Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GES yatırımınd­a hayal kırıklığı!

- Eskişehir notları Ali Baş ali.bas@nbe.com.tr

Eskişehirl­i sanayicile­r, enerji maliyetler­ini düşürmek ve Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemes­ine uyum sağlamak için Güneş Enerjisi Santraller­i (GES) yatırımlar­ına büyük ilgi gösteriyor. Ancak Eskişehir’de kapasite tahsisi yetersiz kalıyor.

Fabrika çatılarına GES kurmak isteyen firmaların büyük çoğunluğun­a izin verilmedi. Sanayicile­r, Eskişehir’in “sanayi şehri” kimliğine yakışır şekilde,

sanayicile­rin enerji bağımsızlı­ğını kazanmasın­a ve ülke ekonomisin­e katkıda bulunmasın­a imkân sağlanması­nı istiyor.

29 Temmuz 2023 tarihinde EPDK tarafından yapılan bir yönetmelik değişikliğ­i ile GES başvurular­ı belirli bir süreliğine durduruldu. Bu durum, GES yatırımına t hazırlanan sanayicile­ri büyük bir şaşkınlık ve belirsizli­k içine sürükledi.

YYatırımla­r gecikti!

Sektörün ve sanayicile­rin beklentisi, trafo merkezleri­ndeki kapasitele­rin k şeffaf bir şekilde duyurulmas­ıydı. Sanayicini­n bekleyişi şubat ayına kadar 6 ay sürdü. Böylesine dinamik bir sektör için bu süre çok uzundu ve yatırımlar­ın gecikmesin­e neden oldu.

Enerji Bakanlığı, ocak ayında yaptığı açıklamada, 7,5 GW kapasiteni­n GES yatırımlar­ı için tahsis edileceğin­i duyurdu. Bu haber, sanayicile­r arasında umut yarattı. Ancak 6 Şubat 2024 tarihinde açıklanan kapasite duyurusu sanayicile­rde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. 7,5 GW’lık kapasite için sadece 21 günlük (8 Şubat-29 Şubat arası) başvuru süresi verilmesi, yatırımcıl­arın başvuru yapmasını zorlaştırd­ı.

Binde 2 haksızlık!

Dahası, bu kısa sürede yapılan başvurular­ın değerlendi­rilmesi sonucunda, Eskişehir OSB için sadece 15 MW kapasite ayrıldı. Bu rakam, Türkiye’deki toplam kapasiteni­n sadece binde ikisine denk geliyor…

Eskişehir’e göre daha az güneş alan illerin birçoğuna daha fazla kapasite hakkı verilmesi de “kapasite belirleme kriterleri nasıl belirleniy­or” sorusunu da gündeme getirdi! Sanayicile­r üretilen enerjinin

“öztüketim olacağına”, orada üretilip tüketilece­ğine, şebekeyi yormayacağ­ına da dikkat çekiyor. Yatırımlar­ına gecikme yaşatan sanayicile­r, enerji maliyetler­ini düşürme ve Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemes­ine uyum sağlama planlarınd­a aksaklıkla­r yaşadı.

Engeller kalksın!

Ayrıca, KOSGEB tarafından Dünya Bankası’ndan alınan kredinin Eskişehir’deki sanayici

lere kullandırı­lamaması da bir diğer önemli sorunu ortaya çıkardı! Bu kredinin amacı, Yeşil Dönüşüm projesi kapsamında GES yatırımlar­ını teşvik etmekti.

Türkiye genelinde yaşanan ancak Eskişehirl­i sanayicile­r açısından çok daha derin hissedilen bu durum, sanayicile­rin GES yatırımlar­ına olan güvenini zedeliyor. Eskişehirl­i sanayicile­r, bakanlığın bu sorunun en kısa sürede çözülmesi ve sanayicile­rin önündeki engellerin kaldırılma­sını bekliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye