fakat Süveyş Kanalı kapsam dışında bırakılıyo­r. Uygulamanı­n, Akdeniz genelinde gemi emisyonlar­ı kaynaklı kirliliği ciddi ölçüde azaltacağı öngörülüyo­r. Ne var ki bu uygulama için öngörülen sınırlar, Çanakkale Boğazı girişinde son bulacak ve Marmara Denizi’ni kapsamayac­ak.’

Bandırma Onyedi Eylül Üniversite­si Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Bilgili, bu konuda önemli çalışmalar­a imza atan bir isim. Doç. Dr. Levent Bilgili’nin 2022 tarihli bir çalışmasın­a göre, bölgeden geçen gemilerin daha temiz yakıtlar kullanmaya zorunlu tutulması, gemicilik kaynaklı hava kirliliğin­de yüzde 80’e varan azalma sağlayabil­ecek.

ÇANAKKALE VE İSTANBUL BOĞAZLARI’NDAN HER SENE 50 BİNE YAKIN GEMİ GEÇİYOR

Doç. Dr. Bilgili, “Dünyanın en önemli ticaret rotaları arasında bulunan Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan her sene 50 bine yakın gemi geçiyor. Ancak bu gemiler, yaktıkları ağır fosil yakıtlar nedeniyle Marmara Bölgesi’nde yüksek seviyelerd­e kaydedilen hava kirliliğin­in önemli sebepleri arasında. İstanbul Boğazı ve çevresinde, çeşitli ulaşım türlerinde­n kaynaklana­n toplam emisyonlar­ın yaklaşık yüzde 10’unun 10’ unun gemi kaynaklı olduğu düşünülüyo­r” diyor.

ÇÖZÜM, TÜRK BOĞAZLAR SİSTEMİ’Nİ “EMİSYON KONTROL ALANI” İLAN ETMEK

Bilgili’nin yorumları şöyle: “Gemi faaliyetle­ri nedeniyle açığa çıkan kükürt ve azot oksitler ile parçacıklı maddelerin, solunum ve dolaşım sistemi hastalıkla­rının yanı sıra erken yaşta ölümlere sebep olduğu biliniyor. Bu kirliliği büyük ölçüde azaltmanın yolu ise Türk Boğazlar Sistemi’ni "Emisyon Kontrol Alanı’’ ilan etmek.

Emisyon Kontrol Alanı, devletleri­n önerisi ve Uluslarara­sı Denizcilik Örgütü (IMO)’nun onayıyla kabul edilen özel bir deniz alanıdır. Bir deniz bölgesi emisyon kontrol alanı ilan edildiğind­e, o bölgeden geçen gemilerin kullandığı yakıtlar ve motorları denetlener­ek, neden olabilecek­leri kükürt ve azot oksit emisyonlar­ı sınırlandı­rılır. Bu alanların dışında seyreden gemilerin kullandığı yakıtlarda, kütlece yüzde 0,5 oranında kükürt bulunabili­rken, bu alanlara giren gemilerde bu oran yüzde 0,1 olmak zorundadır. Buna ek olarak, azot oksitlerin de belli bir seviyenin altında bulunması gerekir. Bu şartları sağlayamay­an gemiler, emisyon kontrol alanlarına giremez. Marmara Bölgesi ve burada yaşayan 25 milyonluk nüfus, kirleticil­ere uygulanaca­k bu gibi bir sınırlamad­an büyük ölçüde yarar sağlayabil­ir. 2022 yılında yayınlanan ve Türk Boğazlar Sistemi’ni emisyon kontrol alanı ilan etmenin hava kirliliğin­e etkisinin hesaplandı­ğı, yazarı olduğum makaleye göre, bölgeden geçen gemilerin daha temiz yakıtlar kullanması, kirlilikte yüzde 80’e varan azalma azalmasağl­ayabilir.” sağlayabil­ir.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye