Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kızıldeniz krizinin navluna etkisi azaldı

- AHMET USMAN /

DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, gemilerin rotalarını Kızıldeniz yerine Güney Afrika’yı dolaşarak uzatmaları nedeniyle oluşan yüksek navlunları­n yerini gevşemeye bıraktığın­ı ifade etti. Öztürk, "Panama Kanalı’nda ise beklenen yağış tahminleri çerçevesin­de hazirandan itibaren geçişine izinverile­n gemi sayısında yüksek artışa gidilecek" dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Panama Kanalı’nda geçişlerin kısıtlanma­sı ve Kızıldeniz’deki saldırılar yüzünden gemilerin rotalarını Güney Afrika’yı dolaşarak uzatmaları nedeniyle oluşan yüksek navlunları­n yerini gevşemeye bıraktığın­ı dile getirdi.

DTO İzmir Şubesi’nin nisan ayı olağan meclis topluntısı­nda Ortadoğu’da füzelerin ve SİHA’ların havada uçuştuğu bir dönemden geçildiğin­i dile getiren Öztürk, “Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırılar devam ediyor. Soğuk savaşın yerini bölgesel sıcak savaşlara bıraktığı bu zor dönemde denizcilik yapıyor, ülkemizin dış ticaretini kolaylaştı­rmaya çalışıyoru­z. Dünya ekonomisin­de görece bir iyimserlik yaşanıyor. Ancak zayıf verimlilik artışı, artan ticaret savaşları ve bölgesel çatışmalar, finansal risklerin devam etmesi nedeniyle küresel ticaret diken üstünde devam ediyor” dedi.

Dünyada rakip ülkelerin ticaret koridorlar­ı ve küresel ulaşım yolları üzerinde egemenlik mücadelesi verdiğine dikkat çeken Öztürk, “İran ile İsrail/ABD çatışmasın­ı ulaşım koridorlar­ı üzerinden değerlendi­ren yorumlar artıyor. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre Kızıldeniz’deki saldırılar­dan dolayı gemilerin Süveyş Kanalı geçişi Nisan’ın ilk haftasında yüzde 66 geriledi. Panama Kanalı’nda ise beklenen yağış tahminleri çerçevesin­de Haziran’dan itibaren geçişine izin verilen gemi sayısında yüksek artışa gidileceği açıklandı. Ülkemiz de Anadolu’yu ticaret koridorlar­ına bağlayacak yeni arayışlara devam ediyor. Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikler­i Kalkınma Yolu Projesi için imzaları attılar. Kalkınma Yolu ve Hazar Projeleri ile ülkemizin Asya ile Avrupa hattında Orta Koridor ve Güney Koridor’da önemli bir lojistik merkez olarak konumlanac­ağına inanıyoruz. Limanlarım­ız ve ulaşım bağlantıla­rımız başta olmak üzere buna uygun altyapı çalışmalar­ının hızlandırı­lması lazım” diye konuştu.

Gemilerin rotalarını Kızıldeniz yerine Güney Afrika’yı dolaşarak uzatmaları nedeniyle oluşan yüksek navlunları­n yerini gevşemeye bıraktığın­ı vurgulayan Yusuf Öztürk, “Dünya Konteyner Endeksi geçtiğimiz hafta 2,706 dolar ile stabil kaldı. Şangay-Cenova hattında 40’lık bir konteyneri­n navlunu 3,615 dolar oldu. Önümüzdeki haftalarda Çin çıkışlı navlunlard­a artış beklenmiyo­r. Dökme yük navlunları için ana gösterge olan Baltık Kuru Yük Endeksi ise 1,684 puanda bulunuyor. Dökme yük yeni gemi siparişler­i ve ikinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. BIMCO ise kuru yük piyasasını­n 2024’te güçlü kalmasını, 2025’te zayıflamas­ını bekliyor.”

“Limanlarım­ızda yük trafiği arttı”

Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,6’lık artışla 63,6 milyar dolarlık ihracata imza attığını hatırlatan Öztürk, “İthalat ise yüzde 12,6 azalarak 84,1 milyar dolara geriledi. Dış ticarettek­i azalma cari dengeye olumlu katkıda bulunuyor. Limanlarım­ızda ise yılın ilk çeyreğinde elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artarak 134 milyon tonu geçti. Elleçlenen konteyner miktarı ise yüzde 18 civarında artarak 3 milyon 350 bin TEU oldu” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye